Πασχάλης Τσαρούχας: «Δεχτήκαμε απειλές, έκανα τρεις γύρους το τετράγωνο να βεβαιωθώ ότι δεν είναι κανείς»

«Κόλαφος» για τα πρόσωπα που κατηγορούνται και για όσους τους υποστηρίζουν

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Πασχάλης Τσαρούχας: «Δεχτήκαμε απειλές, έκανα τρεις γύρους το τετράγωνο να βεβαιωθώ ότι δεν είναι κανείς»

Καλεσμένος στην εκπομπή Χαμογέλα και Πάλι ήταν το πρωί της Κυριακής ο Πασχάλης Τσαρούχας, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο του τηλεοπτικό βήμα με τη συμμετοχή του στη Γη της Ελιάς καθώς και στις καταγγελίες που έγιναν τους περασμένους μήνες στον χώρο του θεάτρου.

Ο αγαπημένος ηθοποιός, ως πρόεδρος του πειθαρχικού του ΣΕΗ, συμμετείχε ενεργά στο όλο ζήτημα και βρέθηκε επανειλημμένα στο γραφείο του εισαγγελέα για σειρά υποθέσεων.

Οι δηλώσεις του Πασχάλη Τσαρούχα

«Πολλοί από εμάς δεν έχουμε δουλέψει με πολλούς από εκείνους που κατηγορούνται, ακριβώς γιατί δεν μπορούσαν να μας κάνουν αυτά που έκαναν σε άλλους ανθρώπους και ούτε θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα πράγματα παρουσία μας και να περάσει έτσι. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν ήξερα πράγματα. Ήξερα για αποκλίνουσες συμπεριφορές, ότι κάποιοι ήταν λίγο βίαιαοι, λίγο καβαλημένοι, μέχρι εκεί όμως. Αυτά που υποχρεώθηκα να διαβάσω δεν τα ήξερα.

Υπήρχαν πολλοί στο σινάφι μας που έλεγαν ότι αυτά είναι γνωστά. Δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε εκτός αν βρίσκονται σε θέση ισχύος. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Το ζήτημα είναι εσύ που έχεις εξουσία, πώς τη διαχειρίζεται. Η ιστορία δεν έχει ανοίξει ακόμα και δεν ξέρω αν θα ανοίξει.

Δεχτήκαμε και απειλές και μπράβο. Δεν φοβήθηκα, απλά τις πρώτες μέρες έκανε τρεις γύρους το τετράγωνο να βεβαιωθώ ότι δεν είναι κανείς. Έμενα και λίγο σπίτι, επιφυλακτικός. Όταν αγριεύει το πράγμα αρχίζεις και προσέχεις.

Κάποιοι που δεν μιλούσαν φοβόντουσαν το αντίκτυπο που θα έχει στον κοινωνικό τους περίγυρο. Ή ότι δεν θα ξαναβρούν δουλειά. Ανθρώπινο και αυτό. Όλες οι κακοποιήσεις έγιναν επειδή κάποιοι φοβόντουσαν. Κανείς δεν κακοποίησε κάποιον που δεν φοβάται. Άμα είσαι τσαμπουκάς το βλέπει ο επίδοξος, στον τρομαγμένο θα πάει, σε αυτόν που έχει ανάγκη.

Κάποιοι θέλουν να παίξουν τον ρόλο του πλυντηρίου. Εγώ δεν εξετάζω τους λόγους. Εμείς στο Σωματείο είπαμε ότι θα το πάμε μέχρι τέλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ θα βάλω φυλακή κάποιον. Αυτός που είναι υπέρ των κατηγορουμένων μπαίνει αυτόματα στη θέση του και θα τον κρεμάμα στα μανταλάκια. Είμαστε ορκισμένοι σε αυτό.

Όλοι στο σωματείο, από την πρώτη στιγμή, με μεγάλη αγωνία, είχαμε αποφασίσει να μείνουμε ουδέτεροι και να ακούμε όλες τις πλευρές. Όπου δεν μπορούσαμε να βρούμε στοιχεία, απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα το πάμε μέχρι τέλους! Θα φέρνουμε στην επιφάνεια όλες τις κακοποιητικές συμπεριφορές»

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα On Time και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου παραχώρησε πρόσφατα ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Ο γνωστός ηθοποιός και πρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ μίλησε για τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και πριν λίγες μέρες, τον έκαναν να χάσει τον ύπνο του.

