Πέθανε ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Απέδρασε πάνω από 10 φορές από τις φυλακές

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi/ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi/ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών άφησε πριν από λίγες ώρες ο Βαγγέλης Ρωχάμης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου της Χαλκίδας με σοβαρά προβλήματα υγείας, μέχρι που τελικά κατέληξε.

Πρόκειται για μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες των φυλακών των 80s και των 90s, καθώς σε αυτό το διάστημα καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες, ενώ έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού.

Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψη τον βοήθησαν γυναίκες. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του '80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

Βαγγέλης Ρωχάμης
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi/ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Γεννήθηκε το 1951 ως μέλος πολυμελούς οικογένειας, ενώ σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό την συντήρηση της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.

Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του '70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.

Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και έκτοτε ζούσε στο Λευκαντί Εύβοιας, μέχρι τον θάνατο του. Παρά τη δράση του πάντως, η αντιμετώπιση από την κοινωνία ήταν πάντα αμφίσημη, αφού δεν καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής. Κόρη του είναι η τραγουδίστρια Μαρία Ρωχάμη.

Η τελευταία του συνέντευξη

Τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας και ζούσε ήσυχα. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, και τελευταία όπως αποδείχτηκε, είχε μιλήσει στον Νάσο Γουμενίδη και την εκπομπή «Επί Τόπου» για την γνωριμία του με τον αείμνηστο συνθέτη Άκη Πάνου. «Τον καιρό που έκανε το έγκλημα και σκότωσε τον Γιαλαμά, ήρθε στη φυλακή και με βρήκε, λέγοντας μου: "Γεια σου αρχηγέ, σε θαυμάζω". Δεν ήταν φιλία, τρεις μέρες έκατσε ο άνθρωπος εκεί, απλά μου είπε τον πόνο του, του είπα τον δικό μου. Ήταν άνθρωπος της παλιάς σχολής, με ιδέες διαφορετικές απ' ότι έχουν οι υπόλοιποι άνθρωποι».

Δείτε το απόσπασμα: