Γιατρός στο ΑΧΕΠΑ αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε - "Ασθενείς είναι θετικοί στον κορωνοϊό επί 55 μέρες..."

Όλα όσα ανέφερε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Γιατρός στο ΑΧΕΠΑ αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε -

Σοκάρει γιατρός στο ΑΧΕΠΑ με τα όσα αποκάλυψε για την κατάσταση των ανθρώπων που πάσχουν από τον ιό και τα όσα δεν ξέρουμε. Ανάμεσα σε όλα ανέφερε, "Ασθενείς είναι θετικοί στον κορωνοϊό επί 55 μέρες".

Τρία περιστατικά ασθενών είναι θετικά στον νέο κορωνοϊό εδώ και 55 περίπου μέρες όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Διευθυντής ΕΣΥ, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος στο ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας.

Αναφερόμενος στα τρία αυτά περιστατικά είπε ότι «νοσηλεύτηκαν, πήγαν καλά, είναι σπίτι τους, άριστα στην υγεία τους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα ούτε ιατρικό ούτε εργαστηριακό και ακόμα οι εξετάσεις που κάνουν δείχνουν ότι έχουν τον ιό. Είναι τρία τέτοια περιστατικά που έχουν φθάσει περίπου τις 55 μέρες θετικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό δεν σημαίνει ότι μεταδίδουν τον ιό. «Κατά πάσα πιθανότητα, η δική μου άποψη είναι ότι δεν μεταδίδουν τον ιό, αλλά ανιχνεύεται στις εξετάσεις που κάνουμε και για αυτό τον λόγο, επειδή δεν είμαστε σίγουροι, είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Ελέγχονται, είναι άριστα στην υγεία τους, πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και είναι σε μία ειδική παρατήρηση και προσέχουμε μήπως αφορά σε κάτι άλλο όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά το μήνυμα δεν είναι κάτι το ανησυχητικό», είπε ο κ. Κολλάρας. Τέλος, εξήγησε ότι η συχνότητα των τεστ σε αυτούς τους ασθενείς γίνεται ανά πέντε με εφτά μέρες. Δείτε ωστόσο και τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού με τα χαρτονομίσματα, καθώς και το πως μπορείτε να προστατευτείτε από αυτό.

Πηγή: iefimerida.gr

Νέα έρευνα "ξεσκεπάζει" το μυστικό που αποδυναμώνει τον κορωνοϊό

Νέα έρευνα "ξεσκεπάζει" το μυστικό που αποδυναμώνει τον κορωνοϊό. Που επιβιώνει καλύτερα τελικά ο ιός; Υπάρχει σωτηρία; Δείτε αναλυτικά όλα όσα αποκάλυψαν οι ειδικοί.

Ο κορωνοϊός φαίνεται να αποδυναμώνεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, μια ένδειξη ότι η πανδημία ίσως εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι.

Οι ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες. Αντίθετα χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα”, επεσήμανε ο Μπράιν. “Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό”, τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.

κορωνοϊός έρευνες φως ήλιου

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κορωνοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία. Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά: “Ελπίζω οι άνθρωποι να χαίρονται τον ήλιο και, αν αυτός έχει επιπτώσεις στον κορονοϊό, αυτό είναι σπουδαίο”.

Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ανοδείξωτο ατσάλι, ο ιός χρειάζεται 18 ώρες για να χάσει τη μισή του ισχύ σε σκοτεινό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, εξήγησε ο Μπράιαν. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας ο χρόνος αυτός μειώνεται στις 6 ώρες και όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία και το φως του ήλιου ο ιός χάνει τη μισή του ισχύ μόλις σε δύο λεπτά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό συμβαίνει και στην ατμόσφαιρα. Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ο ιός διατηρεί τη μισή του ισχύ για μία ώρα, αλλά όταν εκτεθεί στο φως του ήλιου, χάνει τη μισή του ισχύ σε 90 δευτερόλεπτα, επεσήμανε ο Μπράιαν.

Πηγή: protothema.gr