Νιώθεις ότι με όλα αυτά πληγώθηκε το θέατρο;

Καθόλου δεν πληγώθηκε το θέατρο. Ίσα ίσα που ξεκαθαρίζει, καθώς οι εργαζόμενοι στο θέατρο ανακαλύπτουν – όσοι την είχαν χάσει – μια άλλη ποιότητα στην αυτοεκτίμηση τους. Ίσα ίσα που ο κόσμος βλέπει ότι έχει να κάνει όχι με ματαιόδοξους ανθρώπους αλλά με ανθρώπους οι οποίοι δεν διστάζουν να βγάλουν στην επιφάνεια το πρόβλημα και να το λύσουν. Θεωρώ ότι ο χώρος μας όχι μόνο δεν πληγώθηκε αλλά αποτελεί και παράδειγμα για πολλούς άλλους χώρους. Δεν μπορεί ένας, δύο, πέντε, δέκα, εκατό άνθρωποι να χαρακτηρίσουν έναν επαγγελματικό χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται χιλιάδες ηθοποιοί.

Είσαι αποφασισμένος ως πρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ να το φτάσεις μέχρι το «κόκαλο»;

Εμείς είπαμε ότι θα το πάμε μέχρι τέλους, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας μας, μέσα από τη θεσμική μας ιδιότητα, δίνοντας ότι στοιχεία έχουμε στη Δικαιοσύνη κι αποφασίζοντας για το κομμάτι που αφορά το Σωματείο. Αν το δεις μέχρι τέλους, όμως, τα «θύματα» ή τα «υποψήφια θύματα» πρέπει να έρχονται και να καταγγέλλουν. Και βέβαια τώρα πια δεν χρειάζεται να έρχονται στο ΣΕΗ για τόσες «βαριές» συμπεριφορές, ξέρουν τον δρόμο. Πρέπει να πηγαίνουν και να καταθέτουν κατευθείαν στον εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν νέες καταγγελίες στο ΣΕΗ; Εκκρεμούν μόνο αυτές, όπως έχεις πει, του Παύλου Χαϊκάλη και του Γιώργου Κιμούλη;

Ακριβώς. Θα συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ και θα αποφασίσει τι πρόταση θα φέρει στη Γενική Συνέλευση. Αν θα θεωρήσουμε ότι στην πραγματικότητα δεν έγινε τίποτα ή θα τους στείλουμε για διαγραφή. Από εκεί και πέρα, ότι έχει να κάνει με προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα κι αυτός είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει.

Πιστεύεις ότι όλο αυτό το «μπαμ» που έγινε και με το #MeToo, τώρα που πλέον γίνεται επανεκκίνηση στο θέατρο θα ξεχαστεί;

Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως είναι ότι εμείς ως Σωματείο θα επιμείνουμε να το πάμε μέχρι τέλους και όπου βλέπουμε συμπεριφορές τέτοιου τύπου, θα τις στηλιτεύουμε και θα τις φέρνουμε στην επιφάνεια. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα αφήνουμε διάφορους και διάφορες να βγαίνουν και να μιλάνε δημοσίως υπέρ κακοποιητών ή κατηγορούμενων για κακοποιήσεις. Υπάρχει κι ένα «πλυντήριο» αυτή τη στιγμή που λειτουργεί. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που βγαίνουν και μιλάνε δημοσίως, προσπαθώντας να καλύψουν κάποιους κατηγορούμενους για κακοποιήσεις, πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε απέναντι τους.

Τα θύματα δεν είναι μόνα τους.Κάποια άτομα από τον καλλιτεχνικό χώρο έχουν εκφράσει απόψεις του τύπου, «αν δεν τα θέλεις δεν τα παθαίνεις» ή «αν δεν τα θέλεις δεν τα προκαλείς».

Έτσι θα έκαναν εκείνοι μάλλον. Εντάξει, μάλλον εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Το ζητούμενο είναι πως σε αυτή την ιστορία, κάποιος σε σχέση ισχυρού – ανίσχυρου εκμεταλλεύεται τη σχέση ισχύος στην οποία βρίσκεται. Το αν εσύ έρχεσαι σε εμένα έτοιμη να δώσεις τα πάντα για να πάρεις μια δουλειά, αν εγώ είμαι εντάξει, θα πρέπει να σου εξηγήσω ότι δεν αξίζει να δώσεις τα πάντα από τον εαυτό σου. Αρκούν οι ικανότητες σου. Από τη στιγμή που εγώ εκμεταλλεύομαι έστω και τη δική σου ανάγκη να δώσεις τα πάντα, εγώ είμαι ο λάθος, όχι εσύ.

 Πασχάλης Τσαρούχας για καταγγελίες