Γιάννης Φλωρινιώτης: Σπάνιες φωτογραφίες από τη νεαρή του ηλικία - Το δύσκολο ξεκίνημα και τα παιχνίδια για την εικόνα του

«Δεν φοβάμαι τον θάνατο αλλά προτιμώ να πεθάνω πάνω στην πίστα παρά στο νοσοκομείο»

Γιάννης Φλωρινιώτης: Σπάνιες φωτογραφίες από τη νεαρή του ηλικία - Το δύσκολο ξεκίνημα και τα παιχνίδια για την εικόνα του

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις καλλιτεχνών, που αντί να χαθεί μέσα στη λάμψη του λαμέ, την έκανε δική του και έλαμψε ακόμα περισσότερο, αναγκάζοντας κορυφαίους συνθέτες, ηθοποιούς και θιασώτες της ελληνικής διασκέδασης να υποκλιθούν μπροστά του. «Να δεις που σε χίλια χρόνια θα βρουν οι αρχαιολόγοι τον τάφο του Φλωρινιώτη με τα χρυσαφικά και τα λαμέ και θα νομίζουν πως ήταν βασιλιάς», έγραφε σε ανάρτηση τρεις μέρες πριν από τον θάνατό του... Προφητική, θα την χαρακτήριζε κανείς, μόνο που δεν χρειάζεται επιβεβαίωση, αφού ο Γιάννης Φλωρινιώτης στέφθηκε εδώ και χρόνια βασιλιάς της νύχτας.

Τα είπε όλα μόνος του: Μεγάλη βεντέτα, φίρμα, και όταν έμπαινε στην πίστα τα έκανε όλα λίμπα. Στην ιστορία έχει μείνει η εμφάνισή του στη Νέα Αθηναία, έχοντας στο μπαλέτο του τις αδερφές Γαρμπή, Καίτη και Λιάνα, με το μαγαζί γεμάτο και έναν μόνο άνθρωπο να του έχει μονίμως γυρισμένη την πλάτη. Απορημένος, ίσως και λίγο πικραμένος μαζί του, τον ρώτησε στα καμάρινια για ποιο λόγο δεν γύρισε στιγμή να τον κοιτάξει. «Ήθελα να εκτιμήσω την φωνή σου», απάντησε εκείνος, συμπληρώνοντας ότι πέρασε με άριστα το «τεστ». Ο άνθρωπος που τον «τέσταρε» δεν ήταν άλλος από τον μεγάλο Μάνο Χατζηδάκι, που αργότερα τον αποθέωνε ως «μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή» και «αστροναύτη χωρίς επιστροφή».

Από τον Γιώργο Κακογιάννη / Φωτογραφίες: NDP - Facebook - Giannis Floriniotis

Το δύσκολο ξεκίνημα του Γιάννη Φλωρινιώτη

Γιάννης Φλωρινιώτης μικρός

Δείτε επίσης: Κηδεία Γιάννη Φλωρινιώτη: Τον έντυσαν Βασιλιά - Αυτή την στολή του φόρεσαν

Ήδη βέβαια ήταν ένας φτασμένος καλλιτέχνης τότε. Είχαν περάσει δεκαετίες απ' όταν ξεκινούσε την καριέρα του ως «μικρός Γιαννάκης», τραγουδώντας αρχικά παραδοσιακά ποντιακά κομμάτια, όντας περήφανος για την καταγωγή του -Αποστολίδης ήταν το πραγματικό του επώνυμο. Τα παιδικά του χρόνια μόνο εύκολα δεν ήταν, αφού έχασε τον πατέρα του σε ηλικία μόλις πέντε ετών, και στη συνέχεια μεγάλωσε σε ορφανοτροφεία -«Τρία άλλαξα», θα πει χαρακτηριστικά. Την ίδια τύχη θα ακολουθήσουν και τα αδέλφια του, ενώ θα περάσουν χρόνια μέχρι να ενωθούν πάλι, κάτω από την φτερούγα της μητέρας τους, που πάλεψε σκληρά στις αντίξοες συνθήκες της εποχής, για να τους φέρει ξανά στο πλευρό της.

