Πέντε ημέρες έχουν συμπληρωθεί από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη και το κλίμα στη χώρα παραμένει βαρύ. Η Ελλάδα αποχαιρετά έναν από τους πλέον αγαπητούς και σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, έναν καλλιτέχνη που για χρόνια κατάφερε να ξεχωρίσει με τη φωνή, την παρουσία και τη μοναδική του καλλιτεχνική ταυτότητα.

Η απώλειά του έχει προκαλέσει βαθιά συγκίνηση στην οικογένεια, στους στενούς φίλους, στους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στους χιλιάδες θαυμαστές που τον ακολούθησαν πιστά στην πορεία του. Ο Γιώργος Μαζωνάκης υπήρξε ένας ιδιαίτερος ερμηνευτής, ο οποίος μέσα από τις επιτυχίες και τη συνολική παρουσία του στη μουσική σκηνή κατάφερε να δημιουργήσει μια ξεχωριστή σχέση με το κοινό. Τα τραγούδια του συνόδευσαν πολλές στιγμές των ακροατών του, ενώ η προσωπική του αισθητική και το ιδιαίτερο ύφος του συνέβαλαν ώστε να αφήσει έντονο και διαχρονικό αποτύπωμα στην ελληνική μουσική.

Η στιγμή που φτάνει το φέρετρό του Γιώργου Μαζωνάκη στη Νίκαια

Σήμερα, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, η σορός του αγαπημένου καλλιτέχνη θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στη Νίκαια, όπου θα πραγματοποιηθεί «λαϊκή αγρυπνία». Από τις 19:30 το απόγευμα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο ναός θα είναι ανοιχτός για όσους επιθυμούν να βρεθούν εκεί και να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής στον Γιώργο Μαζωνάκη. Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, θαυμαστές, αλλά και άνθρωποι που θέλουν να τον αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά θα μπορούν να προσέλθουν στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και να πουν το τελευταίο «αντίο» στον καλλιτέχνη που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό. Σε βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. φαίνεται η στιγμή όπου το φέρετρο φτάνει στην εκκλησία, με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα και να φωνάζει “αθάνατος”, ενώ το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 13:00 στον ίδιο ναό, παρουσία των ανθρώπων που θα θελήσουν να αποχαιρετήσουν τον Γιώργο Μαζωνάκη. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, η σορός του θα μεταφερθεί στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η τελευταία πράξη του αποχαιρετισμού θα γίνει σε πιο στενό κύκλο, καθώς στην ταφή θα παρευρεθούν αποκλειστικά μέλη της οικογένειας, στενοί φίλοι και άνθρωποι του προσωπικού του περιβάλλοντος. Δείτε τις σπαρακτικές εικόνες από το λαϊκό προσκύνημα του Γιώργου Μαζωνάκη:

Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης
Εύη Καλογηροπούλου
Εύη Καλογηροπούλου
Εύη Καλογηροπούλου
Εύη Καλογηροπούλου
Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης
2664434
Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI)
Γιώργος Μαζωνάκης
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI)
Γιώργος Μαζωνάκης
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI)
Γιώργος Μαζωνάκης
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI)
Γιώργος Μαζωνάκης
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI)
Γιώργος Μαζωνάκης
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI)
Γιώργος Μαζωνάκης
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI)
Γιώργος Μαζωνάκης
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI)

Η επιθυμία της μητέρας του για την κηδεία του

Όπως αναφέρεται από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην προετοιμασία της τελετής, η μητέρα του καλλιτέχνη φέρεται να έδωσε σαφείς οδηγίες στο γραφείο τελετών που έχει αναλάβει την οργάνωση της κηδείας. Η επιθυμία της δεν περιορίστηκε στα καθιερωμένα στοιχεία μιας τελετής αποχαιρετισμού, αλλά είχε έντονο συναισθηματικό και συμβολικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, φέρεται να ζήτησε ο γιος της να οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία ντυμένος στα λευκά, με λευκό κοστούμι, «σαν γαμπρός».

Ο Γιώργος Μαζωνάκης με τη μητέρα του Κλειώ

Εφόσον η συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαιωθεί από το οικογενειακό περιβάλλον, πρόκειται για μια επιλογή που διαφοροποιείται αισθητά από όσα συνηθίζονται σε μια κηδεία. Η Κλειώ Μαζωνάκη, αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δοκιμασία που μπορεί να βιώσει ένας γονιός, τον αποχωρισμό από το παιδί του, φαίνεται πως θέλησε να αφήσει στην άκρη τη συμβολική βαρύτητα του μαύρου. Αντί για το χρώμα που συνδέεται παραδοσιακά με το πένθος, επέλεξε το λευκό, ως σύμβολο φωτός, καθαρότητας και ελπίδας, προσδίδοντας έναν διαφορετικό συμβολισμό στην τελευταία εικόνα του γιου της.

Πίσω από αυτή την απόφαση φαίνεται να βρίσκεται και μια βαθιά προσωπική ιστορία. Η μητέρα του τραγουδιστή δεν είχε την ευκαιρία να τον δει ποτέ να στέκεται ως γαμπρός μπροστά στην εκκλησία. Ο Γιώργος Μαζωνάκης δεν παντρεύτηκε και έτσι η εικόνα του γιου της ντυμένου στα λευκά, ένα όνειρο που πολλές μητέρες περιμένουν να πραγματοποιήσουν, παρέμεινε για εκείνη ανεκπλήρωτη. Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο, η επιθυμία της μοιάζει να συνδέει μια χαμένη στιγμή της ζωής με τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται οι συνθήκες και τα ιατρικά αίτια του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη, με τις έρευνες να επικεντρώνονται στη διενέργεια της διαδικασίας πλασμαφαίρεσης σε ένα ιδιωτικό ιατρείο που δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια ούτε παρείχε τον απαραίτητο καρδιολογικό έλεγχο. Παράλληλα, εξετάζονται οι σοβαρές χρονικές ανακολουθίες σχετικά με την ώρα άφιξης του καλλιτέχνη, η καθυστέρηση στην ειδοποίηση του ΕΚΑΒ μετά την κατάρρευσή του, καθώς και ενδείξεις αλλοίωσης και επιμελούς καθαρισμού του χώρου. Τέλος, οι δικαστικές αρχές αναμένουν τα κρίσιμα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων για να προσδιορίσουν τα ακριβή παθολογικά αίτια της ανακοπής, ενώ οι δύο συλληφθέντες γιατροί αντιμετωπίζουν τη βαριά δίωξη της θανατηφόρας έκθεσης και πρόκειται να απολογηθούν την Δευτέρα ενώπιον του ανακριτή.