«Ποτέ ένας άντρας..» - Καταπέλτης ο Τάσος Δούσης για τις γυναικοκτονίες

«Άντρας είσαι όταν προστατεύεις τους αδύναμους!»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Ποτέ ένας άντρας..» - Καταπέλτης ο Τάσος Δούσης για τις γυναικοκτονίες

Δεν έχει σταματημό η μαύρη λίστα των γυναικών που χάνουν την ζωή τους από το χέρι κάποιου. Δεκαεφτά μέσα μόνο στο 2021, δώδεκα μέσα στους εφτά πρώτους μήνες του 2022, οι δύο σε λιγότερες από 48 ώρες. Συχνότερα απ' όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε, οι γυναίκες σκοτώνονται από τους ανθρώπους που αγαπούν και εμπιστεύονται: συζύγους, συντρόφους, γιους.

Ο Τάσος Δούσης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό YOU και την Τζώρτζια Συρίχα, αναφέρθηκε σε αυτό το φαινόμενο και στο πως ο ίδιος το βλέπει μέσα από την δική του ματιά.

Ο Τάσος Δούσης και οι γυναικοκτονίες

Τάσος Δούσης για γυναικοκτονίες

Κεφάλαιο γυναικοκτονίες. Τι πιστεύεις ότι συμβαίνει με τους άντρες;

Ποτέ ένας άντρας ξαφνικά δεν παίρνει ένα όπλο να σκοτώσει μια γυναίκα. Όλα ξεκινάνε από ένα χαστούκι, στη συνέχεια πέφτει ξύλο, μετά πάνε νοσοκομείο και κάποιες φορές καταλήγουν στο νεκροτομείο. Στα10 άτομα τα 3 έχουν ζήσει προσωπικά βιώματα ή έχουν στο κοντινό τους περιβάλλον γυναίκες που έχουν υποστεί βία. “Γιατί, λοιπόν, μια γυναίκα δεν φεύγει από τον άντρα που την χτυπάει;”. Γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει δει τη μητέρα της να τρώει ξύλο από τον πατέρα της. Μεγάλη κουβέντα... Να ξέρεις ότι μια γυναίκα, θύμα βίας, κατά μέσο όρο χρειάζεται 7 φορές για να φύγει και να ξαναγυρίσει στον άντρα της, πριν τον αφήσει οριστικά.

Οι άντρες γιατί πιστεύεις ότι φτάνουν σε τέτοιες συμπεριφορές;

Αυτές οι συμπεριφορές δεν έχουν κοινωνική τάξη και συναντάμε αυτό το φαινόμενο παντού. Είσαι κάθαρμα αν χτυπάς μια γυναίκα ή έναν αδύναμο και είναι πολλοί οι λόγοι που ένας άντρας γίνεται κάθαρμα. Πρώτα απ' όλα είναι το σπίτι, μετά το σχολείο και οι φίλοι. Αν στην οικογένεια ο πατέρας σου δέρνει εσένα και τη μάνα σου, δεν είναι εύκολο να γίνεις καλός άνθρωπος. Αν έχεις μεγαλώσει με μια διαπαιδαγώγηση “ο άντρας κάνει ό,τι θέλει, όμως το κορίτσι αν βγει έξω και αργήσει θα φάει το ξύλο της... αρκούδας, γαλουχείσαι με το ότι η γυναίκα είναι κάτι σαν σάκος του μποξ! Επίσης είναι και η αμορφωσιά, η παιδεία και το γενικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία. Η μαγκιά στη σημερινή εποχή είναι να είσαι άντρας, όχι επειδή το λες εσύ αλλά επειδή το λένε οι άλλοι. Άντρας είσαι όταν προστατεύεις τους αδύναμους, όταν το “όχι” της γυναίκας είναι “όχι”, όταν σε αφήνει μια γυναίκα και της λες “καλή τύχη”, όταν δίνεις χωρίς να περιμένεις επιστροφή. Άντρας είσαι όταν η γυναίκα σου χαμογελά δίχως να σε φοβάται, όταν την κάνεις να αισθάνεται σιγουριά και αγάπη.

Διαβάστε την συνέχεια της συνέντευξής του εδώ!