Ο λόγος για την Παρθένα Ιωάννου Κωνσταντινίδη (ή «Σουζάνα», όπως ήταν το καλλιτεχνικό της), την γυναίκα που πίστεψε πρώτη στις φωνητικές του ικανότητες και τον στήριξε στα μουσικά του βήματα κόντρα σε κυκλώματα που προσπαθούσαν να τον αδικήσουν. Μεγαλύτερη απόδειξη για την αγάπη μιας μάνας δεν υπάρχει, από την προσωπική της «έκρηξη» όταν μεγάλος καλλιτέχνης της εποχής προσπάθησε να τον σβήσει από ένα ντουέτο επιτυχία που ετοίμαζαν, κι εκείνη με φωνές και απειλές τους... έπεισε να γίνουν όλα όπως είχαν συμφωνηθεί στην αρχή! Σε κάθε νυχτερινό κέντρο που εμφανιζόταν θα έκανε κι εκείνη την επίσκεψή της για να τον καμαρώσει συγκινημένη, μέχρι το 2015, όταν έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στην θλίψη τον Γιάννη Φλωρινιώτη.

«Μια μέρα θα είναι το όνομά μου στη μαρκίζα»

Γιάννης Φλωρινιώτης πριν τις πλαστικές

Γέννημα-θρέμμα Φλώρινας -εξού και το καλλιτεχνικό επώνυμο- εκεί τραγούδησε πρώτη φορά, σε ένα κέντρο που βρισκόταν δίπλα από το ορφανοτροφείο που μεγάλωνε. Μόλις 14 ετών ανέβηκε στην πίστα και κέρδισε τις εντυπώσεις μαζί με ένα χρυσό εισιτήριο για την Θεσσαλονίκη μετά από ενάμιση χρόνο. Εκείνη την εποχή ερμηνεύει λαϊκά και ρεμπέτικα, μαθαίνοντας δίπλα στους καλύτερους του είδους όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ενώ συνεργάζεται με την Ρίτα Σακελλαρίου, την Πόλυ Πάνου, την Καίτη Γκρέυ, την Δούκισσα, τον Πάνο Γαβαλά, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και γενικά όλα τα μεγάλα ονόματα που μεσουρανούσαν τότε στο ελληνικό πεντάγραμμο.

«Έβλεπα τις μαρκίζες κι έλεγα “μια μέρα θα 'ναι και το δικό μου όνομα έτσι”». Το είπε κι έτσι έγινε, με τα μεγαλύτερα ονόματα της κοσμικής Αθήνας να βρίσκονται στα πρώτα τραπέζια των κέντρων όπου εμφανιζόταν. Παράλληλα, εκτοξεύεται και στην δισκογραφία, με το πρώτο άλμπουμ του «Τώρα Θέλω Τώρα» να γίνεται αμέσως χρυσό, όπως χρυσός έγινε και ο ποντιακός δίσκος που ηχογράφησε (πρώτος στο είδος του), ενώ ερμηνεύει επιτυχίες του Τάκη Μουσαφίρη, του Κώστα Καφάση και του Κώστα Ψυχογιού, με κορυφαία όλων την «Μεγάλη Φίρμα» του τελευταίου. Η σκηνική του παρουσία δεν πήγαινε πίσω, αντίθετα προπορευόταν αφού έλαμπε πάνω στη σκηνή, όχι μόνο μέσω της φωνής του αλλά και των φανταχτερών εμφανίσεων που επέλεγε, γεμάτες λαμέ, χρυσόσκονη και λαμπερά χρώματα. Η ντίσκο έρχεται στα μπουζούκια, και το φαινόμενο «Φλωρινιώτης» παίρνει πια την ολοκληρωτική του μορφή.

«Η οικογένειά μου είναι η καριέρα μου»

Οι τίτλοι της εποχής έκαναν λόγο για τον «Έλληνα Έλβις», ενώ η σκηνική του παρουσία γίνεται μέχρι σήμερα αντικείμενο κοινωνιολογικής μελέτης και συζητήσεων. Όπως λένε μέσα σε αυτές, δεν περπάτησε μόνο τη λεπτή γραμμή του κιτς, έπαιξε σκοινάκι μαζί της, καταφέρνοντας να κρατάει εξαιρετική ισορροπία και να μην αποδομήσει το image του μέχρι τέλους. Αντίθετα εμπλούτιζε όλο και περισσότερο τα φαντασμαγορικά shows του, έχοντας στο πλευρό του μεταγενέστερα και δύο από τα τρία παιδιά του, τον Νίκου και την Άννα (ο Σάββας θα μείνει σταθερά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πάντως αν χαμογελούσαν μια φορά επειδή τραγουδούσαν στο πλευρό του, στο τέλος της ημέρας χαμογελούσαν τριπλά, επειδή στάθηκε δίπλα τους ως πατέρας και οικογενειάρχης.

