Χανιά: Ψάχνουν το κινητό και τη ζακέτα της 11χρονης

«Γιατί άργησε τόσο να ενημερώσει η μητέρα ότι το παιδί εξαφανίστηκε;» αναρωτιέται η θεία της μικρής

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Χανιά: Ψάχνουν το κινητό και τη ζακέτα της 11χρονης

Μυστήριο για την αστυνομία αποτελεί το γεγονός ότι ενώ δίπλα από το άψυχο σώμα της 11χρονης που άφησε την τελευταία της πνοή σε παραλία στα Χανιά, βρέθηκαν τα ακουστικά, όμως δεν εντοπίστηκαν ακόμη το κινητό της τηλέφωνο και η ζακέτα που φορούσε όπως την κατέγραψε και βίντεο από κάμερα ασφαλείας στην τελευταία της διαδρομή.

Οι γείτονες και οι συγγενείς της οικογένειας ζητούν να συνεχιστούν οι έρευνες μέχρι να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα γύρω από το θάνατο της μικρής Ιωάννας γιατί όπως λένε το σενάριο της αυτοχειρίας είναι δύσκολο να οργανωθεί από ένα παιδί μόλις 11ετών.

Το ερώτημα της θείας της 11χρονης από τα Χανιά για την μητέρα της

Χανιά 11χρονη εξελίξεις θανάτου

Ερωτήματα προς τις αρχές αλλά και προς τη μητέρα της 11χρονης Ιωάννας απευθύνει η θεία του νεκρού κοριτσιού, σε δηλώσεις της στο zarpanews.gr. Η γυναίκα, αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων, γιατί οι αρχές ειδοποιήθηκαν την επόμενη μέρα για την εξαφάνιση του κοριτσιού και όχι αμέσως:

«Όλη η οικογένεια θρηνούμε. Ο πατέρας είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, είμαστε δίπλα του και θα είμαστε δίπλα του για όσο χρειαστεί. Το ερώτημα που έχουμε ως οικογένεια είναι, γιατί τόσο μεγάλη αργοπορία να ειδοποιηθεί η αστυνομία, αν όχι εμείς, για την εξαφάνιση της Ιωάννας, 14 ώρες μετά την ώρα που έφυγε;

Και για την αστυνομία έχουμε ερωτήματα, γιατί άφησαν τη μητέρα έτσι ενώ άργησε τόσο να ενημερώσει ότι η μικρή χάθηκε. Τι κυρώσεις έχει αυτή η μάνα ώστε να μην το κάνει και η επόμενη μητέρα;».

Η θεία της Ιωάννας έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει κάποια υπηρεσία, η οποία να παρακολουθεί τα αδέλφια της Ιωάννας, τα οποία ζουν αυτή τη στιγμή με τη μητέρα της:

«Ποια υπηρεσία ενδιαφέρεται για τα άλλα δύο παιδιά που μένουν μαζί της; Ποιος έχει ενδιαφερθεί για το πού είναι και σε ποιες συνθήκες ζουν αυτά τα παιδιά; Δεν έχουμε εμείς την επιμέλεια και δεν έχουμε καμία επαφή με τα παιδιά, αλλά είναι άλλες δύο ψυχούλες, 7 και 9 χρονών».

«Η κόρη μου είχε τριχοτιλλομανία», αποκάλυψε η μητέρα της 11χρονης

Η μητέρα της 11χρονης Ιωάννας, μίλησε ζωντανά στο T-live, κάνοντας νέες δηλώσεις για το τραγικό γεγονός που την βρήκε. Αφού, έχασε την κόρη της με συγκλονιστικό τρόπο στην παραλία των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά.

«Ήταν ένα ευαίσθητο, καλόψυχο και ευγενικό παιδί. Περάσαμε δύσκολα. Οι καταστάσεις με τον πατέρα της ήταν δυσάρεστες για όλους μας. Τη μέρα που έγινε η δίκη και μάθαμε ότι ο πρώην σύζυγός μου θα μπει στη φυλακή για τέσσερα χρόνια, ήταν η πιο ευτυχισμένη ημέρα στη ζωή της μικρής.

Μου έλεγε “Επιτέλους! Δε θα μας ενοχλήσει ξανά και θα έχουμε μια φυσιολογική ζωή. Δε θα τρέμουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Όταν μπήκε ο πρώην σύζυγος στη φυλακή, χρειαζόταν χρόνος για να ηρεμήσουμε όλοι. Ειδικά τα παιδιά. Μετά το εξάμηνο ξεκίνησε για εμάς μια καλή ζωή» ανέφερε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Είχε τριχοτιλλομανία. Έβγαζε τις βλεφαρίδες και τα φρύδια της με τα νύχια της και μου έλεγε ότι δε μπορούσε να το σταματήσει. Παιδοψυχίατρος την παρακολουθούσε πολύ πιο πριν από το περιστατικό ξυλοδαρμού της δασκάλας της από τον πατέρα της. Μέσα στον γάμο είχαμε πολύ άσχημα πράγματα. Οι ξυλοδαρμοί αφορούσαν πιο πολύ εμένα. Και με τα παιδιά του δεν είχε καλή συμπεριφορά. Ήταν νευρικός, μεθυσμένος, καθόλου καλά με τον εαυτό του..».

Τι είναι η τριχοτιλλομανία

Πρόκειται για μία επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του ατόμου, η οποία χαρακτηρίζεται από τράβηγμα των μαλλιών ή των τριχών από διάφορα μέρη του σώματος (π.χ. βλεφαρίδες, φρύδια, εφηβαίο, χέρια, πόδια, μασχάλες) συχνά κατά τρόπο τελετουργικό.

Το άτομο, δηλαδή, μπορεί να δείχνει μια έντονη ενασχόληση με τις τρίχες του σώματός του, παραδείγματος χάριν, μασώντας ή γλείφοντάς τες. Εντάσσεται στο ευρύτερο φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, καθότι προσομοιάζει αρκετά με τους καταναγκασμούς. Το τράβηγμα της τρίχας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τα δάχτυλα, είτε με κάποιο τσιμπιδάκι, ενώ συχνά ακολουθεί δάγκωμα ή και κατάποση της βγαλμένης τρίχας.

Πότε εμφανίζεται

Η τριχοτιλλομανία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με την παιδική (5-9 ετών) και εφηβική ηλικία (13-14 ετών). Συνήθως, αποτελεί δια βίου πρόβλημα, οι εκδηλώσεις του οποίου μπορεί, ωστόσο, να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Πώς εμφανίζεται

  • Το άτομο μπορεί να επιδίδεται στο τράβηγμα των τριχών άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα. Έτσι, η συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί από το άτομο:
  • Ενώ είναι χαλαρό, διαβάζει, βλέπει τηλεόραση, μιλάει στο τηλέφωνο, κ.λπ
  • Όταν βιώνει έντονο στρες, προκειμένου να αποφορτιστεί από τα δυσάρεστα συναισθήματα που του προκαλεί μία κατάσταση
  • Όταν επιθυμεί να νιώσει διέγερση και ικανοποίηση μέσω αυτής της πράξης, ειδικά όταν νιώθει βαριεστημένο (κάποια άτομα αναφέρουν πως απολαμβάνουν την αίσθηση που τους προκαλεί η αφαίρεση των τριχών, με αποτέλεσμα να «εθίζονται» στη συμπεριφορά αυτή).