Σήμερα (14/11) το τελευταίο αντίο στον Σπύρο Φωκά - Η επιθυμία που θα γίνει πράξη από την οικογένειά του

Δεν θα ακολουθήσουν τη συνηθισμένη διαδικασία

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Ο Σπύρος Φωκάς έφυγε από τη ζωή στις 10/11 και σκόρπισε θλίψη και πόνο στην σύζυγό του, την θετή του κόρη (δείτε εδώ ποια είναι), τους φίλους και τους συνεργάτες του. Όλοι τους σήμερα, Τρίτη 14/11, καλούνται να τον αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά στην κηδεία του.

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Σπύρο Φωκά

Αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, δεν θα ακολουθήσει την τυπική διαδικασία, αφού έχει επιλέξει να κάνει πολιτική κηδεία. Επομένως, η σορός του θα βρίσκεται στην αίθουσα πολιτικής κηδείας από 12:00 μ.μ. έως 14:00 μ.μ. και έπειτα θα οδηγηθεί στη Ριτσώνα, όπως επιθυμούσε.

Ως πολιτική κηδεία ορίζεται η τελετή αποχαιρετισμού που προηγείται της ταφής ή της αποτέφρωσης και δεν περιλαμβάνει ιεροπραξίες από εκπροσώπους κάποιας θρησκείας ή θρησκευτικού δόγματος. Η εξόδιος ακολουθία δεν τελείται στους ιερούς ναούς, όπως συμβαίνει στη θρησκευτική κηδεία, αλλά πραγματοποιείται συνήθως σε εξωτερικό ή υπαίθριο χώρο, συχνά εντός του κοιμητηρίου ή σε μία αίθουσα τελετών (κυρίως στις πόλεις) μετά από συνεννόηση με το γραφείο τελετών της επιλογής των συγγενών.

Πολιτική κηδεία αποτελεί επιλογή του εκλιπόντος ή των συγγενών του για θρησκευτικούς κυρίως λόγους. Αυτό το είδος της τελετής προτιμάται, ως επί το πλείστον, από άθεους και αγνωστικιστές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την επιλέγουν όλοι όσοι δηλώνουν άθεοι. Μπορεί να επιλεγεί, επίσης, από ετερόδοξους ή αλλόθρησκους, αν δεν υφίσταται η δυνατότητα τελετής που να συνάδει με τις συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Πηγή: mikropragmata.gr

Η οικονομική καταστροφή και η ζωή του τα τελευταία χρόνια: Το κοντέινερ 40 τετραγωνικών που έμενε

Ο Σπύρος Φωκάς τα τελευταία χρόνια ζούσε εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα σε ένα χωριό της Κορινθίας, καθώς όπως είχε δηλώσει το 2018 ήταν θέμα επιβίωσης αφού με την σύζυγό του ζούσαν με μια σύνταξη της τάξεως των 600 ευρώ.

Στην Espresso είχε μιλήσει για απλήρωτα ενοίκια που τον "έπνιγαν" στο σπίτι του στην Πετρούπολη, ενώ είχε αποκαλύψει και το λόγο που είχε φτάσει σε αυτό το σημείο (δείτε πως ήταν η εικόνα του σήμερα).

Ο Σπύρος Φωκάς ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς στην Ελλάδα με καριέρα και στο Hollywood, ωστόσο, η ζωή δεν του τα έφερε έτσι όπως τα περίμενε.

«Φυσικά και μάζεψα χρήματα. Όμως μου έτυχε μία στραβή: Ένα πολύ δικό μου οικογενειακό πρόσωπο πήγε στην τράπεζα και σήκωσε όλα όσα είχα αποταμιεύσει. Έτσι, έχασα τα πάντα!», είχε εξομολογηθεί στην εφημερίδα.

Το 2021 είχε γίνει γνωστό πως ο Σπύρος Φωκάς με την σύζυγό του, Λίλιαν, έμενα σε ένα κοντέινερ 40 τετραγωνικών με μοναδικό εισόδημα την σύνταξη του ηθοποιού με τα φάρμακα του ωστόσο να είναι πολύ ακριβά. Μάλιστα, είχε βοήθεια από τον κόσμο.

«Από ότι είδατε, είναι μια σχεδόν βιομηχανική περιοχή και το σπίτι είναι στο πουθενά. Σπίτι σε εισαγωγικά, βέβαια, γιατί είναι ένα κοντέινερ 40 τετραγωνικών. Μπαλκόνια δεν υπάρχουν, μέσα βρίσκεται ο Σπύρος Φωκάς και μπάζει χειμώνα καλοκαίρι. Όταν ο Σπύρος βγήκε μετά από 60 μέρες από το νοσοκομείο, βρήκε στο ρολόι της ΔΕΗ ένα χαρτάκι πως του κόπηκε το ρεύμα. Το οποίο ρεύμα επανενώθηκε με παρέμβαση του Γιώργου Σταμάτη και του Γρηγόρη Δημητριάδη από το Μαξίμου. Είναι 84 ετών, προσπάθεια γίνεται αλλά πρέπει να υπάρξουν μερικές αλλαγές στη ζωή του.

Το μοναδικό εισόδημα που υπάρχει είναι η τιμητική σύνταξη που έχει ο Σπύρος Φωκάς, 620 ευρώ. Τα φάρμακα που αγοράζει είναι της τάξης των 150 ευρώ τον μήνα μόνο για συμμετοχή. Στην ουσία βοηθάει ο έξω κόσμος για το φαγητό. Σήμερα οι αντιδράσεις που έχει πολλές φορές ο Σπύρος Φωκάς είναι κάποιο δάκρυ ενώ μερικές φορές αντιδράει κάπως νευρικά», είχε πει ο καλός του φίλος, Θοδωρής Σεργιάδης.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε κέντρο αποκατάστασης πριν φύγει δυστυχώς από την ζωή. Μάλιστα, συγκίνηση είχε προκαλέσει η τελευταία επίσκεψη που είχε δεχθεί.