Βέφα Αλεξιάδου: Σπετσοφάι με κεφτεδάκια και κανέλα για τελείωμα! Η συνταγή από το μπαούλο της γιαγιάς!

Το φαγητό σε άλλα επίπεδα!

Βέφα Αλεξιάδου: Σπετσοφάι με κεφτεδάκια και κανέλα για τελείωμα! Η συνταγή από το μπαούλο της γιαγιάς!

Σπετσοφάι με κεφτεδάκια και κανέλα για τελείωμα από την Βέφα Αλεξιάδου! Η συνταγή από το μπαούλο της γιαγιάς που θα λατρέψεις! Δοκίμασέ την...

Μία εξαιρετική συνταγή της Βέφας για παρεΐστικες καταστάσεις!

Υλικά
4 άτομα
2 κιλά μελιτζάνες σε φέτες
1 κιλό πράσινες πιπεριές κομμένες και αυτές σε φέτες
1/2 κούπα λάδι
2 κιλά φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
κεφτεδάκια από μισό κιλό κιμά, όπως τα φτιάχνει η κάθε νοικοκυρά (εάν δεν έχετε ήδη κάποια συνταγή δοκιμάστε τα ζουμερά κεφτεδάκια που σας προτείνω σε άλλη συνταγή)
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι

Εκτέλεση
60 Minutes
Ξεπικρίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι με αλάτι για μισή ώρα, ξεβγάζουμε, στίβουμε καλά και αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.



Ετοιμάζουμε τη σάλτσα της ντομάτας με το λάδι και λίγο αλάτι. Την αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει.



Ταυτόχρονα τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα κεφτεδάκια (με αυτή τη σειρά κατά προτίμηση).



Λίγο πριν σβήσουμε το μάτι με τη σάλτσα ρίχνουμε μέσα τα τηγανισμένα κεφτεδάκια να πάρουν μια βράση.

Έχετε δει και το γιουβέτσι της χωρίς κρέας;

Γεμιστά λουκούμι από την Βέφα Αλεξιάδου! Από τα βάθη της Ανατολής, δοκίμασέ τα με κανέλα!

Γεμιστά λουκούμι από την Βέφα Αλεξιάδου! Από τα βάθη της Ανατολής, δοκίμασέ τα με κανέλα και θα γλείφεις τα δάχτυλά σου! Είναι ιδιαίτερα και πολύ, πολύ νόστιμα!

Ελληνικό #vegan φαγητο στις δόξες του!!

Υλικά

10 λαχανικά της αρέσκειας μας
10 κουτ.σούπας ρύζι Καρολίνα
1 κολοκυθάκι πολύ ψιλοκομμένο
1 μέτριο καρότο πολύ ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Ίσα μέρη από ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο αναλόγως τα γούστα μας (εγώ έβαλα 1 μικρή χούφτα από το καθένα)
1 φλ.του καφέ κουκουνάρι
1 φλ.του καφέ μαύρη σταφίδα
2 κουτ.του γλυκού κέτσαπ
3/4 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο (+2-3 κουταλιές για το σωτάρισμα)
1 πρέζα ζάχαρη
Αλατοπίπερο κατά προτίμηση

Κανέλα αν θέλεις

Εκτέλεση
120’
Ξεκινάμε πλένοντας και καθαρίζοντας τα λαχανικά μας, διάλεξα ντομάτες-πιπεριές. Οι ντομάτες πρέπει να είναι σφιχτές και οι πιπεριές όχι πολύ μεγάλες ή άγουρες γτ πικρίζουν. Για τις ντομάτες κόβουμε το καπάκι, με προσοχή και ένα μαχαιράκι κόβουμε γύρω γύρω το μέσα της ψιχας και τραβάμε στρίβοντας πολύ απαλά την ψίχα να βγει ολόκληρη. Προσοχή πολύ απαλές κινήσεις για να μην ανοίξει η τρυπήσει η ντομάτα μας.



Βαζουμε την ψίχα σε ένα μπολ στην άκρη, αλατιζουμε ελαφρά το εσωτερικό της ντομάτας και τοποθετούμε ανάποδα στο ταψί για να στραγγίξει τα ζουμιά της με το καπάκι από πάνω για να μην μπερδευτεί. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες και πιπεριές ή άλλα λαχανικά (αν χρησιμοποιήσουμε μελιτζάνα κρατάμε την ψίχα και αναλόγως μειώνουμε την ποσότητα καρότου-κολοκυθιού)



Αφηνουμε το ταψί στην άκρη και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε την γέμιση. Ψιλοκοβουμε όλα τα λαχανικά (κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, κολοκύθι), αν έχουμε τα περναμε απο το μπλέντερ. Εντομεταξυ ψιλοκοβουμε την ψίχα της ντομάτας, (πετώντας αν έχει σκληρό ξυλώδες κέντρο) και τα μυρωδικά μας. (Αν έχουμε και μελιτζάνα ψιλοκοβουμε και την ψίχα της). Τώρα θα ήταν καλό επίσης να προθερμανουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.



Σε μια κατσαρόλα ρηχή με φαρδύ πάτο(η τηγάνι με καπάκι) ζεστενουμε τις κουταλιες λάδι και προσθέτουμε το κουκουνάρι να πάρει χρωμα. Στη συνέχεια σε μετρια φωτιά προσθέτουμε τα λαχανικά με σειρά κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, κολοκύθι, μελιτζάνα τα μαρενουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε με την κέτσαπ, την ζάχαρη, τις σταφίδες και την ντομάτα. Σκεπάζουμε για 5-10 λεπτά και αφηνουμε να σωθούν τα ζουμάκια της ντομάτας.



Αφου περάσουν τα 10 λεπτά σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι το οποίο έχουμε ξεπλύνει νωρίτερα και ανακατεύουμε.



Γεμίζουμε τα λαχανικά μας αφήνοντας ένα δάχτυλο κενό, σκεπάζουμε και αραδιάζουμε στο ταψί. Αν περισσέψει ρύζι το βαζουμε ανάμεσα στα γεμιστά. Περιχυνουμε με το υπόλοιπο λαδι και λίγο αλάτι σε κάθε γεμιστό. Τελος προσθέτουμε 3/4-1 ποτήρι νερό και σκεπάζουμε με αλουμινοχαρτο.



Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για 45- 60 λεπτά, γυρίζοντας το ταψί στα μισά και προσθέτοντας νερό η λαδι αν χρειάζεται. Στα τελευταία 10 λέπτα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο να πάρουν χρωμα τα λαχανικά μας. Σερβίρουμε με τυρι φέτα- Καλή όρεξη



Λίγα μυστικά ακόμα: 1.Αν μας αρέσουν και χωράνε στο ταψί κόβουμε πατάτες κυδωνάτες και ψήνουμε μαζί με τα γεμιστά μας. Ίσως να χρειαζόμαστε παραπάνω νερό όμως. 2.Το άλατοπιπέρο το βαζουμε αμέσως πριν προσθέσουμε το ρύζι στην γέμιση. Πάντα δοκιμάζουμε και θυμόμαστε ότι όσο ψήνονται τα λαχανικά (τα οποία έχουμε ήδη αλάτισει λίγο πριν τα γεμίσουμε) η γεύση του αλατιού θα γίνει πιο έντονη στο τελος.

Δες και τα μπιφτέκια με κανέλα!