Βαγγέλης Ρωχάμης: Η ζωή του σταρ φυγά της δεκαετίας του '80 - Η φυλακή, η φυγή και οι γυναίκες

Πώς βγήκε το παρατσούκλι “Πεταλούδας” μέσα στην φυλακή

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi/ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi/ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Ήταν ένας από τους πλέον διαβόητους κακοποιούς της δεκαετίας του '80, σταρ της εποχής, καθώς οι αποδράσεις του είχαν γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο... Ο Βαγγέλης Ρωχάμης παρέμεινε στην φυλακή για 22 χρόνια, όμως επειδή ξεγλιστρούσε από τα κελιά σα να είχε όλα τα κλειδιά, του έδωσαν το παρατσούκλι “Πεταλούδας”. Στο τελευταίο του... πέταγμα στην ελευθερία, ο Βαγγέλης Ρωχάμης έφυγε αυτή την φορά χωρίς να τον ψάξει κανείς, ήρεμος στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου νοσηλευόταν, από ανακοπή κατά την διάρκεια αιμοκάθαρσης και σε ηλικία 72 χρονών.

Η πρώτη του απόδραση έγινε το 1976, όταν ο Ρωχάμης τότε κυριολεκτικά ξέφυγε κάτω από την μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων, η πρώτη του επαφή όμως με τον νόμο συνέβη το 1971, όταν ήθελε να επισκεφτεί τη νεογέννητη κόρη του αλλά επειδή δεν του έδιναν άδεια από τον στρατό στην Σύρο που υπηρετούσε, το έσκασε, έκλεψε ένα μοτοποδήλατο, πήγε στο Μινιόν, ψώνισε δώρα για το μωρό και έφυγε για την Εύβοια. Για το περιστατικό πήρε προσωρινή αναβολή από το στράτευμα και για την κλοπή έφαγε 3,5 μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού.

ο Βαγγέλης Ρωχάμης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η συνέχεια λίγο πολύ είναι γνωστή, καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες. Αρνιόταν όλες τις κατηγορίες. Είχε πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Καμιά φυλακή δεν μπορούσε να τον κρατήσει εσώκλειστο για πολύ. Η μεγαλύτερη ληστεία του ήταν 60.000.000 δραχμές. Ο ίδιος έχει πει για τα χρήματα που έκλεβε: «Τα έτρωγα, τα έδινα σε γνωστούς, σε φίλους, σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Είχα βοηθήσει και κάποια παιδιά που είχαν καψίματα και χρειάζονταν πλαστικές, παιδιά που είχαν αναπηρίες».

Βαγγέλης Ρωχάμης: “Οι γυναίκες γουστάρουν τα κακά παιδιά”

Για τις ελληνικές αρχές ήταν ένας διαβόητος εχθρός του νόμου. Στους πολίτες όμως “ξύπναγε” έναν κρυφό θαυμασμό. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψή του γυναίκες. Μιλώντας στην εκπομπή “Βράδυ” του ΑΝΤ1 στον Πέτρο Κωστόπουλο, πριν από 8 χρόνια, αποκάλυψε για την σχέση του με τις γυναίκες: «Έβγαινα και κρυβόμουν σε σπίτια γυναικών. Έβρισκες μεγαλύτερη κατανόηση, ασφάλεια, δεν κινδύνευες από ρουφιανιές. Οι γυναίκες τα γουστάρουν τα “κακά” παιδιά και δεν τους ενδιαφέρουν οι κυρώσεις».

Χαρακτηριστικό επίσης ήταν το περιστατικό, όταν στα μέσα της δεκαετίας του '80, η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ενώ ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες που τον έβλεπαν δεν τον κατέδωσαν. «Από όλες τις φυλακές έχω αποδράσει εκτός από τις φυλακές των Πατρών. Εκεί πέρασα δυόμιση χρόνια στην απομόνωση και ήταν αδύνατο να το σκάσω» έχει πει.

Ντυμένος γυναίκα στο εδώλιο με τον Νάσιουτζικ...

