Έγκλημα στην Δάφνη: Από ζήλια σκότωσε ο 35χρονος την γυναίκα του - Σοκαριστικές οι μαρτυρίες των γειτόνων

Πρόκειται για ένα ζευγάρι που τσακώνονταν συνέχεια

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Έγκλημα στην Δάφνη: Από ζήλια σκότωσε ο 35χρονος την γυναίκα του - Σοκαριστικές οι μαρτυρίες των γειτόνων

Αμέσως μετά τα εγκλήματα στα Γλυκά Νερά και στην Φολέγανδρο, ένα ακόμα έλαβε μέρος και συγκεκριμένα στην Δάφνη, με έναν 35χρονο άντρα να σκοτώνει την γυναίκα του από ζήλια.

Οι γείτονες της πολυκατοικίας στην οδό Λάμπρου Κατσώνη στη Δάφνη μίλησαν στο protothema.gr και περιέγραψαν πως πρόκειται για ένα ζευγάρι που τσακωνόταν πολύ συχνά.

Ο 35χρονος διατηρεί ψητοπωλείο στην περιοχή ενώ εδώ και δύο χρόνια που έμεναν στο συγκεκριμένο διαμέρισμα δεν είχαν αναπτύξει καμία ιδιαίτερη σχέση με τους υπόλοιπους ενοίκους.

Όπως αναφέρει ένοικος της πολυκατοικίας στις 11 Ιουλίου το ζευγάρι είχε τσακωθεί τόσο έντονα που η ίδια έφτασε στο σημείο να καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία: «Τουλάχιστον δύο χρόνια μένουν εδώ ακριβώς στο διπλανό διαμέρισμα. Το εύρος των ηλικιών τους είναι 35 με 40 χρονών. Ήταν ένα ζευγάρι που τσακωνόταν συχνά, δεν έσκασε κάτι ξαφνικό. Στις 11 Ιουλίου είχα κάνει καταγγελία στην αστυνομία γιατί είχαν τσακωθεί την ημέρα εκείνη και ακούγονταν στην πολυκατοικία.

Η αστυνομία ήρθε την ημέρα εκείνη, πέρασε το περιπολικό από κάτω και μέχρι εκεί. Δεν νομίζω οι αστυνομικοί να τους χτύπησαν την πόρτα, δεν έκαναν κάτι. Με την διαχειρίστρια είπαμε πως κάποιος έπρεπε να καλέσει την αστυνομία και την κάλεσα τελικά εγώ. Γενικά ακούγαμε φασαρία δεν μπορώ να περιγράψω, αν την χτυπούσε δεν ξέρω. Δεν γνωρίζαμε ούτε τα ονόματά τους. Η μόνη φορά που μας χτύπησαν την πόρτα ήταν την περίοδο της καραντίνας, που χρειάστηκε ο γιος τους εξαιτίας της τηλεργασίας τον κωδικό του ίντερνετ γιατί τους το είχαν κόψει».Ο συζυγοκτόνος διατηρεί ψητοπωλείο στην περιοχή

«Ο συγκεκριμένος έχει ένα ψητοπωλείο και κάποιες από τις παραγγελίες μας τις κάναμε εκεί. Το μαγαζί το έχει στην πλατεία Χαραυγής στη Δάφνη. Μαζί μας τουλάχιστον δεν είχαν αναπτύξει κάποιες επαφές, με άλλους εδώ στην πολυκατοικία δεν ξέρω, εκτός κι αν τους βλέπαμε στο ασανσέρ και λέγαμε ένα καλημέρα – καλησπέρα» εξηγεί η ένοικος της πολυκατοικίας όπου διέμενε η γυναίκα που βρήκε φρικτό θάνατο από το χέρι του συζύγου της.

Η αυστηροποίηση των ποινών μετά από τις γυναικοκτονίες

Αλλαγές πρόκειται να έρθουν στον ποινικό κώδικα για τα εγκλήματα έμφυλης βίας που πραγματοποιούνται ανά καιρούς στην χώρα μας. Η αυστηροποίηση για τα αποτρόπαια εγκλήματα όπως ήταν αυτό στα Γλυκά Νερά αλλά και στην Φολέγανδρο με την 26χρονη Γαρυφαλλιά, για τα σεξουαλικά εγκλήματα, και τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων και έμφυλης βίας, είναι λίγα βήματα πριν γίνουν γράμμα του νόμου, ενώ την ίδια στιγμή βαραίνουν οι πύλες εξόδου των φυλακών για τους βαρυποινίτες και καθυστερούν να ανοίξουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας πήρε το «πράσινο φως» για να επέλθουν τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και η προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματικότητα.

Οι τροποποιήσεις κινούνται στους εξής βασικούς άξονες που είναι

1) στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας,

2) στην αυστηροποίηση της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα και

3) στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη, πλημμύρα κ.λπ., στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή)

Οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπουν

  • Μόνον την ποινή της ισοβίου καθείρξεως για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού και του βιασμού σε βάρος ανηλίκου και της θανατηφόρας ληστείας.
  • Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν αυτά τελούνται σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του και για ένα έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και για τρία έτη εφόσον η πράξη είναι κακούργημα.
  • Αυτεπαγγέλτως θα διώκεται πλέον η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και η προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανηλίκους.
  • Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν τελείται σε χώρο εργασίας, κ.λπ. (σεξουαλική παρενόχληση, κ.ά.) τιμωρείται πλέον μόνο με φυλάκιση (καταργήθηκε η δυνατότητα της εναλλακτικής καταδίκης με χρηματική ποινή) και διώκεται αυτεπάγγελτα.
  • Τα-ο αδίκημα της αιμομιξίας επανέρχεται στην κακουργηματική μορφή του, καθώς με τις αλλαγές που είχαν γίνει στον Ποινικό Κώδικα τον Ιούνιο του 2019 ήταν πλημμέλημα.
  • Το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους ή ενώπιον τους (άρθρο 339 Π.Κ.), τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα
  • Η παλαιά διάταξη του άρθρου 310 παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα για τη βαριά σωματική βλάβη επαναφέρεται.
  • Αυστηροποιείται η διάταξη για τη σωματική βλάβη από αμέλεια (άρθρο 314 παρ. 1 Π.Κ.) και προστίθεται νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας.
  • Επαναφέρεται η διάταξη για την απρόσφορη απόπειρα, η οποία είχε καταργηθεί με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019.
  • Αναδιαμορφώνεται και εξειδικεύεται το πλαίσιο για την παροχή κοινωφελούς εργασίας σε περίπτωση μη παροχής ή πλημμελούς παροχής αυτής από τον καταδικασθέντα.