Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Άκρως συγκινημένος στην πρώτη ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο

«Είμαι βαθιά ευγνώμων για τα συλλυπητήρια που μου υποβλήθηκαν»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Instagram/ theroyalfamily
Instagram/ theroyalfamily

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση ως μονάρχης στο Κοινοβούλιο μετά από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ (δείτε εδώ την επίσημη ημερομηνία της ταφής της).

Μεταξύ άλλων, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ απεύθυνε μια σύντομη ομιλία στην παλαιότερη αίθουσα του παλατιού του Γουεστμίνστερ καθώς αργότερα θα μεταβεί αεροπορικώς στο Εδιμβούργο, όπου βρίσκεται το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η πρώτη ομιλία του βασιλιά Καρόλου Γ στο βρετανικό κοινοβούλιο

«Είμαι βαθιά ευγνώμων για τα συλλυπητήρια που μου υποβλήθηκαν και που δείχνουν με τόσο συγκινητικό τρόπο τι σήμαινε η Βασίλισσα για όλους μας. Όπως είχε πει ο Σαίξπηρ για την πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν ένα μοντέλο για όλους τους εν ζωή πρίγκιπες.

Στέκομαι εδώ μπροστά σας σήμερα και δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της ιστορίας που μας περιβάλει και που μας θυμίζει τις ζωντανές κοινοβουλευτικές παραδόσεις, στις οποίες τα μέλη και των δύο σωμάτων έχετε αφιερωθεί με την προσωπική σας δέσμευση. Το Κοινοβούλιο είναι το ζωντανό όργανο της Δημοκρατίας μας και μας θυμίζει τους προηγούμενους κατόχους του αξιωμάτος το οποίο τώρα εγώ κλήθηκα να αναλάβω…

Η μεγάλη καμπάνα του Big Ben, ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα του έθνους μας σε όλο τον κόσμο και στεγάζεται στον Πύργο της Ελισάβετ που ονομάστηκε επίσης για το ιωβηλαίο της μητέρας μου, θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της προόδου της αείμνηστης βασίλισσας από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε αυτό το Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Συγκεντρωνόμαστε σήμερα σε ανάμνηση του αξιοσημείωτου χρόνου της αφοσιωμένης υπηρεσίας της βασίλισσας στα έθνη και στον λαό της.Από όταν ήταν πολύ μικρή, η αείμνηστη Μεγαλειότητά της δεσμεύτηκε να υπηρετήσει τη χώρα της και τον λαό της. Αυτόν τον όρκο τήρησε με αξεπέραστη αφοσίωση.

Έθεσε ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και τις συμβουλές σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά».

Η αμύθητη περιουσία που κληρονομεί μαζί με τον τίτλο του Βασιλιά

Μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, τον οποίο είχε προβλέψει η Λίτσα Πατέρα έναν χρόνο πριν, ο Κάρολος θα στεφθεί ως ο διαδοχός της και μαζί με το στέμμα θα λάβει και ένα τεράστιο τμήμα της περιουσίας της μητέρας του. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιοδικό Forbes, πρόκειται για πολλά δισεκατομμύρια και όχι μόνο.

88 δισ. δολάρια είναι η αξία της μοναρχίας, αλλά η Βασίλισσα Ελισάβετ από μόνη της, άξιζε 447.000.000 δολάρια. Αυτό το ποσό, θα πάει κατευθείαν στην οικογένειά της, ενώ μερικά από αυτά τα χρήματα προέρχονται από κληρονομιές. Πιο συγκεκριμένα, πήρε 85 εκατομμύρια δολάρια όταν πέθανε η μητέρα της και άλλα 12 εκατομμύρια δολάρια από τον σύζυγό της Φίλιππο. Το εισόδημά της αυξανόταν, επίσης, από το Κράουν Εστέιτ, καθώς η μονάρχης παίρνει το 15% των κερδών της μεγάλης περιουσίας, η οποία κάποτε ανήκε στη μοναρχία και αξίζει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το εισόδημα θα περάσει πλέον απευθείας στον διάδοχό της, Κάρολο μετά τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 96 ετών.

Άλλο ένα εισόδημα που θα περάσει στα χέρια του, πλέον, Βασιλιά Κάρολου είναι αυτό που προέρχεται από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο. Από εκεί κερδίζει περίπου 24 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμα γνωστό τι θα συμβεί με τα μετρητά της, εάν θα τα αφήσει στον Κάρολο ή στα εγγόνια της για παράδειγμα.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Ο Κάρολος, λοιπόν, θα μετακομίσει στο παλάτι και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον είναι πιθανό να μετακομίσουν στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα μετεγκαταστάθηκε μόνιμα νωρίτερα την αυτή τη χρονιά. Με ηλικία 1.000 ετών, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο, αλλά ο Κάρολος λέγεται ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτό, διότι βρίσκεται κάτω από τη διαδρομή πτήσης του κοντινού αεροδρομίου Χίθροου και ο θόρυβος τον ενοχλεί. Το ζευγάρι θα διατηρήσει επίσης ένα ιδιωτικό διαμέρισμα στο Παλάτι του Κένσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου.

Το οίκημα στο οποίο μεταφέρθηκε η Ελισάβετ και έμεινε το καλοκαίρι, μπορεί να γίνει μουσείο. Υπάρχουν όμως και άλλα κάστρα, τα οποία είτε η Ελισάβετ έχει ήδη δωρίσει κάπου, όπως έγινε για παράδειγμα με την πριγκίπισσα Άννα και το μέρος στο οποίο μένει, που δεν έχει γίνει γνωστό πού θα πάνε και πότε.