Το μεγάλο μυστικό για να μην «βαρύνει» η μυρωδιά της σκορδαλιάς - Ραντίστε το σκόρδο με...

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Argiro.gr
Argiro.gr

Μια από τις πιο κορυφαίες συνταγές για την 25η Μαρτίου που πλησιάζει, πέρα από τον μπακαλιάρο (δείτε εδώ το απόλυτο tip για να μην βγει νιανια το κουρκούτη), είναι και η σκορδαλιά.

Η Αργύρω Μπαρμπαρίγου ξέρει όλα τα μυστικά για να την πετύχεις και να γλείφουν όλοι τα δάχτυλά σου κι εννοείται πως τα μοιράζεται μαζί μας!

Τα 3 μυστικά της σκορδαλιάς

  • Αν θέλετε κρεμώδη υφή στην σκορδαλιά με πατάτα πρέπει να πολτοποιήσετε όλα τα υλικά και να τα προσθέσετε στον πουρέ πατάτας. Αν προτιμάτε υφή σαν μους θα πολτοποιήσετε όλα τα υλικά μαζί με την πατάτα στο μπλέντερ.
  • Αν φτιάξετε σκορδαλιά με ψωμί τότε οπωσδήποτε βάλτε μέσα και καρύδια ή αμύγδαλα καθαρισμένα. Θα γλυκάνουν την σκορδαλιά σας και η γεύση θα απογειωθεί. Μόνο που θα πρέπει να προσθέσετε και λίγο νερό στην πολτοποίηση της σκορδαλιάς με καρύδια ή αμύγδαλα, γιατί οι ξηροί καρποί τραβούν την υγρασία του μείγματος και στεγνώνει η σκορδαλιά. Οπότε για πιο κρεμώδη υφή, προσθέτουμε λίγη επιπλέον υγρασία.
  • Ένα μεγάλο μυστικό για να μην βαρύνει η μυρωδιά του σκόρδου στη σκορδαλιά είναι να αφήσετε το ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο σκόρδο μέσα σε λίγο ξύδι ή λεμόνι για λίγα λεπτά. Δηλαδή ραντίστε το σκόρδο με το λεμόνι και το ξύδι της συνταγής κι αφήστε το να σταθεί για λίγα λεπτά. Θα δείτε την διαφορά, καθώς με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά δυναμώνει σε ένταση και σπιρτάδα. Με το κόλπο αυτό, θα έχετε γεύση σκόρδου, αρώματα σκόρδου, αλλά όχι βαριά μυρωδιά όταν την γεύεστε ή όταν ανοίγετε το μπολ στο ψυγείο.

Σκορδαλιά με πατάτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Σκορδαλιά με πατάτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Για τη σκορδαλιά με πατάτα

  • 6-7 μέτριες πατάτες
  • 4-5 σκελ. σκόρδο
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο και ηλιέλαιο ανάμεικτο
  • Αλάτι
  • 1 αυγό ημέρας βιολογικό (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Πρώτα καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ.
  • Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν.
  • Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ.
  • Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο (σε όποια μορφή θέλουμε, ψητό, αλεσμένο σε λάδι, πελτές σκόρδου), το λεμόνι και το ξίδι.
  • Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε το αυγό, το προσθέτουμε στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα).
  • Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη.
ΠΗΓΗ Argiro.gr