"Έφτασα στο θάνατο. Η μητέρα μου έπρεπε να..." - Τσακίζουν κόκκαλα οι λέξεις της Παλιοσπύρου στην πρώτη της συνέντευξη

«Θα είμαι εκεί σε κάθε δικάσιμο, το οφείλω και στους ανθρώπους και στον εαυτό μου. Θα ήθελα να...»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor

Ήταν 20 Μαΐου του 2020 όταν 34χρονη στην Καλλιθέα δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 9:30 το πρωί σε κτήριο στην οδό Θησέως -έναν κεντρικό δρόμο με αρκετή κίνηση- στον χώρο εργασίας της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Μια μαυροφορεμένη γυναίκα είχε στήσει καρτέρι στα σκαλιά που συνδέουν το ισόγειο με το υπόγειο του κτηρίου και ανέμενε το θύμα της να πάει στη δουλειά της για να της επιτεθεί.

Μόλις η κοπέλα εμφανίστηκε και κινήθηκε προς το ασανσέρ, τότε η γυναίκα που πετάχτηκε μπροστά της, της πέταξε το οξύ στο πρόσωπο και τράπηκε σε φυγή. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, η δίκη ανάμεσα στην Ιωάννα και την Έφη έχει ξεκινήσει, ωστόσο μεταφέρθηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Λίγες ημέρες από την πρώτη δημόσια εμφάνιση της 35χρονης Ιωάννας στα δικαστήρια όπου βρέθηκε για να αντιμετωπίσει την γυναίκα που της κατέστρεψε το πρόσωπο - παρόλο που τελικά η 36χρονη δεν έδωσε το παρών (δείτε το λόγο) - πραγματοποίησε την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή Super Κατερίνα.

Λίγα λεπτά αφότου η Κατερίνα Καινούργιου "τσάκισε" κόκαλα με τα όσα αποκάλυψε για την συνάντηση τους, προβλήθηκε η συνέντευξη η οποία είναι συγκλονιστική.

Αναλυτικά όσα είπε η Ιωάννα Παλιοσπύρου στην εκπομπή Super Κατερίνα

«Είναι μια ομαδική δουλειά και δεν το βλέπω ότι καρπώνομαι τίποτα. Δεν το είδα σαν επαγγελματική επιτυχία, ήθελα να γνωρίσω την Ιωάννα. Με βοήθησε πολύ η Σόνια Καζόνι στο να μιλήσει στην Ιωάννα. Όταν πήγα εκεί μου είπε ότι με παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Μη βάζετε τίτλους, δεν υπάρχει ψυχαγωγία ή ενημέρωση. Είναι μια αληθινή κουβέντα», είπε η Κατερίνα Καινούργιου.

«Έχω μιλήσει και με τη Σόνια πάρα πολύ αυτόν τον καιρό και θέλω να την ευχαριστήσω για τη γλυκιά επαφή που έχουμε και την ανθρώπινη, όλο αυτό το διάστημα. Πάντα με ρωτάει αν χρειάζομαι κάτι και ήταν η αφορμή για να έρθουμε σε επαφή και να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε αρχικά και απάντησε για την απουσία της κατηγορούμενης την πρώτη μέρα της δίκης:

«Από την αρχή που έχει συμβεί η επίθεση από την πρώτη μέρα, ήταν το μεγαλύτερο ερωτηματικό το γιατί. Γιατί κάποιος να μου κάνει αυτό το κακό. Ήταν μεγάλη απογοήτευση για εμένα και προσβολή. Αλλά μαζί με εμένα έχουν ταλαιπωρηθεί πολλοί άνθρωποι. Έχει ταλαιπωρηθεί η οικογένεια μου. Οι συνέπειες της επίθεσης είχαν αντίκτυπο και στην οικογένειά μου και στους φίλους μου. Ακόμα και στην εργασία μου. Ενώ όλοι ήμασταν εκεί, εκείνη επέλεξε να μην έρθει.

Δεν γνωρίζω αν θα παρευρεθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Όλη η συμπεριφορά της, που όλοι μας έχουμε δει από την αρχή της ιστορίας, είναι αυτή και δεν την έχει αλλάξει. Έχει μια στάση που δεν δείχνει ίχνος μεταμέλειας. Να έχει κατανοήσει τι έχει κάνει ή πόσο σοβαρό είναι. Διατηρεί μια στάση και μια απόσταση, σαν να μη την αφορά».

Η Ιωάννα μίλησε για την απόφασή της να δώσει το «παρών» στο δικαστήριο: «Οι περισσότεροι από τους δικούς μου ανθρώπους φοβήθηκαν αν μπορώ να το αντέξω και να το κάνω. Για εμένα ήταν μονόδρομος, γιατί θεωρώ ότι το οφείλω στον εαυτό μου και θα με βοηθήσω, το ότι βρίσκομαι εκεί και να καταλάβω και να ξεπεράσω σιγά σιγά όλο αυτό το σοκ που έχω υποστεί και να προχωρήσω παρακάτω. Ψυχολογικά, ενώ με επιβαρύνει, είναι ένας τρόπος που θα με βοηθήσει πιστεύω να προχωρήσω».