«Η όμορφη οικογένειά μου, η Μάχη, τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου είναι η πιο μεγάλη μου καριέρα», δήλωνε κρατώντας αγκαλιά τα αγαπημένα του πρόσωπα, ενώ δεν δίσταζε να παραδεχτεί σε κοινή συνέντευξη με την σύζυγό του στην Αννίτα Πάνια ότι έζησαν χωριστά 13 χρόνια πριν δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στον γάμο της. «Ήταν δύσκολα τα 13 χρόνια που έζησα μακριά του. Αυτά τα χρόνια με έκαναν να τον εκτιμήσω περισσότερο και να ξεχάσω τα λόγια που του βάζανε. Όταν στη σχέση μπαίνουν τρίτοι άνθρωποι δεν ξέρουν να κρατάνε τις ισορροπίες», έλεγε μεταξύ άλλων η Μάχη Φλωρινιώτη για τον σύζυγό της.

«Με το μικρόφωνο στο χέρι θα πεθάνω»

Γιάννης Φλωρινιώτης μικρός μικρή ηλικία

Δείτε επίσης: Γιάννης Φλωρινιώτης: Δεν είχε κάνει διαθήκη - Η αποκάλυψη της συζύγου του, Μάχης, για την περιουσία του

Πιάτα, λουλούδια και μεγάλες ζημιές τον ακολουθούσαν σε κάθε γλέντι. Μόνο που η μουσική σταμάτησε απότομα την περασμένη Τετάρτη, όταν άφησε ξαφνικά την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών. Κάνοντας έναν απολογισμό της ζωής του πάντως, ο Γιάννης Φλωρινιώτης δήλωνε γεμάτος τόσο στα προσωπικά του, όσο και στην καριέρα του, όπου περήφανα δήλωνε πως έμεινε 62 χρόνια ενεργός. Οι τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο ήταν δύσκολες με τον ίδιο να αποκαλύπτει στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου: «Είπα στη νοσοκόμα εκεί, “Δεν φοβάμαι τον θάνατο αλλά προτιμώ να πεθάνω πάνω στην πίστα ή πάνω στην αυλαία παρά εδώ μέσα”». Δυστυχώς η τελευταία του επιθυμία να «φύγει» με το μικρόφωνο στο χέρι -όπως λέει σε τραγούδι του- δεν έγινε πραγματικότητα, ωστόσο έτσι θα τον θυμούνται χιλιάδες κόσμου που τον αποχαιρέτησαν την περασμένη εβδομάδα.

Μοναδικός στο είδος του

Τα αρχικά του, κεντημένα στο πιο χαρακτηριστικό λευκό κοστούμι της γκαρνταρόμπας του, ίσως λένε και όλη την ιστορία. Σαν βασιλιάς έβγαινε πάντα στη σκηνή, ακόμα και το καπέλο του είχε τόσα κοσμήματα που θα ζήλευε ολόκληρη κορώνα, με τα «γαλόνια» του να είναι τα γεμάτα μαγαζιά που άφησε πίσω του και οι θαυμαστές που απέκτησε στην πορεία.

Τα παιχνίδια του Γιάννη Φλωρινιώτη με την εικόνα του

Το φωτογραφικό άλμπουμ της ζωής του θα μπορούσε να γίνει... εγκυκλοπαίδεια. Του άρεσε να πειραματίζεται με την εικόνα του, και όχι μόνο στη σκηνή, αφού είχε δοκιμάσει ό,τι μπορούσε να φανταστεί κανείς: Έβαψε τα μαλλιά του ξανθά, άφησε μούσι, ενώ δεν είχε διστάσει να παραδεχτεί και τις επεμβάσεις που έκανε. «Δεν έχω κάνει πολλές πλαστικές. Μου είχαν βάλει εδώ σιλικόνη για να μου διορθώσουν τα ζυγωματικά, η οποία έπεσε και πρήστηκα και παραμορφώθηκα», παραδεχόταν μεταξύ άλλων.

