Πέθανε η Σάσα Μανέττα

Θλίψη...

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Πέθανε η Σάσα Μανέττα

Θρινεί ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας, καθώς έφυγε από τη ζωή η παρουσιάστρια, στιχουργός και συγγραφέας, Σάσα Μανέττα.

Πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές παρουσίες της ελληνικής τηλεόρασης στα πρώτα ένδοξα χρόνια της, ενώ παράλληλα υπήρξε και στιχουργός πολλών αγαπημένων τραγουδιών.

Ποια ήταν η Σάσα Μανέττα

Η Σάσα Μανέττα γεννήθηκε στη Νίκαια Πειραιώς. Ήταν κόρη του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή Τάκη Μανέττα και της Βαρβάρας Βιζυηνού, ανιψιάς του ποιητή Γεωργίου Βιζυηνού. Αφότου τελείωσε το Λύκειο, σπούδασε Σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και Υποκριτική στη Σχολή Θεοδοσιάδη. Συμμετείχε, με πρωταγωνιστικό ρόλο, στη θεατρική παράσταση "Φωνάζει ο κλέφτης" του Δημήτρη Ψαθά, με τον Μίμη Φωτόπουλο.

Μετά από εξετάσεις προσλήφθηκε στην ΕΙΡ (Κρατική Τηλεόραση) ως παρουσιάστρια και αργότερα ανέλαβε και τη διεύθυνση πολιτιστικών εκπομπών. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη στιχουργική, γράφοντας περίπου 250 τραγούδια σε δίσκους, πολλά από τα οποία είναι γνωστές επιτυχίες. Βραβεύτηκε έξι φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, τρεις παίρνοντας το Α' Βραβείο.

Η Σάσα Μανέττα είχε εκδώσει ένα βιβλίο ποιημάτων με τίτλο "Ο άλλος δίδυμος" (Γραμμή, 1982), το οποίο βραβεύτηκε με έπαινο και χρηματικό ποσό από το ΥΠΠΟ, το "Μοναξιά είναι...", με σκίτσα και πεζό λόγο (εκδόσεις Όμβρος), τη νουβέλα "Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν" (εκδόσεις Ωκεανίδα), και το μυθιστόρημα ""Με διαβατήριο το ψέμα" (εκδόσεις Εντύποις). Παγκόσμιος θρήνος, πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα.,

Θρήνος - Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, o άνθρωπος που επινόησε και υλοποίησε το Εnfield 8000, στην αρχή της δεκαετίας του 1970, και θεωρείται παγκοσμίως το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπήκε σε παραγωγή.

Το αυτοκίνητο αυτό είχε την τιμητική του, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκδήλωση στο Γκάζι τον περασμένο Ιούνιο, που έγινε για την Πράσινη Συμφωνία και την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης μεταξύ υπουργείων και φορέων.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο Βασίλης Αποστολόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών, με ανάρτησή του στο facebook.

«Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς είναι ο εφευρέτης μεταξύ άλλων του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield (κάποτε ίσως εξιστορήσω το πως τα οικονομικά συμφέροντα το έθαψαν). Ο εκλιπών υπήρξε φίλος του πατέρα μου, στη συνέχεια δικός μου και γείτονας μου στο Λονδίνο τα φοιτητικά μου χρόνια. Είχαμε μια εξαιρετική σχέση συμπάθειας και εκτίμησης. Απόφοιτος του MIT στην αστρονομία και αστροναυτική δούλεψε για τη NASA και προσωπικά τον αξιολογώ ως τον άνθρωπο με το υψηλότερο IQ που έχω γνωρίσει. Καλή ανάπαυση», έγραψε. Ενώ, νωρίτερα έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού.