Η Ελλάδα συνδράμει τη Γαλλία στο μέτωπο των πυρκαγιών με δύο Canadair CL415

Η δύσκολη κατάσταση στη χώρα κινητοποιεί και τις διεθνείς δυνάμεις

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Η Ελλάδα συνδράμει τη Γαλλία στο μέτωπο των πυρκαγιών με δύο Canadair CL415

Πέρα από τα πύρινα μέτωπα που καίνε όλη τη χώρα το τελευταίο διάστημα οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τον αέρα, έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές Ευρωπαικές χώρες. Έτσι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Γαλλία με δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 , έπειτα από αίτημα των γαλλικών αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU.

Στην εγχώρια πραγματικότητα βέβαια οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δε φαίνεται να επαρκούν για να σβήσουν τις φωτιές, αφού καθημερινά έχουμε πολλαπλά μέτωπα. Μόνο σήμερα 15/7 έχουν ξεσπάσεις 4 φωτιές κάποιες από τις οποίες παραμένουν σε εξέλιξη όπως στη Φερίζα Σαρωνικού, όπου επιχειρούν και εναέρια μέσα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας

Μεγάλες δασικές πυρκαγιές πλήττουν τη Γαλλία ιδίως στα νοτιοδυτικά της, με αποτέλεσμα μέχρι χθες να έχουν απομακρυνθεί προληπτικά από τις εστίες τους 6.000 κάτοικοι.

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, τα οποία έχουν ήδη αναχωρήσει για τη Γαλλία.

«Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία ενεργοποιεί το rescEU αιτούμενη συνδρομή για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και η Ελλάδα είναι η πρώτη και μόνη, μέχρι στιγμής, χώρα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα, στηρίζοντας έμπρακτα και με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Θερμές ευχαριστίες έχουν ήδη εκφράσει οι γαλλικές Αρχές για την ελληνική κινητοποίηση», σημειώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ανακοίνωσή του.