Μοσχαράκι με ρύζι και λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Σαν αυτό που φτιάχνει η μαμά

Δεν θα μείνετε ούτε ένα πιάτο στο ταψί

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μοσχαράκι με ρύζι και λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Σαν αυτό που φτιάχνει η μαμά

Σαν αυτό που φτιάχνει η μαμά μας, είναι αυτό το μοσχαράκι με ρύζι και λεμόνι. Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και πρόκειται να μείνει ούτε μια μπουκιά στο πιάτο των καλεσμένων σας, με το που το δοκιμάσουν.

Πρόκειται για μια συνταγή παραδοσιακή, ωστόσο λίγο πιο διαφορετική, αφού έχει πολύχρωμο ρύζι και περισσότερα υλικά.

Υλικά Συνταγής

Για το μοσχάρι

  • 1 κιλό μοσχάρι (νουά ή ποντίκι)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • σπάγκος μαγειρικής

Για το πολύχρωμο ρύζι

  • 2 φλ. ρύζι
  • 1/4 φλ. ελαιολαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 φλ. αρακά
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λεμονάτο μοσχάρι

  • Για τέλειο μοσχάρι λεμονάτο, στεγνώνουμε πρώτα πολύ καλά το κρέας σε απορροφητικό χαρτί. Αν θέλουμε, το δένουμε με σπάγκο για να κρατήσει το σχήμα του, ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το περάσει σε δίχτυ.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ροδίζουμε για 10 λεπτά από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
  • Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά.
  • Κατά τη διάρκεια του βρασμού, γυρίζουμε το κρέας ώστε να βράσει ομοιόμορφα. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για το πιο μαλακό και τρυφερό κρέας στην κατσαρόλα.
  • Βγάζουμε το κρέας και το βάζουμε σε ξύλο κοπής. Αφαιρούμε τον σπάγκο ή το δίχτυ. Κρατάμε 2 φλ. ζωμό στην άκρη για το ρύζι.
  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το ξαναβάζουμε στη σάλτσα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι ελαφρά να πυκνώσει η σάλτσα. Εδώ σας έχω όλα τα μυστικά μου για να δένετε σωστά τις σάλτσες σας,

Για το ρύζι

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ζωμό και 2 φλ. ζεστό νερό. Προσθέτουμε τον αρακά. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά. Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί.
  • Προς το τέλος, αλατίζουμε. Αποσύρουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 10′ να τραβήξει την υγρασία του. Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι. Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια φέτα λεμονάτο μοσχάρι και μπόλικη σάλτσα.

Ωστόσο, απίστευτα εύκολη και γρήγορη είναι και η ζαμπονοτυρόπιτα με ζύμη από πατάτες, που όταν ψήνεται μοσχομυρίζει το σπίτι και όταν τη σερβίρεις εξαφανίζεται στο λεπτό. Μια τρομερή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Μετά το μοσχαράκι με ρύζι και λεμόνι φτιάξε και το απίστευτο κέικ της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που είναι διαιτητικό

Μια απίστευτη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Νόστιμο, διαιτητικό αλλά και γρήγορο κέικ κανέλας και πορτοκάλι με αποξηραμένα φρούτα! Είναι και ολικής!

Έχει μαύρη ζάχαρη και είναι κατάλληλο για σένα που προσπαθείς να προσέξεις λίγο την διατροφή σου αλλά και για τα μικρά παιδιά!

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλ. χοντροκομμένα αποξηραμένα φρούτα (σύκα-δαμάσκηνα-βερίκοκα)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 3/4 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 4 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι (με κομματάκια κατά προτίμηση)
  • 1¾ φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • άχνη και κανέλα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  • Για το κέικ ολικής αλέσεως με αποξηραμένα φρούτα, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε μεσαία μακρόστενη φόρμα του κέικ ή μικρή φόρμα δαχτυλίδι. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.
  • Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε μπολ. Προσθέτουμε τα ξύσματα από πορτοκάλι και λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά να κρεμώσουν και να αφρατέψουν για 5-6΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε και τη μαρμελάδα. Δείτε εδώ τη συνταγή μου για την ωραιότερη μαρμελάδα με κομμάτια πορτοκαλιού.
  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα στο υπόλοιπο αλεύρι και με ένα κουτάλι τα διπλώνουμε απαλά στο μείγμα. Δεν το ανακατεύουμε πολύ ώρα. Αν θέλετε να φτιάξετε εσείς τα αποξηραμένα φρούτα, δείτε εδώ πώς.
  • Αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄. Το ξεφορμάρουμε αφού κρυώσει τελείως.
  • Το αλεύρι ολικής αλέσεως συγκρατεί περισσότερη υγρασία, γι’ αυτό ελέγξτε αν το κέικ ψήθηκε σωστά πριν το βγάλετε από το φούρνο. Βυθίστε τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνή, είναι ψημένο. Αν βγαίνει με υγρασία συνεχίστε το ψήσιμο για λίγα επιπλέον λεπτά.

Κι αν θες ένα γρήγορο γλυκό φτιάξε αυτό εδώ που έχει άρωμα λεμονιού