Θαμώνες από την καλλιτεχνική αφρόκρεμα

Γιάννης Φλωρινιώτης Αλίκη Βουγιουκλάκη

Από τα νυχτερινά κέντρα που τραγουδούσε, πέρασε η crème de la crème της εποχής. Μία από τις πρώτες που πίστεψαν σε εκείνον ήταν η Μελίνα Μερκούρη, που έπεισε μάλιστα τον Μάνο Χατζηδάκι να έρθει στη «Νέα Αθηναία» και να τον ακούσει. Οι ιστορίες από τα πρώτα τραπέζια θα μπορούσαν άνετα να γίνουν βιβλίο, με χαρακτηριστικότερη όλων τη νύχτα που Αλίκη Βουγιουκλάκη (δείτε εδώ πως είναι εν έτει 2023 ο τάφος της) και Τζένη Καρέζη κάθισαν απέναντι για χάρη του.

Γιάννης Φλωρινιώτης Τζένη Καρέζη

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης πάντως δεν είχε σχολιάσει τις φήμες που εκείνη την περίοδο ήθελαν τις δύο κορυφαίες ηθοποιούς να βρίσκονται σε κόντρα.

Γιάννης Φλωρινιώτης Άννα Φόνσου
Στα πρώτα τραπέζια της «Αθηναίας» με την Άννα Φόνσου ωω
Γιάννης Φλωρινιώτης Ρένα Βλαχοπούλου
 Τσακίρ κέφι τραγουδώντας για την Ρένα Βλαχοπούλου.
Γιάννης Φλωρινιώτης Σαπουντζάκη
«Κλικ» στον φακό με την Ζωζώ Σαπουντζάκη που συνεργάστηκαν στα πρώτα του βήματα.

Μία δεμένη οικογένεια

Το καλλιτεχνικό δαιμόνιο πέρασε από γενιά σε γενιά. Ο πατέρας του είχε λατρεία με την μουσική, η μητέρα του , που εμφανιζόταν σε πολλές ελληνικές ταινίες ως ηθοποιός, υποδυόμενη συχνά την Πόντια, ενώ όταν η σκυτάλη πέρασε σε εκείνον, με χαρά την παρέδωσε σε νέους καλλιτέχνες που βοηθούσε κατά καιρούς, όπως και στα παιδιά του.

Γιάννης Φλωρινιώτης μαμά

Κόρη του χαρακτήριζε και την Γωγώ Γαρυφάλλου και ας μην είχαν βιολογική συγγένεια, ενώ τα αισθήματα ήταν αμοιβαία. Το ίδιο δέσιμο μοιραζόταν και με δύο από τα έξι αδέλφια του, που είχαν μείνει στη ζωή, τον Αντώνη και τον Πάρη.

Γιάννης Φλωρινιώτης Γωγω Γαρυφάλλου

Δείτε επίσης: Γιάννης Φλωρινιώτης: Ο πραγματικός λόγος που ο γιος του, Σάββας, δεν πήγε στην κηδεία του

«Ο Γιάννης υπήρξε για μένα μεγάλος δάσκαλος»

Κύκλους που κάνει η ζωή... Στο πλευρό του η Καίτη Γαρμπή έκανε τις πρώτες της εμφανίσεις επάνω στην πίστα, και πριν από λίγους μήνες στο κέντρο όπου τραγουδούσε εκείνη, ο Γιάννης Φλωρινιώτης έκανε ως guest μία από τις τελευταίες του υποκλίσεις on stage.

Γιάννης Φλωρινιώτης Καίτη Γαρμπή

«Ο Γιάννης υπήρξε για μένα και την αδερφή μου μεγάλος δάσκαλος. Ήταν ένας καλλιτέχνης λαμπερός, γεμάτος πάθος για τη δουλειά του, ακούραστος, πρωτοπόρος, πολύ μπροστά από την εποχή του και ένας καλόψυχος γλυκός άνθρωπος. Γιάννη μου ήσουν, είσαι και θα είσαι για πάντα μεγάλη φίρμα και όχι, δεν πειράζει», ανέφερε μεταξύ άλλων η τραγουδίστρια συγκινημένη μετά την απώλειά του.

Περισσότερα στο νέο τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη 14/6, σε όλα τα περίπτερα μόνο με 1,50 ευρώ