Συγκίνηση ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη - Με μουσική και τραγούδι στο μνημόσυνό του

Βίντεο από το πρόγραμμα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Συγκίνηση ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη - Με μουσική και τραγούδι στο μνημόσυνό του

Την Παρασκευή 2/9 πραγματοποιείται το ετήσιο μνημόσυνο για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά και εκεί βρίσκονται μέλη της οικογένειας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, θρηνώντας για μία ακόμη φορά για τον σπουδαίο άνθρωπο που έχασαν από τη ζωή τους για πάντα, φέρνοντας μνήμες από τα τε΄λευταία του λόγια.

Το πρόγραμμα έχει δοθεί στη δημοσιότητα, μέσω του Facebook και προβλέπει, εκτός από τη δέηση, την τήρηση ενός λεπτού σιγής αλλά και τραγούδι από την Εφηβική Χορωδία του δήμου Χανίων. Στη συνέχεια, μάλιστα, θα ακολουθήσει επίσκεψη στο σπίτι του καλλιτέχνη.

Το ετήσιο μνημόσυνο για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: NDP

Όσα αποκάλυψε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για τα κληρονομικά ένα χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα της

Πριν από ένα χρόνο η ελληνική μουσική σκηνή είχε να διαχειριστεί μια τεράστια απώλεια, αυτή του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. Δυστυχώς το θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη επισκίασαν και διάφορα κληρονομικά θέματα μεταξύ των συγγενών το, με την κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη να μιλάει χθες 30/8 στην εκπομπή «στούντιο 4» της ΕΡΤ, για την σχέση της με τον πατέρα της, αλλά και για τη δικαιοδοσία της πάνω στην περιουσία και το έργο του.

Μία από τις αποκαλύψεις που είχαν γίνει μετά το θάνατό του ήταν αυτή του Νίκου Κουρή που ισχυρίζεται ότι είναι γιος του Μίκη Θεοδωράκη με την κόρη του Μαργαρίτα να περνά στην αντεπίθεση και να του κάνει αγωγές αλλά και περιοριστικά μέτρα μετά την πρόσκληση του ίδιου για τεστ DNA, προκειμένου να αποδείξει τα λεγόμενά του.

Είπε λοιπόν η κόρη του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη στην εκπομπή της ΕΡΤ:

«Δεν είναι μόνο ο Κουρής, όσοι ασχολήθηκαν με το έργο του τους έχει βάλει μες στη διαθήκη για να τους εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν με το έργο του. Αν είχε ανοίξει τα χαρτιά του, θα είχαμε έναν διάλογο, τον οποίο δεν μου τον επέτρεψε. Παράπονο είναι που δεν μου ξεκαθάρισε όλα αυτά που είναι πολύ περίεργα αλλά μου φτάνουν τα “συγγνώμη” που μου έλεγε» σχολίασε και εξήγησε πως «η διαθήκη έγραφε ότι δεν είμαστε κληρονόμοι αλλά είμαστε κληροδόχοι. Μας εξασφαλίζει τα χρήματα αλλά δεν μας δίνει δικαίωμα πάνω στο έργο του για εμένα είναι προσβλητικό και υποτιμητικό γιατί δουλεύω 30 χρόνια με τον πατέρα μου».

Μίλησε για άγνωστες πτυχές της σχέσης της με τον αείμνηστο πατέρα της, Μίκη Θεοδωράκη αλλά και για την μητέρα της.

«Πάντα νιώθω για όλη τη ζωή που έζησα και που είχα αυτόν τον πατέρα. Βέβαια, και η μαμά δίπλα δεν μπορείς να φανταστείς τι σημασία είχε στη ζωή του. Δεν νομίζω ο πατέρας μου να ήταν αυτός που ήταν χωρίς τη Μυρτώ».

«Το πρώτο της ραντεβού το έκανε με τον μπαμπά κρυφά στο άλσος της Νέας Σμύρνης. Πήγαιναν για μπάνιο οι δύο οικογένειες στο Καλαμάκι και εκεί στη θάλασσα την πλησίασε και τη φίλησε. Και ήταν ο μπαμπάς ο Κρητικός και τους φώναζε».

«Την εποχή που κρύφτηκε χάθηκε, έπειτα φυλακή, χάθηκε. Στην εξορία μας πήρε μαζί του. Ξέραμε όμως πού είναι. Όταν ήμασταν μαζί, ήμασταν μαζί. Ήμασταν μία παραδοσιακή οικογένεια. Δεν ήταν απών ποτέ. Είχαμε και ρήξεις, τσακωμούς, όπως όλοι» περιέγραψε τη σχέση τους.