«Έτσι κι αλλιώς ήταν για εμένα δύσκολο, είμαι πολλούς μήνες στην απομόνωση και μακριά από τον κόσμο. Ειδικά όταν ξέρω ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μου και ότι όλοι με κοιτάνε. Με σόκαρε ως ένα βαθμό δεν με τρόμαξε. Το ήξερα ότι θα συμβεί, το καταλαβαίνω και προσπάθησα να το διαχειριστώ με ψυχραιμία. Είχα τη διάθεση να μιλήσω γιατί ξέρω ότι ο κόσμος περιμένει να πω μια κουβέντα. Δεν κατάφερα να το κάνω κατά την είσοδό μου, αλλά όφειλα να τοποθετηθώ την ώρα που τελείωσε η δίκη».

Για το γεγονός ότι ο κ.Κεχαγιόγλου, συνήγορος της κατηγορούμενης ζήτησε να της μιλήσει: «Δέχτηκα, μου εξέφρασε τη συμπαράστασή του και απλά προσπάθησε να μου εξηγήσει ότι είναι άλλος ο ρόλςο του συνηγόρου και άλλος του ανθρωπου που καταλαβαίνει τον πόνο μου. Του είπα ότι το καταλαβαίνω και ότι δεν υπάρχει παρεξήγηση».

Για τις συνομιλίες της δράστιδος με κάποιες κυρίες που έδειχναν την εμμονή μαζί της: «Έχω ακούσει αναγκαστικά κάποια από αυτά. Είμαι άνθρωπος που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτά, έχω πιο τετράγωνη λογική και δεν είμαι εμμονική».

Αν η κατηγορούμενη εμφανιστεί στη δίκη τι θα της πεις;

«Θα είμαι σε κάθε δικάσιμο. Το οφείλω και στον εαυτό μου και στους ανθρώπους μου. Θα ήθελα να είναι εκεί. Λυπάμαι που δεν βρίσκει το θάρρος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών της και να αναλάβει τις ευθύνες της. Με αυτή τη συμπεριφορά μόνο τη θέση της επιβαρύνει. Αποδεικνύει ξανά και ξανά το ότι είναι αμετανόητη».

Για τις φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram μετά τα χειρουργία: «Όλο αυτό το διάστημα δέχομαι πάρα πολλά μηνύματα από τον κόσμο. Συνέχεια με ρωτάνε πώς είναι η υγεία μου, για τον πόνο. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να εξηγήσω, όμως επειδή ο καθένας μας δεν έχει ιατρικές γνώσεις, δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει να πέφτει πάνω σου καυστικό υγρό. Δεν καταλαβαίνει ότι έχω εγκαύματα που μου τα καθάρισαν. Υπάρχει εντύπωση ότι έχω τραυματιστεί και σε λίγο καιρό θα είμαι καλά. Στην προσπάθειά μου να εξηγήσω τη ζημιά και το εύρος της και ότι δεν διορθώνεται, αποφάσισα με την εικόνα να δώσω να καταλάβουν πόση ζημιά έχει γίνει».

Πώς ένιωσες όταν είδες τις φωτογραφίες μετά τα πρώτα χειρουργεία:

«Ήταν τόσες πολλές οι σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου. Αρχικά πριν δω τις φωτογραφίες μου είχα ρωτήσει τη γιατρό μου να μου εξηγήσει τι μου έχει συμβεί και πώς θα αποκατασταθεί η βλάβη πάνω μου. Προσπάθησε να μου εξηγήσει αλλά όταν είδα τις φωτογραφίες κατάλαβα πόσο δύσκολο ήταν για εκείνη να μου εξηγήσει το μέγεθος και το βάρος της ζημιάς και την προσπάθεια που έκαναν για να πετύχουν όλα τα μοσχεύματα. Το δεύτερο είναι ότι αυτές τις εικόνες η μητέρα μου έπρεπε να βρίσκει το θάρρος να τις αντιμετωπίζει κάθε μέρα. Έπρεπε να βρίσκει το κουράγιο να φέρεται φυσιολογικά μπροστά μου, να μη δείχνει τον πόνο της και να με κάνει να αισθάνομαι ήρεμη και ότι όλα θα πάνε καλά. Το τρίτο είναι ότι κατάλαβα πόσο κοντά έφτασα στον θάνατο. Συνειδητοποίησα πόσο τυχερή είμαι που σώθηκα και δυστυχώς είναι ένας τρόπος να συνειδητοποιώ κάθε φορά που τις βλέπω, ότι δεν θα μπορέσω να είμαι ξανά όπως ήμουν».

