«Διεγνώσθη σε προχωρημένο στάδιο...» - Ο γιατρός του Αλέξανδρου Νικολαΐδη αποκαλύπτει για την ασθένεια μετά τον θάνατό του

«Είναι μία ιδιαίτερα δυσάρεστη ημέρα»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Διεγνώσθη σε προχωρημένο στάδιο...» - Ο γιατρός του Αλέξανδρου Νικολαΐδη αποκαλύπτει για την ασθένεια μετά τον θάνατό του

Πριν από λίγη ώρα, το πρωί της Παρασκευής 14/10 έγινε γνωστό πως ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών, καθώς έχασε την μάχη του με τον καρκίνο (δείτε εδώ την προγραμματισμένη του ανάρτηση για τον θάνατό του). Ο ίδιος έπασχε από ένα πολύ σπάνιο είδος αυτής της ασθένειας και στην κάμερα της εκπομπής Happy Day μίλησε ο γιατρός του αθλητή, για να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη πως κατέληξε.

Ο Αθανάσιος Δημόπουλος, λοιπόν, ανέφερε πως πριν από δύο χρόνια, όταν έμαθε για τον καρκίνο, βρισκόταν ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο και παρόλο που οι θεραπείες έδειχναν να τον βοηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η νόσος προχώρησε σε μεταστατικό στάδιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Οι δηλώσεις του γιατρού του Αλέξανδρου Νικολαΐδη

«Είναι μία ιδιαίτερα δυσάρεστη ημέρα. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αλέξανδρου για τη συμπαράσταση που του έδειξαν στην προσπάθεια αυτή και τον αγώνα που έκανε για 2 χρόνια για τον καρκίνο και να έχουν δύναμη να τον θυμούνται και να τιμούν τη μνήμη του.

Όντως, διεγνώσθη με μία πολύ σπάνια μορφή καρκίνου του πνεύμονα σε προχωρημένο ήδη στάδιο από την περίοδο της διάγνωσης. Αντιμετωπίστηκε με όλες τις ενδεδειγμένες θεραπευτικές αγωγές, ωφελήθηκε από αυτές για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δυστυχώς ότι διαγνώστηκε με τη νόσο σε μεταστατικό στάδιο δεν του έδωσε τη δυνατότητα να το ξεπεράσει» είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Όντας παθολόγος, ογκολόγος και ερχόμενος καθημερινά σε επαφή με ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, προφανώς είναι μία δύσκολη περίοδος ειδικά όταν αφορούν νέα άτομα, ειδικά όταν αυτά αισθάνονται το βάρος της οικογένειας, των μικρών παιδιών, τον φόβο ότι μπορεί να τα αφήσουν πίσω, χωρίς να έχουν βοηθήσει στην ολοκλήρωση των σπουδών τους και στην αποκατάστασή τους, δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος. Γι’ αυτό και οι λίγοι μήνες παράτασης ζωής να έχουν σημασία, ακόμη και ψυχολογική γι’ αυτούς».

Ποιο ακριβώς είναι το είδος καρκίνου που έπασχε και ποιες είναι οι επιδράσεις του

Το «καρκίνωμα nut», είναι ένας σπάνιος κακοήθης όγκος με άγνωστη προέλευση. Η εμφάνιση του γίνεται στα όργανα μέσης γραμμής, ονομάζεται επίσης «καρκίνος μέσης γραμμής». Την αναφορά στο συγκεκριμένο είδος έκαναν το 1991, ο Kees και ο Kubonishi. Το 2015, ο «καρκίνωμα nut» συμπεριλήφθηκε επίσημα στην τέταρτη έκδοση του WHO για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θύμου και καρδιάς. Το πλήρες όνομα είναι «καρκίνος μεσαίας γραμμής με πυρηνική πρωτεΐνη της αναδιάταξης γονιδίων όρχεων (NUT)», επίσης γνωστή ως «καρκίνος με μετατόπιση t (15, 19) (q13, p13.1)».

Οι σωματικές κυτταρογενετικές μεταβολές αποτελούν τη βάση του καρκίνου της μέσης γραμμής. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το γονίδιο «NUT» (NUTM1) που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 15q14 μετακινείται 100% με άλλα γονίδια στον καρκίνο του NUT. Περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων είναι μεταθέσεις t (15, 19) (q13, p13.1), οι οποίες συντήκουν το εξόνιο γονιδίου BRD4 στο 19q13.1 με το exon γονιδίου NUT στο 15q14 για να σχηματίσουν το γονίδιο σύντηξης BRD4-NUT.

Τα κύτταρα καρκινώματος έχουν μικρή πρόσφυση. Το μέγεθος του λεμφοκυττάρου είναι περίπου 2-3 φορές μεγαλύτερο, ο πυρήνας είναι σχετικά υψηλός και το μέγεθος του πυρήνα είναι σχετικά ομοιόμορφο, αλλά ο καρυότυπος είναι ακανόνιστος και η άτυπη είναι προφανής. Η χρωματίνη είναι λεπτή ή κοκκώδης, φυσαλιδώδης, με προφανείς πυρήνες και κοινά μιτωτικά ή αποπτωτικά σώματα. Τα κύτταρα καρκινώματος συχνά διαφοροποιούνται σε πλακώδες επιθήλιο σε διαφορετικούς βαθμούς.