Μια απίστευτη ιστορία έχει μοιραστεί το 2009 στην “Μηχανή του Χρόνου” η κόρη του Νάσιουτζικ, Παυλίνα και αφορούσε στην δεύτερη δίκη του πατέρα της. Ο Ρωχάμης έζησε την δική του περιπέτεια στο δικαστικό θρίλερ που κράτησε για 10 χρόνια και που έμεινε γνωστό ως το“Έγκλημα στο Κολωνάκι”, όταν ο συγγραφέας Θανάσης Νάσιουτζικ κατηγορήθηκε για τον φόνο του επίσης συγγραφέα και φίλου του Θανάση Διαμαντόπουλου ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα σε λουτρό αίματος στις 24/9/1984.

Ο Νάσιουτζικ περιέγραφε τον Ρωχάμη ως “Ρομπέν των Δασών” και εκτιμούσε την εξυπνάδα του αλλά και το ότι διάβαζε βιβλία παρά τις περιορισμένες του γραμματικές γνώσεις. Όσο ο Νάσιουτζικ περίμενε τη δίκη του, ο Ρωχάμης, που είχε γίνει φίλος του μέσα στην φυλακή, είχε καταφέρει να αποδράσει για άλλη μια φορά και τον αποζητούσε λυσσαλέα η αστυνομία.

Μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας πλησιάζει τον κατηγορούμενο στο Εφετείο, κάθεται δίπλα του και αρχίζει να συνομιλεί μαζί του, ο Νάσιουτζικ δείχνει ευχαριστημένος που την ακούει. Αυτή η κυρία δεν ήταν άλλη από τον διαβόητο δραπέτη που περνά κάτω από την μύτη των αστυνομικών, πλησιάζει μεταμφιεσμένος τον Νάσιουτζικ και του λέει: «Αν θες σε παίρνω τώρα και φεύγουμε. Έχω τέσσερις – πέντε απέξω»!Ο Νάσιουτζικ αρνείται και όταν βεβαιώνεται ότι ο Ρωχάμης έχει βγει με ασφάλεια από την αίθουσα, καλεί τις κόρες του και τους εξομολογείται την απίστευτη συνάντηση!

Η νέα ζωή του Ρωχάμη... Από την παρανομία στη νομιμότητα!

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi/ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Από τον πρώτο του γάμο έχει αποκτήσει δυο κόρες, η μια από αυτές, η Μαρία μεγάλωσε προστατευμένη από την μητέρα της και από τον σύντροφό της, αφού οι γονείς της είχαν χωρίσει όταν εκείνη ήταν σε μικρή ηλικία, είχε όμως αδυναμία στον πατέρα της και εκείνος επίσης. Στα μαγαζιά που τραγουδούσε ο Ρωχάμης πολύ συχνά έμπαινε σαν πελάτης και την καμάρωνε. Η Μαρία Ρωχάμη τραγουδούσε σε μικρά μαγαζιά αλλά και σε μεγάλες πίστες με την Ρίτα Σακελλαρίου, τον Σταμάτη Γονίδη, τον Θέμη Αδαμαντίδη και άλλους πολλούς.

Εδώ και 24 χρόνια ο “Πεταλούδας” είχε επιστρέψει στην γενέτειρά του, περνώντας στην απέναντι όχθη της νομιμότητας. Είχε αποφυλακιστεί με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και έκτοτε ζούσε στο Λευκαντί Ευβοίας, μέχρι τον θάνατό του, έχοντας αφήσει πίσω το ένοχο παρελθόν του. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να αγναντεύει την θάλασσα και να ψαρεύει. Την ψαριά του την έβαζε στο τηγάνι μαζί με άλλους μεζέδες και τους σέρβιρε καθημερινά στο δικό του ουζερί την “Κιβωτό” του, όπου υποδεχόταν καθημερινά όχι μόνον τους συντοπίτες του αλλά και τους περαστικούς που ήξεραν την ιστορία του και έβρισκαν το μαγαζί του για να τον γνωρίσουν από κοντά...

Με την δεύτερη γυναίκα του την Γιώτα, ο Βαγγέλης Ρωχάμης ζούσε μια νέα ζωή και είχε κυριολεκτικά αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του μόλις την γνώρισε. Μαζί άνοιξαν ένα νέο μαγαζί, το “Λιμανάκι” όπου εκείνος περνούσε πλέον τον περισσότερο χρόνο του και υποδεχόταν τους φίλους του, ανάμεσα σε αυτούς και επώνυμους όπως ήταν ο Γιώργος Μαργαρίτης και ο Θέμης Αδαμαντίδης, ο παλαιστής Τρομάρας και άλλους πολλούς.