Πότε είδες τον εαυτό σου για πρώτη φορά;

«Πριν βγω από το νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας δεν είχα δει καθόλου την εικόνα μου, ούτε το πρόσωπό μου, ούτε τα χέρια μου και το σώμα μου. Στις αλλαγές γυρνούσα το κεφάλι μου. Όσο πλησίαζει η ώρα του εξιτηρίου, οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι με πίεζαν να κάνω την κίνηση να δω τον εαυτό μου. Εγώ δεν ήμουν έτοιμη, όμως ήταν ένα βήμα που έπρεπε να κάνω πριν φύγω από την ασφάλεια του νοσοκομείου. με βοήθησε η γιατρός μου, μου έδειξε κάποιες πρώτες φωτογραφίες και μετά το έκανα μαζί της. Έγινε σταδιακά και προσεκτικά. Ήταν πάρα πολυ δύσκολο. Δεν μπορεί να προετοιμαστεί κανείς για αυτό. Εμένα μου πήρε πολύ καιρό να αντιληφθώ την εικόνα μου. Έψαχνα να βρω τον εαυτό μου πάνω από την εικόνα. Μου πήρε πολύ καιρό να αντιληφθω ότι δεν θα ξαναδώ την εικόνα μου όπως την ήξερα».

«Η γιατρός μου μου είχε πει ότι ο σωματικός πόνος ξεχνιέται, ο ψυχικός δεν ξεπερνιέται. Είναι και ήταν αφόρητοι οι πόνοι κάθε φορά που πρέπει να κάνω μια θεραπεία ή κάποιο χειρουργίο. Είχα περάσει πολύ δύσκολη περίοδο στο νοσοκομείο, αμέτρητες φορές λύγισα. Όταν ήταν να μου πάρουν αίμα, επειδή δεν έχω φλέβες στα χέρια ήταν το χειρότερό μου. Ακόμα με τρομάζει όταν πρέπει να το κάνω. Το δεύτερο που θυμάμαι είναι στα πρώτα χειρουργία. Ήμουν σε κατάσταση σοκ. Δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με κανέναν, να μιλήσω. Δεν ήθελα να μάθω λεπτομέρειες. Προσπαθούσα να μου δώσω κουράγιο λέγοντάς μου ότι δεν έχει τίποτα να φοβάσαι, γιατί το χειρότερο είναι να πεθάνεις, το οποίο είναι το ίδιο για εσένα. Εξίσωνα τον κίνδυνο του χειρουργείου που είναι ο θάνατος με την κατάσταση που βρισκόμουν. Σκεφτόμουν ότι μόνο καλό μπορεί να σου κάνει το χειρουργείο. Είναι το ίδιο σαν να έχεις πεθάνει οπότε μη φοβάσαι».

«Παραλίγο να τρυπήσει το μάτι της και να το χάσει μόνιμα»

Στην εκπομπή Χαμογέλα και Πάλι μίλησε το πρωί της Κυριακής (19/9) ο οφθαλμίατρος που έχει αναλάβει την Ιωάννα Παλιοσπύρου, ο οποίος αποκάλυψε πως λίγο έλειψε να χάσει το μάτι της μετά την επίθεση με βιτριόλι.

Την ίδια στιγμή, μίλησε για ένα σοκαριστικό περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια της θεραπείας της Ιωάννας. Συγκεκριμένα, της είπε πως θα της βγάλει τις βλεφαρίδες και εκείνη του ζήτησε να τις αφήσει για να είναι όμορφα τα μάτια της, ενώ την ίδια στιγμή η γιατρός της τόνισε πως η παρουσία της στη δίκη θα μπορούσε να προκαλέσει κακό στην υγεία της.

«Υπάρχει μια ομάδα που βοηθά την Ιωάννα και μου ζήτησαν βοήθεια. Πέρασε μια πολύ σοβαρή μόλυνση στο μάτι. Είναι το τελευταίο που θέλουμε να δούμε σε ένα μάτι. Παραλίγο να τρυπήσει και να χάσει μόνιμα την όρασή της. Ευτυχώς σώθηκε.

Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είναι ένας μαραθώνιος. Έχει φωτοφοβία και είναι καταδικασμένη να κυκλοφορεί με γυαλιά ηλίου. Παίρνει μόνιμα θεραπεία, ευτυχώς όμως έχει λειτουργική όραση. Ελπίζουμε να φτάσουμε να έχει όραση όπως στο άλλο μάτι.

Κάποια στιγμή της είπα ότι πρέπει να φύγουν οι βλεφαρίδες της κι εκείνη μου απάντησε να τις αφήσω για να έχει ωραίο μάτι. Ήταν μια στιγμή ιδιαίτερη, γιατί εκεί λειτούργησα ως γιατρός. Δεν έβλεπα τον ασθενή, τον άνθρωπο Ιωάννα.

Θεώρησα ότι πρέπει να τις βγάλω για να μην έχει πρόβλημα, ενώ εκείνη ήθελε να πάρει πίσω τη ζωή της. Αισθάνομαι ένοχος γιατί λειτούργησα σαν γιατρός. Η Ιωάννα έχει μπει σε πρόγραμμα τακτικής παρακολούθησης. Είμαι όλοι οι γιατροί στη διάθεσή της. Για τα τραύματά της θα πάει πολύ καλά, για την ψυχή της θα τραβήξει παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά.