Γιατί 6 χώρες δεν έδωσαν βαθμολογία στην φετινή Eurovision - Η απάντηση της Μαρίας Κοζάκου

Τι συνέβη τελικά;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Γιατί 6 χώρες δεν έδωσαν βαθμολογία στην φετινή Eurovision - Η απάντηση της Μαρίας Κοζάκου

Λίγες ώρες μετά τον τελικό της Eurovision, η Μαρία Κοζάκου βρέθηκε στον καναπέ της Κυψέλης και μίλησε για όλα τα όσα συνέβησαν στον φετινό μουσικό Διαγωνισμό. Ενώ αναφέρθηκε και στον λόγο που 6 από τις 40 χώρες δεν έδωσαν την βαθμολογία τους (δείτε εδώ τις δηλώσεις της για τον Γιώργο Καπουτζίδη).

Η απάντηση της Μαρίας Κοζάκου για την φετινή Eurovision

«Σε έξι επιτροπές του δεύτερου ημιτελικού, η EBU παρατήρησε πως παρουσιάστηκε ένα pattern (μοτίβο) στον τρόπο που ψήφισαν κάποιες χώρες. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ήταν αυτό. Εικάζω ότι υπήρχε ανταλλαγή ψήφων. Φαίνεται πως ήταν κάτι περισσότερο από προφανές αλλά δεν είμαστε στα άδυτα της EBU.

Από τη στιγμή που το είδαν αυτό, ακύρωσαν τη ψηφοφορία τους στο δεύτερο ημιτελικό και τον τελικό. Εφόσον έκριναν πως υπάρχει δυσπιστία προς αυτές τις επιτροπές, δεν ψήφισαν ούτε στον τελικό.

«Δεν ήταν αυθαίρετη η βαθμολογία που έδωσε η EBU. Υπάρχει ένας αλγόριθμος, που μπορούν να υπολογίσουν το τι θα ψήφιζε αυτή η χώρα με βάση το παρελθόν και το τι έχουν ψηφίσει όμορες χώρες ή χώρες που ψηφίζουν σαν αυτή. Φαντάζομαι μέσα από τον αλγόριθμο, βλέπουν τα trends.

Είπαν σε αυτές τις χώρες ότι θα δώσουν βαθμολογία με βάση με τον αλγόριθμο αλλά κάποιες από αυτές αρνήθηκαν να δώσουν αυτές τις βαθμολογίες. Βγήκαν μόνο οι τρεις κι οι άλλοι τρεις δεν βγήκαν. Αυτό που σας περιγράψαμε ως τεχνικό πρόβλημα, ήταν τελικά η άρνησή τους να δώσουν τη βαθμολογία» ανέφερε η Μαρία Κοζάκου.

Το καυστικό σχόλιο του BBC για την Αμάντα Γεωργιάδη

Ο διαγωνισμός της Eurovision έλαβε χώρα και για το 2022 στο Τορίνο της Ιταλίας με νικήτρια χώρα την Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά την ελληνική συμμετοχή ήταν αξιοπρεπέστατη λαμβάνοντας την 8η θέση με την Αμάντα Γεωργιάδη να αποθεώνεται τόσο από το κοινό που την παρακολούθησε live όσο και από όσους την είδαν σε live streaming.

Σε κάθε περίπτωση και τα αρνητικά σχόλια είχαν την τιμητική τους μιας και πάντα θα υπάρχει και η μερίδα των ανθρώπων, που θα αρέσκεται σε κάτι άλλο. Το σχόλιο όμως που έγινε viral από την επίσημη σελίδα του bbciplayer στο instagram για την Αμάντα ήταν υπέρ του δέοντος καυστικό και σε είχε μέσα του έντονα την υπερβολή.

«Εγώ στα 8 μου, προσπαθώντας να πείσω την οικογένεια μου να ακούσει το αυτοδημιούργητο μούζικαλ μου».