Ξέσπασε ο Αύγουστος Κορτώ: "Έίναι κτηνωδία την ώρα που η Ουκρανία..."

Ορισμένοι κάνουν χιούμορ την ώρα που γίνεται πόλεμος

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Ξέσπασε ο Αύγουστος Κορτώ:

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα μία μέρα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον λαό της δεύτερης να αντιστέκεται σθεναρά στις ρωσικές δυνάμεις ενώ χιλιάδες άνθρωποι άμαχοι κατευθύνονται προς τα σύνορα προσπαθώντας να ξεφύγουν από αυτό τον εφτάλτη. Η Ελλάδα σαν χώρα θρηνεί επίσης, καθώς μεταξύ των θυμάτων, πάρχουν και ομογενείς της.

Την ώρα που οι δύο χώρες προετοιμάζονται για τη μεταξύ τους συνάντηση, μετά το τέλος της οποίας θα μπορούσαν να λήξουν οι πολεμικές συρράξεις, και τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώνονται από την πατρίδα τους, περνούν τις ημέρες τους σε καταφύγια ή χάνουν τη ζωή τους, ορισμένοι κάνουν χιούμορ το οποίο κατακεράυνωσε ο Αύγουστος Κορτώ.

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ξεκινά πόλεμο στην Ουκρανία έκαναν την εμφάνισή τους στα ελληνικά social media διάφορες αναρτήσεις με εικόνες γυναικών ντυμένες με μαγιό και κείμενα που έλεγαν πως μπορούν να τις φιλοξενήσουν στο σπίτι τους.

«Κάνε το καλό. Σώσε τις κακόμοιρες τις Ουκρανές. Δείξε τι φιλόξενος λαός είμαστε», έγραφε η ανάρτηση ενός χρήστη στο Facebook, με έναν άλλο να σημειώνει: «Έχει κοιτάξει κανείς πόσες Ουκρανές δικαιούμαστε ανά σπίτι;». Δεν ήταν βέβαια λίγοι και εκείνοι που έφτιαξαν ολόκληρο πρόγραμμα για το πώς θα γίνει η μετακίνηση και η φιλοξενία τους: «Οι παντρεμένοι θα πάρουν από μία Ουκρανή στο σπίτι τους και οι εργένηδες από δύο», έγραψαν.

Η τοποθέτηση του Αύγουστου Κορτώ στο χιούμορ ορισμένων ενώ γίνεται πόλεμος

Απάντηση σε όλα τα παραπάνω θέλησε να δώσει ο συγγραφεάς Αύγουστος Κορτώ, ο οποίος, κατά καιρούς με τις αναρτήσει τους, προσπαθεί να δώσει μια πιο καθαρή ματιά στα γεγονότα.

Στην τελευταία τοποθέτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Χέντβιγκ Ες, συζύγου του διοικητή του Άουσβιτς, η οποία τη στιγμή που δίπλα στο σπίτι της καίγονταν ζωντανοί αθώοι άνθρωποι, ενδιαφερόταν για τα λουλούδια και τον κήπο της.

«Η Χέντβιγκ Ες, σύζυγος του διοικητή του Άουσβιτς, παραπονιόταν συχνά κι επίμονα στον άντρα της τον Ρούντολφ ότι ο κήπος και τα παρτέρια της ήταν γεμάτα στάχτες – απ’ αυτές που ξερνούσε η υψικάμινος του κρεματόριου. Σαφώς και δεν την απασχολούσε η προέλευση της τέφρας – τα λουλουδάκια της, όμως;

Τις τελευταίες μέρες, διάφοροι τύποι ποστάρουν φωτογραφίες τυχαίων ημίγυμνων γυναικών, γράφοντας “Δεχόμαστε Ουκρανές προσφυγοπούλες!” Ως καλαμπούρι, και καλά – τη στιγμή που η Ουκρανία φλέγεται, κι έχουμε ήδη πάνω από εκατό χιλιάδες πρόσφυγες.
Κτηνωδία: το να μη συναισθάνεσαι ότι έχεις απωλέσει την ιδιότητα του ανθρώπου».

Η ανάρτηση του Αυγούστου Κορτώ

Η Ελλάδα ξεκίνησε τις κυρώσεις

Στον απόηχο των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει τη δική της προσπάθεια για να βοηθήσει τον λαό της Ουκρανίας. Από τους απλούς πολίτες και τις πορείες τους ενάντια στα γεγονότα αυτά, έως τον πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία, η λεγόμενη και ως notam, η οποία προβλέπει την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η notam θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Πόλεμος στην Ουκρανία