Κορωνοϊός: Θα δοθεί το δώρο του Πάσχα;

Σας αφορά!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Θα δοθεί το δώρο του Πάσχα;

Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει προκαλέσει παγκόσμιο "ντελίριο", ωστόσο οι εξελίξεις παραμένουν ραγδαίες και στην Ελλάδα. Θα δοθεί τελικά το δώρο του Πάσχα; Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες;

Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα διευκρινίσει το οικονομικό επιτελείο το επόμενο διάστημα, καθώς τα μέτρα λαμβάνονται βήμα –βήμα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Κανονικά ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει το δώρο του Πάσχα κατ΄αναλογία από την 1/1/ 2020 έως την ημέρα αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης, όπως αναφέρει και το protothema.gr

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο:

Η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων με κρατική απόφαση συνιστά ανωτέρα βία, η οποία απαλλάσσει τον εργοδότη από την υποχρέωση καταβολής μισθού. Αναφορικά με το δώρο Πάσχα, επισημαίνεται ότι αυτό αντιστοιχεί στο ήμισυ του μηνιαίου μισθού του εργαζομένου. Ο εργαζόμενος δικαιούται το πλήρες ποσό, εφόσον εργάστηκε από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου. Σε διαφορετική περίπτωση δικαιούται να λάβει αναλογία του δώρου Πάσχα σύμφωνα με τις ημέρες εργασίας του.

Εν προκειμένω, οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις ανεστάλη η λειτουργία τους, οφείλουν να καταβάλουν στους εργαζόμενους την αναλογία του δώρου Πάσχα, η οποία αντιστοιχεί στις ημέρες εργασίας αυτών από 1η Ιανουαρίου μέχρι την ημέρα αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης.

Υποχρεούνται να καταβάλουν δώρο Πάσχα οι εργοδότες, οι οποίοι προληπτικά αναστέλλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους;

Εν προκειμένω, ο εργοδότης ο οποίος αυτοβούλως επιλέγει να αναστείλει τη λειτουργία της επιχειρήσεώς του, καθίσταται υπερήμερος ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών των εργαζομένων. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αλλά ο εργοδότης οφείλει να τους καταβάλει μισθό. Αντιστοίχως, οφείλει να τους καταβάλει και ολόκληρο το δώρο Πάσχα. Να πούμε ότι οι εξελίξεις "τρέχουν' και στην Τουρκία με τον Ερντογάν να κλείνει τα σύνορα με Ελλάδα αλλά και Βουλγαρία.

Πριν τις εξελίξεις με το δώρο του Πάσχα, έγινε γνωστό πως έρχεται το rapid test για τον κορωνοϊό - Όλα όσα αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως, όσον αφορά τον κορωνοϊό, καθώς έγινε γνωστό πως έρχεται σύντομα το rapid test. Δείτε αναλυτικά όλα όσα αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθώς και το που μεταδίδεται πιο γρήγορα ο ιός.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ, ανέφερε, πως στο πλαίσιο των μέτρων με τον περιορισμό ατόμων και συναθροίσεων, θα πρέπει να είμαστε το ίδιο προσεκτικοί και εντός σπιτού. Ο Επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είπε στην ΕΡΤ πως ο κορωνοϊός είναι εύκολο να μεταδοθεί από άτομο όταν γίνονται συναθροίσεις σε κλειστό χώρο.

«Μέσα στο σπίτι η μετάδοση του ιού είναι πιο εύκολη γιατί οι αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι μικρές. Επί πλέον χρησιμοποιούν κοινά σκεύη, κοινές τουαλέτες κ.α. Όμως, ακόμα και μέσα στο σπίτι υπάρχουν τρόποι περιορισμού της μετάδοσης, όχι εκμηδένισης. Η επιδημιολογία δεν μιλάει ποτέ για εκμηδένιση, μιλάει για περιορισμό. Και ο περιορισμός των συναθροίσεων περιορίζει τον κύκλο της μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο εργαλείο είναι ο συνδυασμός της υψηλής ατομικής ευθύνης και της υψηλής κοινωνικής αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά.

Παναγιωτακόπουλος: Σύντομα έρχεται το rapid test για τον κορωνοϊό

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα νέο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊολυ, το οποίο θα γίνεται μέσα σε 20 λεπτά το αργότερο.

«Σύντομα θα έρθει το rapid test, το ταχύ τεστ το οποίο θα μπορεί να γίνεται σε 15 με 20 λεπτά σε οποιοδήποτε ιατρείο και θα αλλάξει όλη την εικόνα. Διότι το μοριακό τεστ που γίνεται μέχρι στιγμής, είναι και κοστοβόρο και χρονοβόρο κι αυτό γιατί χρειάζονται ειδικά εργαστήρια και εξειδικευμένο προσωπικό. Το ταχύ τεστ θα έρθει στο επόμενο ορατό διάστημα, αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω αν θα είναι εδώ σε 20 ή σε 25 ή σε 35 μέρες», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ που στη συνέχεια στάθηκε στις μελέτες που γίνονται στην Γαλλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Τις μελέτες στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Μασσαλία, τις εφάρμοσε ο Ραούλτ, ένας διαπρεπής λοιμοξιολόγος - ερευνητής. Χρησιμοποίησε συνδυασμό χλωροκίνης που είναι ανθελονοσιακό φάρμακο και αζυθρομυκίνης που είναι ένα κοινό αντιβιοτικό και είδε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Να πούμε όμως ότι η μελέτη είναι πιλοτική και μικρής έκτασης. Πρέπει να συνεχιστεί σε πολύ μεγαλύτερη έκταση για να είναι τα αποτελέσματα αξιοποιήσιμα και αξιόπιστα. Θα ξέρουμε ίσως στις επόμενες εβδομάδες»,ανέφερε.

Πηγή: iefimerida.gr