Γεμιστές πιπεριές: Η top καλοκαιρινή συνταγή!

Δοκιμάστε το!

Γεμιστές πιπεριές: Η top καλοκαιρινή συνταγή!

Περιμένεις καλεσμένους στο εξοχικό και δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις;

Σου έχουμε τη λύση! Το Youweekly.gr σου δίνει την απόλυτη καλοκαιρινή συνταγή για πεντανόστιμες γεμιστές πιπεριές! Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: French toast: Η συνταγή που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας!

Προετοιμασία: 30 λεπτά και 1 ώρα περίπου το μαγείρεμα- ψήσιμο. Μπορούν όλα να γίνουν νωρίτερα και να μείνει η σύνθεση μόνο του πιάτου την τελευταία στιγμή, έτσι κι αλλιώς οι πιπεριές σερβίρονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η συνταγή δεν είναι γρήγορη. Βολεύει να έχετε συγκεντρώσει όλα τα υλικά, γκρουπαρισμένα. Με λίγο σύστημα είναι επίσης πιο εύκολη απ’ ό,τι φαίνεται. Απαραίτητη στις μεταφορές των ψημένων πιπεριών η απλή σπάτουλα.

Υλικά (για 6 άτομα)
6 κόκκινες στρογγυλές πιπεριές
1/2 μεσαία μελιτζάνα κομμένη σε κυβάκια
αλάτι χοντρό
2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για άλειμμα
3 μικρά κολοκύθια κομμένα σε λεπτά μισοφέγγαρα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
1/2 κίτρινη πιπεριά σε λεπτά μπαστουνάκια (julienne)
αλάτι, πιπέρι
2 φέτες ψωμί τύπου ζυμωτό, χωρίς κόρα
1/2 φλυτζ. ξίδι
1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη
3 φιλέτα αντζούγας
350 γραμ. καπνιστό προβολόνε (provolone) ή άλλο καπνιστό τυρί σε μικρά κυβάκια 0.8-1 εκατ. περίπου
1 αβγό
από 1 κ.σ. το καθένα: βασιλικό, φρέσκια ρίγανη ή μέντα, μαϊντανό, όλα ψιλοκομμένα

Δείτε ακόμη: H συνταγή της ημέρας: Μοσχαράκι κρασάτο με ξερά βερίκοκα!

για τη σάλτσα και το γαρνίρισμα
250 γραμ. ώριμες ντομάτες χοντροκομμένες
1 ματσάκι βασιλικό, τα φύλλα
1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
1 φλυτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
σγουρό μαρούλι για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές: Βάζετε τα κομμάτια μελιτζάνας σε σουρωτήρι και τους ρίχνετε χοντρό αλάτι να ξεπικρίσουν για 30 λεπτά. Τα ξεπλένετε.
Βάζετε ολόκληρες τις πιπεριές σε ταψί και τις ψήνετε στην πάνω θέση του φούρνου σε καυτό γκριλ για 10 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς τες κατά διαστήματα ώστε να μαυρίσουν παντού. Εναλλακτικά τις ψήνετε στον φούρνο για 25 λεπτά, πάλι γυρίζοντάς τες. Προσοχή! Mην τις παραψήσετε, θα πρέπει να κρατάνε λίγο ώστε να μην διαλύονται στο γέμισμα.
Τις βγάζετε, τις κλείνετε καλά σε πλαστική σακούλα και τις αφήνετε να κρυώσουν. Καθαρίζετε τις πιπεριές κάτω από τρεχούμενο νερό και αφαιρείτε με προσοχή τα σπόρια και το κοτσάνι. Η τρύπα που μένει θα χρησιμοποιηθεί για να μπει η γέμιση.

Δείτε ακόμη: Με εξωτική διάθεση! Συνταγή για Λιβανέζικο μουσακά από την Ελένη Ψυχούλη!

Ετοιμάζετε την γέμιση: Σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το λάδι και μόλις ζεσταθεί τα κρεμμυδάκια. Σοτάρετε για 5 λεπτά να μαραθούν και προσθέτετε τα κολοκύθια, την κίτρινη πιπεριά και τις μελιτζάνες. Σοτάρετε άλλα 5 λεπτά, σκεπάζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 20 λεπτά. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και αφήνετε λίγο να κρυώσουν.
Μουσκεύετε το ψωμί στο ξίδι για 5 λεπτά. Το στίβετε.
Βάζετε στο μπλέντερ τα μαγειρεμένα λαχανικά, το στραγγισμένο ψωμί, το σκόρδο και τις αντζούγες. Το γυρίζετε στη δυνατή ταχύτητα να ομογενοποιηθούν. Μην τα λιώσετε εντελώς και γίνουν πουρές. Η γεύση είναι εξίσου ωραία, αλλά είναι καλύτερα τα υλικά ελάχιστα να διακρίνονται.
Αδειάζετε το περιεχόμενο σε μπολ και προσθέτετε το προβολόνε, το αβγό, τα φρέσκα αρωματικά (βασιλικός, ρίγανη, μαϊντανός), αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.

Γεμίζετε τις πιπεριές: Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι γεμίζετε με το μίγμα τις πιπεριές, προσέχοντας να μην σπάσουν και διαλυθούν. Αν ψηθούν παραπάνω και σας βγουν μαλακές (βλ. φωτό), κάντε το με τις πιπεριές ξαπλωμένες και χρησιμοποιήστε σπάτουλα στη μεταφορά. Βάλτε τις πιπεριές σε ταψάκι ή πυρέξ που έχετε αλείψει με ελαιόλαδο και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά. Βγάλτε τες και αφήστε να κρυώσουν εντελώς.

Δείτε ακόμη: Αφράτα μπιφτέκια με πατατούλες στο φούρνο

Κάνετε τη σάλτσα: Bάλτε όλα τα υλικά (εκτός απ’ το μαρούλι) στο μπλέντερ και χτυπήστε να γίνουν σάλτσα. Δοκιμάστε και διορθώστε στο αλάτι, πιπέρι.

Σερβίρισμα: Τοποθετείστε σε κάθε πιάτο από μία πιπεριά ξαπλωτή και με κοφτερό μαχαίρι κόψτε την στην μέση οριζόντια. Βάλτε το πάνω κομμάτι δίπλα στο κάτω ή παίξτε με τη σύνθεση, ανάλογα με την έμπνευσή σας. Προσθέστε γύρω από τις πιπεριές σάλτσα και γαρνίρετε με τα φύλλα του σγουρού μαρουλιού.