Με δημοτική δαπάνη η κηδεία του Ζάχου Χατζηφωτίου

Η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
NDPPHOTO
NDPPHOTO

Θλίψει επικρατεί στο χώρο της δημοσιογραφίας με την είδηση πως έφυγε από τη ζωή ο Ζάχος Χατζηφωτίου. Λίγες ώρες μάλιστα, μετά την απώλεια του έγιναν γνωστές και οι λεπτομέρειες για την κηδεία του η οποία θα γίνει με δημοτική δαπάνη.

Την ανακοίνωση σχετικά έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννη ο οποίο όπως ανέφερε θα γίνει τιμής ένεκεν στον "πατριώτη, κοσμοπολίτη και αντισυμβατικό με άποψη".

Η ανάρτηση του Μπακογιάννη για την κηδεία του Χατζηφωτίου

«Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έζησε πολλές ζωές. Πατριώτης, κοσμοπολίτης, αντισυμβατικός και με άποψη. Υπηρέτησε την Αθήνα που τόσο αγαπούσε. Η κηδεία του θα γίνει, τιμής ένεκεν, με δημοτική δαπάνη όπως του αξίζει. Καλό του ταξίδι».

Ζάχος Χατζηφωτίου κηδεία

Λίγα λόγια για τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας. Καταγόταν από τα Ψαρά, η οικογένεια του έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος στις 28 Σεπτεμβρίου 1923.

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην ΙΙΙη Ορεινή Ταξιαρχία - Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Στα Δεκεμβριανά η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956. Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».