Η Λιλή Πυράκη και το πλατό της εκπομπής Breakfast at Star σήμερα, Πέμπτη 22 Μαΐου, σχολίασαν τα όσα αποκάλυψε ο Δημήτρης Μακαλιάς στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Στούντιο 4 εχθές, 21/5 – δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξή του.
Ο Δημήτρης Μακαλιάς συγκεκριμένα, δεν μάσησε τα λόγια του και μεταξύ άλλων ο ηθοποιός μίλησε για την έντονη κριτική που δέχτηκε, με αφορμή τη stand-up παράσταση «Πες το ψέματα», η οποία τελικά δεν ανέβηκε ποτέ μετά τις αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε πως απέκλειε τις γυναίκες κωμικούς.
Πώς σχολίασε η Λιλή Πυράκη τον Δημήτρη Μακαλιά
Αρχικά, μετά τη προβολή του σχετικού αποσπάσματος, ο Ετεοκλής Παύλου σχολίασε: «Ωραίο θέμα που άνοιξε ο Δημήτρης Μακαλιάς, κατεμέ δεν κατάλαβα ποτέ τον λόγο… δεν συμφωνώ με το γεγονός ότι κατέβηκε και δεν θα έπρεπε κιόλας. Μπορεί να έχει κι άλλους λόγους προσωπικούς αλλά κατεμέ είναι θεμιτό και σωστό να γίνεται. Από εκεί και πέρα, το να ακούς έναν άνθρωπο να σου λέει φοβάμαι να μιλήσω, σε βάζει σε σκέψεις γιατί αυτό έχει να κάνει με τις αντιδράσεις, να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς με κάτι».
Ύστερα, η Ελένη Χατζίδου πρόσθεσε: «Φτάνουμε και έχουμε φτάσει στο σημείο να φτάνουμε στο άλλο άκρο, δηλαδή είμαστε υπέρμαχοι εννοείται των δικαιωμάτων, συμπερίληψης και όλα αυτά, και ψάχνουμε μετά τόση λεπτομέρεια και πάμε στο άλλο άκρο και όχι μόνο αυτό γινόμαστε εμείς οι κακοποιητές».
Τότε, η Λιλή Πυράκη είπε με τη σειρά της: «Στο όνομα της συμπερίληψης έγινε ουσιαστικά κακοποίηση, γιατί κακοποίηση είναι εν μέρει, λεκτική, σε έναν άνθρωπο ο οποίος κατηγορήθηκε ότι κάνει κάτι κακό. Είναι όλο λάθος απλά ξέρεις κάτι δεν πρέπει σε κανέναν να του δημιουργείται αυτό που περιγράφει ο Δημήτρης. Το να φοβάσαι να μιλήσεις για να μην παρεξηγηθείς».
Τι συνέβη με τη παράσταση «Πες το ψέματα»
Η παράσταση «Πες το Ψέματα» δεν πρόλαβε καν να ανέβει στη σκηνή, καθώς οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την αφίσα της και το lineup οδήγησαν στην οριστική ακύρωσή της. Η επιλογή να περιλαμβάνονται 17 άνδρες κωμικοί και καμία γυναίκα στο καστ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα social media, με κατηγορίες για έλλειψη εκπροσώπησης και σεξισμό.
Συγκεκριμένα, στην παράσταση συμμετείχαν αρχικά: Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Χριστοφορίδης, Ζήσης Ρούμπος, Άγγελος Σπηλιόπουλος, Θωμάς Ζάμπρας, Στέλιος Ανατολίτης, Σωτήρης Καλυβάτσης, Novel729, Δημήτρης Μεντζέλο, Αντώνης Καφετζόπουλος, Μάκης Παπασημακόπουλος, Θοδωρής Παπαλουκάς, Φοίβος Δεληβοριάς και Διονύσης Ατζαράκης.

Η ανακοίνωση της παράστασης έγινε αντικείμενο έντονων σχολιασμών, ενώ η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την αποχώρηση τεσσάρων κωμικών από το project. Το τελειωτικό «χτύπημα» ήρθε όταν ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Νατάσα Μποφίλιου – δύο από τους καλλιτέχνες που είχαν αρχικά δηλώσει τη στήριξή τους – απέσυραν δημόσια τη συνεργασία τους.
Η απόφαση για ακύρωση ήρθε μετά την πίεση που ασκήθηκε από το κοινό, τους καλλιτέχνες και την ευρύτερη κοινότητα. Πολλοί υποστήριξαν ότι η αφίσα ανέδειξε την ανισότητα που υπάρχει ακόμη στον χώρο της κωμωδίας και της ψυχαγωγίας γενικότερα. Ωστόσο, υπήρξαν και φωνές που θεώρησαν την ακύρωση υπερβολική, υποστηρίζοντας ότι η κριτική ήταν δυσανάλογη.
Παρά τη θύελλα αντιδράσεων, οι δημιουργοί της παράστασης εξέφρασαν την ελπίδα να επιστρέψουν στο μέλλον με ένα διαφορετικό project. Το περιστατικό αυτό, όμως, φαίνεται να ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση για τη συμπερίληψη και την ισότητα στη σύγχρονη ψυχαγωγία.
Το «Πες το Ψέματα» μπορεί να ακυρώθηκε, αλλά σίγουρα άφησε το στίγμα του, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την καλλιτεχνική σκηνή.