Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο με ρύζι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο με ρύζι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
ΑΛΜΥΡΕΣ 08.12.2020 11:28
Από Ελένη Ζουγανέλη

Ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο, με γευστικό ρύζι και λαχανικά έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Ένα πλήρες, ελαφρύ και υγιεινό φαγητό, που θα σας γίνει συνήθεια.

Την συνταγή βρήκαμε στο Argiro.gr και θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σας.

Αυτή είναι η συνταγή της Αργυρώς για ζουμερό κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο

Υλικά Συνταγής

  • 1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 πράσα
  • 2 καρότα
  • 1 σελινόριζα μικρή ή λίγο σέλερι
  • 1 μικρό σφιχτό λάχανο
  • 1 φλ. ρύζι για πιλάφι
  • 2 λεμόνια
  • λίγο άνηθο
  • λίγο μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα

Έχουμε και τα πιο τέλεια χριστουγεννιάτικα μπισκότα από Μπαρμπαρίγου.

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε το κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο, ροδίζουμε πρώτα το κοτόπουλο.
  • Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, ρίχνουμε και ροδίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για 6-7 λεπτά περίπου. Βγάζουμε με μία τσιμπίδα το κοτόπουλο σε ένα σκεύος, και το διατηρούμε ζεστό.
  • Κόβουμε το λάχανο στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι και το χοντροκόβουμε σε κομμάτια. Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κοτόπουλο. Το αφήνουμε να μαραθεί για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τα πράσα, τα καρότα και το σέλερι (ή την σελινόριζα). Προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν και την πάπρικα και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να κοκκινίσει το λάδι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά επιπλέον. Σβήνουμε το φαγητό με το χυμό από τα δύο λεμόνια .
  • Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά (περίπου ένα ποτήρι). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 5-6 λεπτά. Αδειάζουμε το φαγητό στο ταψί φροντίζοντας το ρύζι να βρίσκεται κάτω κάτω, τα λαχανικά πάνω από το ρύζι και το κοτόπουλο πάνω πάνω. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις . Θα ψήσουμε στην τελευταία σχάρα το φαγητό για περίπου 30 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά του φαγητού. Στο τέλος πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του και σχεδόν χωρίς καθόλου υγρά.
  • Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα.
  • Σερβίρουμε με γιαούρτι (προαιρετικά).

Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για ζουμερό κοτόπουλο

Ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν από από το ψυγείο στο φούρνο γιατί θα βγει σκληρό και ινώδες μετά το ψήσιμο. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30΄ στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά κανονικά ακολουθούμε όλα τα στάδια της κάθε συνταγής.

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο κοτόπουλο στο φούρνο, με την πιο τραγανή πέτσα;

Πολύ σημαντικό είναι, πρώτον να στεγνώσουμε πολύ καλά την κοιλιά και την επιφάνεια του κοτόπουλου για να πάρουμε όλη την υγρασία του.

Κατόπιν, με λίγο ελαιόλαδο αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κοτόπουλο. Αν θέλουμε στην κοιλιά του βάζουμε 1 λεμόνι, πορτοκάλι ή μανταρίνι κομμένο στα δυο για να πάρει αρώματα.

Γιατί πρέπει να δένω το κοτόπουλο στο φούρνο;

Δένουμε το κοτόπουλο για να κρατήσει ωραία το σχήμα του και να κρατήσει όλα τα ζουμιά του στο ψήσιμο.

Πώς θα αρωματίσω το κοτόπουλο;

Προσθέτουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Ρίγανη και θυμάρι είναι ιδανικά.

Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά ανακατεύουμε μαλακό βούτυρο με βότανα και κάνουμε μια πάστα βουτύρου. Ανασηκώνουμε την πέτσα και χώνουμε το χέρι μας ανάμεσα σε πέτσα και ψαχνό αλείφοντας την πάστα βουτύρου.

Σε τι θερμοκρασία ψήνω το κοτόπουλο;

Ψήνουμε το κοτόπουλο στην προτεινόμενη θερμοκρασία της κάθε συνταγής. Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όση ώρα ψήνεται το κοτόπουλο.

Πως θα γίνει ζουμερό το κοτόπουλο;

Αφού ψηθεί το κοτόπουλο στο φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 15΄ και να τραβήξει τα υγρά του ψησίματος που βγαίνουν στην επιφάνεια με την υψηλή θερμοκρασία ψησίματος.

Βιάζομαι και θέλω γρήγορα ψητό κοτόπουλο φούρνου! Γίνεται;

Εάν δεν έχεις χρόνο και θέλεις σε 45′ το κοτόπουλο στο φούρνο να είναι έτοιμο ζουμερό και με τραγανή πέτσα, τότε με ψαλίδι κουζίνας σκίσετε κατά μήκος το κοτόπουλο στην κοιλιά. Έτσι ανοίγει σε σχήμα πεταλούδας. Πατάς καλά με τα χέρια το κοτόπουλο πεταλούδα πάνω στον πάγκο για να ανοίξει να γίνει πλακέ. Αλείφεις με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνεις και βάζεις σε καυτό φούρνο και αφήνεις να ψηθεί χωρίς να τον ανοιγοκλείνεις.

Πηγή: Argiro.gr

Δείτε εδώ και τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να σας βγουν μαλακά τα μπιφτέκια!

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Προσοχή με τον κιμά! Τα μυστικά της Μπαρμπαρίγου για να μην βγουν πέτρα τα μπιφτέκια

Αφράτοι και τραγανοί νηστίσιμοι κουραμπιέδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Χωρίς αυγά και βούτυρο

Share