Πανεύκολο και υγιεινό ψωμί - Έτοιμο σε 5' χωρίς ζύμωμα

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πανεύκολο και υγιεινό ψωμί - Έτοιμο σε 5' χωρίς ζύμωμα

Υγιεινό και πανεύκολο ψωμί που θα κάνετε μόνοι σας χωρίς κόπο και θα το απολαύσετε με τους αγαπημένους σας! Είναι έτοιμο σε 5 λεπτά και δεν θέλει καθόλου ζύμωμα

Η συνταγή ανήκει στην Αργυρώ Μπαρμπαρίγου κι εμείς σας την αποκαλύπτουμε παρακάτω!

Υλικά Συνταγής

  • 250 γραμ. αλεύρι σταρένιο
  • 250 γραμ. αλεύρι ολικής
  • 100 γραμ. νιφάδες ή πίτουρο βρώμης
  • 1 κ.σ. σπόρους γλυκάνισο
  • λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κ.γλ σόδα μαγειρική
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.γλ αλάτι
  • 500 γραμ. ξινόγαλο
  • σουσάμι και νυφάδες βρώμης για το τελείωμα

Εκτέλεση

  • Για το εύκολο ψωμί ολικής χωρίς ζύμωμα, διαλύουμε πρώτα το αλάτι στο ξινόγαλο.
  • Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξινόγαλο. Ανακατεύουμε τη ζύμη με την λάμα του μαχαιριού απαλά χωρίς έντονες κινήσεις. Απαλά με τα χέρια ενώνουμε την ζύμη.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε λαμαρίνα. Πασπαλίζουμε λίγη βρώμη. Ακουμπάμε επάνω την ζύμη δίνοντας σχήμα στρογγυλό αλλά πλακέ. Να μην ξεπερνάει σε ύψος τα 3 εκ. Χαράζουμε βαθύ σταυρό στην επιφάνεια ή 2-3 βαθιές χαρακιές. Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με νυφάδες βρώμης.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30′, αναποδογυρίζουμε τη φρατζόλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10′. Πρέπει όταν θα χτυπάμε το ψωμί να ακούγεται κούφιος ο ήχος, δείγμα ότι ψήθηκε και στέγνωσε σωστά. Όταν ακούγεται βαρύς γεμάτος ήχος σημαίνει ότι θέλει λίγο επιπλέον ψήσιμο. Αφήνουμε το ψωμί πάνω σε πετσέτα να κρυώσει ελαφρά και να τραβήξει την υγρασία του.
  • Μην κόβετε τα ζεστά ψωμιά με μαχαίρι γιατί λασπώνει η ψίχα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κόψετε κομμάτια με το χέρι αφού κρυώσει λίγο.

Ρίξτε μια ματιά και στην δίαιτα με τοστ μιας και μιλάμε για ψωμί! Χάνεις στο άψε σβήσε 4 κιλά

Απίστευτο! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να κόβουμε το ψωμί - Το κάναμε λάθος

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Οι περισσότεροι τόσα χρόνια τώρα κόβουμε λάθος το ψωμί! Ένα βίντεο αποκαλύπτει τον σωστό τρόπο και πραγματικά θα πάθετε πλάκα.

Αν και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια όσοι προσέχουν την διατροφή τους έχουν περιορίσει πολύ την κατανάλωση του ψωμιού, υπάρχουν ακόμα πολλοί που συνοδεύουν το φαγητό τους με αυτόν τον γευστικό υδατάνθρακα.

Ο περισσότερος κόσμος κόβει το ψωμί από την κορυφή προς τα κάτω. Με αυτή την τεχνική θα έχετε παρατηρήσει ότι λογικά πολύ δύσκολα καταφέρνατε να έχετε λεπτοκομμένες φέτες, ειδικά σε αφράτο ψωμί που κουνιέται καθώς κόβεται.

Αυτός ο τρόπος σύμφωνα με την γνωστή σεφ Sarah Jampel είναι λάθος.Επομένως τι δεν κάνουμε σωστά;Αντί να ξεκινάτε από την κορυφή και να καταλήγετε σταδιακά στο τέλος, γυρίστε το ψωμί στο πλάι και ξεκινήστε από εκεί να το κόβετε. Με αυτόν τον τρόπο θα βρείτε από την αρχή κόρα και θα είναι πιο εύκολο να κόψετε στο πάχος που θέλετε τη φέτα σας.

Δείτε το παρακάτω βίντεο και δοκιμάστε το: