Θα μυρίσει όλο το σπίτι με τα γρήγορα τυροπιτάκια κουρού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Δείτε αναλυτικά την συνταγή

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Θα μυρίσει όλο το σπίτι με τα γρήγορα τυροπιτάκια κουρού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μπορεί οι πίτες να είναι αρκετά χρονοβόρες στο να μαγειρευτούν ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα είναι όλα τα λεφτά. Έτσι λοιπόν, εμείς ψάξαμε να βρούμε μια εύκολη συνταγή στην οποία θα μυρίσει όλο το σπίτι ενώ δεν θα χρειαστείτε να μείνετε με τις ώρες στην κουζίνα. Δείτε επίσης πως μπορείτε να μαγειρέψετε παραδοσιακό σπετσοφάι σε 5 λεπτά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Η συνταγή με τυρόπιτα κουρού

Υλικά Συνταγής

  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 200 γραμ.
  • 150 γραμ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
  • 180 γραμ. ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο)
  • 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
  • 3 κ.σ κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
  • 1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 2 πρεζες αλάτι
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επάλειψη

  • κρόκο αυγού
  • σουσάμι ή μαυροσίσαμο

Για τη γέμιση

  • 250 γραμ. φέτα σκληρή σε τρίμματα
  • 100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • λίγο πιπέρι
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε τη συνταγή για τα τραγανά και εύκολα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι φτιάχνοντας πρώτα τη ζύμη κουρού.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το βούτυρο, το λάδι, το κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν κι ανακατεύουμε. Η ζύμη για τα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουνε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα τα υλικά της γέμισης για τα τυροπιτάκια κουρού και τα ζυμώνουμε.
  • Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι. Η ζύμη κουρού με γιαούρτι είναι απαλή και λαδερή σαν μαλακιά πλαστελίνη. Τυχόν σκάσιμο ή άνοιγμα της ζύμης την ώρα που πλάθετε, μην σας τρομάξει. Κολλάει εύκολα με το χέρι.
  • Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια κουρού (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.
  • Ψήνουμε τα τυροπιτάκια κουρού σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινήσουν.
  • Ενδιάμεσα στο ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Τα τυροπιτάκια κουρού όταν βγουν από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά σαν μπισκότο. Αν τυχόν σκάσουν τα τυροπιτάκια κουρού στο φούρνο, να θυμηθείτε ότι η αυτή η ζύμη είναι σαν του μπισκότου και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είναι σαν τη ζύμη του ψωμιού.

Μια συγκλονιστική επίσης πίτα για να δοκιμάσεις, από τις συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, είναι αυτή.

Argiro.gr

Παραδοσιακή τυρόπιτα από την πεθερά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Συνταγές για τυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
  • 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
  • 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
  • 600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να την φτιάξεις κι αυτή όπως και αυτό το γεμιστό κέικ με μαρμελάδα βερύκοκο.

Εκτέλεση

  • Για την τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Θρυμματίζουμε τα τυριά.
  • Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
  • Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Argiro.gr