Μπορεί να μπει φυλακή μέχρι και... - Η ποινή που θα αντιμετωπίσει η Εύα Καϊλή αν βγει ένοχη

Πόσα χρόνια θα "φάει"

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
NDPPHOTO
NDPPHOTO

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε την Εύα Καϊλή ως ύποπτη για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η έρευνα συνδέεται με προσπάθειες άσκησης πίεσης υπέρ του Κατάρ.

Κατά τις εφόδους σε σπίτια των υπόπτων, η αστυνομία βρήκε περισσότερα από 1.500.000 ευρώ σε μετρητά. Βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι και στο σπίτι της βρέθηκαν σακούλες με μετρητά (δείτε φωτογραφίες ντοκουμέντο).

Oι αρχές αρχικά προσήγαγαν εκτός από τον σύντροφό της (δείτε πως έγινε η σύλληψη) και τον πατέρα της, ο οποίος είχε στην κατοχή του βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Δικαστής των Βρυξελλών διέταξε τη σύλληψη τεσσάρων από τα έξι άτομα που είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά την επιχείρηση της αστυνομίας. Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, είναι και η Εύα Καϊλή στην οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες και διατάχθηκε η κράτησή της σε φυλακή μέχρι την απολογία της που θα κρίνει και την προφυλάκισή της (δείτε πότε θα γίνει).

Παράλληλα, στην Αθήνα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της ίδιας και του συντρόφου της στην Ελλάδα, αλλα και μελών της οικογένειάς της.

Πόσα χρόνια κινδυνεύει να μείνει φυλακή η Εύα Καϊλή

Μιλώντας στο Live News ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, δικηγόρος δικηγορικού συλλόγου Βρυξελλών είπε «Η δικογραφία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πολλοί έχουν πει ότι έχουμε δει την κορυφή του παγόβουνου. Να είμαστε υπομονετικοί να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις ποινές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Εύα Καϊλή, εφόσον κριθεί ένοχη, σημείωσε «Τα αδικήματα για τα οποία φέρεται ως δράστρια είναι τρία: ξέπλυμα μαύρου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά δημοσίου λειτουργού για δωροληψία. Αν υποθέσουμε ότι καταδικαστεί και για τα τρία, ο ποινικός κώδικας του Βελγίου προβλέπει σώρευση ποινών. Ενέχεται να επιλεγεί η ανώτερη ποινή, που είναι κάθειρξη 15 ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση».

Σε περίπτωση που κριθεί ένοχη μόνο για διαφθορά, η ποινή είναι 4 χρόνια φυλάκισης.