Θετικό στον κορωνοϊό βρέφος 20 ημερών

Μεγάλη ανησυχία

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Θετικό στον κορωνοϊό βρέφος 20 ημερών

Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης μεταφέρθηκε την Παρασκευή βρέφος μόλις 20 ημερών με καταγωγή από το Αφγανιστάν, με εμπύρετο νόσημα και αναπνευστικά προβλήματα. Εκεί διαγνώσθηκε θετικό στον κορωνοϊό, ενώ θετική στον ιό βρέθηκε και η μητέρα του.

Το βρέφος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και είναι πιθανό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi να χρειασθεί διασωλήνωση σε παιδική ΜΕΘ που -όμως- δεν διαθέτει το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Γι' αυτό και προγραμματίζεται να μεταφερθεί με πτήση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η γυναίκα και το νεογέννητο δεν περιλαμβάνονται στους 35 διαπιστωμένους ασθενείς πρόσφυγες ούτε σε αυτούς που έχουν χαρακτηρισθεί επαφές τους, ενώ πριν από λίγο ανακοινώθηκε πως έχει βρεθεί κρούσμα κορωνοϊού και στον ΑΒ Βασιλόπουλο.

Πηγή: ethnos.gr

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή τα σχολεία - Τι θα συμβεί με τη χρήση μάσκας

Μια μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου τα σχολεία να είναι έτοιμα για τη Δευτέρα (14/9), με τους ελέγχους να συνεχίζονται και τις μάσκες για κορωνοϊό να αρχίζουν να μοιράζονται προσεχώς στα παιδιά.

Ειδικότερα με κατεπείγουσα εγκύκλιο του Γενικού Γραμματεία του υπουργείου Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας και τις αρμόδιες Διευθύνσεις ζητείται να γίνουν «υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς».

«Κρίνεται αναγκαία η εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών» επισημαίνεται από το υπουργείο Υγείας «με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο στο σχολικό συγκρότημα: «Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Ειδικότερα πρέπει να διαπιστώνεται αν πληρούνται οι όροι σχετικά με τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κ.λπ.

Κατά την διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων πρέπει να δίνεται προσοχή στην τήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγιεινής της ύδρευσης και της αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων καθώς επίσης στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, την γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο στους χώρους εστίασης: «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.

Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κ.α.) τα οποία πραγματοποιούνται από φορείς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλων αρμόδιων Υπουργείων, αυτά πρέπει να τηρούν τους όρους της ανωτέρω σχετικής νομοθεσίας.Έλεγχοι όμως θα πρέπει να διεξάγονται και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα».

Πηγή: athensmagazine.gr