Εξελίξεις με την πειρατεία στο Τόγκο: Συγκλονίζει ο πατέρας του Έλληνα ομήρου! «Πού είναι το παιδί μου;»

«Ραγίζει» καρδιές!

Εξελίξεις με την πειρατεία στο Τόγκο: Συγκλονίζει ο πατέρας του Έλληνα ομήρου! «Πού είναι το παιδί μου;»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την πειρατεία στο Τόγκο! Συγκλονίζει ο πατέρας του Έλληνα ομήρου που μεταξύ άλλων είπε: «Πού είναι το παιδί μου;»

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ της απαγωγής του Έλληνα ναυτικού Δημήτρη Γκιάτη από πειρατές στο Τόγκο, ένα θρίλερ που ξεκίνησε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, όταν έγινε το ρεσάλτο στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο όπου βρισκόταν και ο νεαρός δόκιμος μηχανικός.

Η οικογένειά του ζει με την αγωνία για τη ζωή του παιδιού της, το οποίο -μαζί με άλλα τρια μέλη του πληρώματος- απήχθη από πειρατές. Ο πατέρας του Έλληνα ναυτικού, Θοδωρής Γκιάτης, μίλησε στο protothema.gr για τις δύσκολες στιγμές που περνά ο ίδιος και η οικογένειά του για τέταρτη συνεχή ημέρα.

«Το παιδί μου είναι στα χέρια των πειρατών και ζούμε μια αγωνία τρέλας. Δυστυχώς έιναι τέταρτη μέρα σήμερα που δεν γνωρίζουμε τίποτα για την τύχη του παιδιού μου. Οι πειρατές δεν έχουν ειδοποιήσει ούτε την εταιρεία και δεν ξέρουμε αν είναι καλά στην υγεία του και πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Πήραν το παιδί από το καράβι και τελείωσαν όλα. Μακάρι να είχαμε κάποιο νέο για να ξέρουμε πώς θα κινηθούμε κι εμείς. Από τη Δευτέρα που εξαφανίστηκε, δεν γνωρίζω τίποτα. Πού είναι το παιδί μου, μπορεί να μου πει κάποιος;» λέει στο protothema.gr ο πατέρας του 20χρονου δόκιμου μηχανικού.

Την ίδια ώρα, όλες οι κινήσεις της ναυτιλιακής εταιρείας στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο γίνονται κάτω από άκρα μυστικότητα, και κανείς δεν ξέρει εάν οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους πειρατές.

Πηγή: protothema.gr

Εξελίξεις με την πειρατεία: Η αγωνία κορυφώνεται για τον 20χρονο Έλληνα ναυτικό!

Ραγδαίες εξελίξεις με την πειρατεία που συνέβη εχθές! Η αγωνία κορυφώνεται για τον 20χρονο ναυτικό!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για να απελευθερωθούν οι τέσσερις ναυτικοί του ελληνικού τάνκερ ΕΛΚΑ Αριστοτέλης, που από τα ξημερώματα χθες, βρίσκονται όμηροι, στα χέρια πειρατών.

Ανάμεσά τους είναι ένας εικοσάχρονος Ελληνας ναυτικός, που έπεσε θύμα των πειρατών στο πρώτο του μπάρκο.

Η απαγωγή από πειρατές τεσσάρων μελών του πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «ΕΛΚΑ Αριστοτέλης» ενώ ήταν αγκυροβολημένο αρόδου στην Λομέ πρωτεύουσα του Τόγκο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην σύγχρονη μάστιγα της πειρατείας.

Μια απειλή για τους ναυτικούς και τα πλοία, η οποία απασχόλησε έντονα τη διεθνή κοινή γνώμη την περασμένη δεκαετία, μέχρι του σημείου να γυριστεί και ταινία στο Χόλιγουντ, ενώ στη συνέχεια είχε περιοριστεί στα μονόστηλα. Στο επίκεντρο ήταν τα νερά της Σομαλίας, στην Ανατολική Αφρική, όπου οι επιθέσεις είχαν γίνει συχνό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να κάνουν περιπολίες πλοία του ΝΑΤΟ ενώ ο εταιρείες προσέλαβαν ένοπλους φρουρούς. Δικηγορικές εταιρείες εξειδικεύθηκαν στις διαπραγματεύσεις και οι πειρατές έστελναν αντιπροσώπους για να παραλάβουν τα λύτρα ακόμη και σε σουίτες κεντρικών ξενοδοχείων της Αθήνας, μεταξύ άλλων πρωτευουσών.

Τώρα οι επιθέσεις πήγαν από την άλλη πλευρά στην δυτική Αφρική και πιο συγκεκριμένα, στη Νέα Γουινέα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας (IMB), τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, στη Νέα Γουινέα πιάστηκαν όμηροι το 86% των ναυτικών που έπεσαν παγκοσμίως θύματα και το 86% όσων απήχθησαν.

Το 2018 και ειδικότερα το τέταρτο τρίμηνο, στη θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας σημειώθηκαν 41 απαγωγές ναυτικών. Συνολικά στον Κόλπο της Γουινέας καταγράφηκαν 79 πειρατικές επιθέσεις την περσινή χρονιά. Το 2019 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην ίδια θαλάσσια περιοχή έχουν απαχθεί 57 ναυτικοί, ενώ 42 κρατούνται ακόμη όμηροι.

Στα νερά στον Κόλπο της Γουινέας, και ιδιαίτερα στην περιοχή που εκβάλει ο Νίγηρας, οι συνθήκες με το πέρασμα του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες με αποτέλεσμα το εμπόριο στη δυτική Αφρική να πλήττεται και παράλληλα η λειτουργία των λιμανιών.

Παλαιότερα οι πειρατές καταλάμβαναν ένα πλοίο, το πήγαιναν σε συγκεκριμένους κόλπους και ζητούσαν λύτρα. Μετά άλλαξαν τακτική, έκλεβαν μόνο τα φορτία και στη συνέχεια το άφηναν να αποπλεύσει. Τώρα έχουν περάσει σε απαγωγές και ομηρίες ναυτικών.

Μάλιστα η Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών – ECSA, όπου πρόεδρος είναι ο Πάνος Λασκαρίδης, κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των χωρών κρατών –μελών να αναπτύξουν ακόμη και πλοία του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων

Η ECSA κατέθεσε προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Μεταξύ αυτών πρότειναν:

-Τη συνεργασία της Ε.Ε. για συνεργασία με τα κράτη του Κόλπου της Γουινέας.

-Την παρουσία πολεμικών πλοίων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

-Συντονισμό των επιχειρήσεων και των περιπολιών από τη Νιγηρία και τα κράτη στον κόλπο της Γουινέας.

-Την αύξηση της ροής πληροφοριών που ανταλλάσσονται μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.

Πηγή: protothema.gr