Βέφα Αλεξιάδου: Φτιάξε τα κριτσίνια της με κανέλα! Βάλε ταχίνι και η συνταγή θα φτάσει «ταβάνι»

Δεν θα μείνουν ούτε τα σποράκια!

Βέφα Αλεξιάδου: Φτιάξε τα κριτσίνια της με κανέλα! Βάλε ταχίνι και η συνταγή θα φτάσει «ταβάνι»

Φτιάξε τα κριτσίνια της Βέφας Αλεξιάδου με κανέλα! Βάλε ταχίνι και η συνταγή θα φτάσει «ταβάνι» και θα μας θυμηθείς!

Νηστίσιμα κριτσίνια για μικρούς και μεγάλους! Θα τα λατρέψουν όλοι...

Υλικά
30 κριτσίνια
400 γρ. αλεύρι περίπου
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/4 φλ. ταχίνι απλό
1/2 φλ. μέλι
1/2 κ. γλ. αλάτι
1 φακελάκι σουσάμι ή ηλιόσπορους
1 φλ. χλιαρό νερό + νερό σε πιάτο, αν θες λίγη κανέλα και είσαι έτοιμη!

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ τη μαγιά, το αλάτι, το μέλι και το ταχίνι, ανακατεύουμε ή χτυπάμε στο μίξερ να ενωθούν τα υλικά.



Ρίχνουμε λίγο λίγο το 1 φλ. χλιαρό νερό εναλλάξ με το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σκεπασμένη 1 ώρα.



Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης τα πλάθουμε μπαστουνάκια, κριτσινάκια, τα βουτάμε σε πιάτο με νερό που έχουμε δίπλα μας και μετά σε σουσάμι ή ηλιόσπορους για να κολλήσουν επάνω.



Ψήνουμε τα κριτσίνια μας στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.



Λίγα μυστικά ακόμα : Χρησιμόποιησα αλεύρι ολικής άλεσης και έψησα στις αντιστάσεις. Καλή σας επιτυχία !!

Δες και τα κουλουράκια της με κανέλα...

Βέφα Αλεξιάδου: Οι κρέπες της θα σε μαγέψουν! Με σπανάκι και προσούτο, αν δεν τρως γαλοπούλα σώθηκες!

Οι κρέπες της Βέφας Αλεξιάδου θα σε μαγέψουν! Με σπανάκι και προσούτο, αν δεν τρως γαλοπούλα σώθηκες αφού φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα!

Κάν΄τες φέτος και σίγουρα θα πάρεις το 10άρι από τους καλεσμένους σου...

Υλικά

12 κρέπες
1 κούπα σάλτσα ντομάτας
1/4 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
12 λεπτές φέτες προσούτο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
35γρ κουκουνάρι ψημένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
250γρ σπανάκι
250γρ ρικότα
2 αυγά
2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
λίγο ρίγανη
αλάτι, πιπέρι, λάδι


Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τις κρέπες σε αντικολλητικό τηγάνι. Σ’ ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα όποια υγρά του. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά. Χτυπάμε τη ρικότα μαζί με τα αυγά στο μίξερ, ρίχνουμε λίγο λάδι στο μείγμα, τη ρίγανη και το βασιλικό. Ρίχνουμε μέσα και το μείγμα με το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Γεμίζουμε τις κρέπες. Ανοίγουμε μία μία τις κρέπες, βάζουμε από μία φέτα προσούτο, καλύπτουμε με μια στρώση από το μείγμα με τη ρικότα και τις τυλίγουμε σε ρολάκια. Βάζουμε τις κρέπες σε πυρέξ τη μία δίπλα στην άλλη, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας και την παρμεζάνα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Σάλτσα ντομάτας

Η συνταγή που χρησιμοποιήσαμε εμείς για τη σάλτσα ντομάτας είναι αρκετά απλή αλλά ήταν πολύ νόστιμη. Σωτάρουμε κρεμμυδάκι και σκόρδο, ρίχνουμε ντομάτα στον τρίφτη και λίγο νερό, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο μπαλσάμικο ξύδι και βράζουμε.

Ζύμη για τις κρέπες

Επειδή δεν υπήρχε από την κυρία Βέφα συνταγή για τη ζύμη των κρεπών, παραθέτουμε τη δικιά μας. Χρειαζόμαστε 1 αυγό, 1,5 κουπ. αλεύρι και 2,5 κουπ. γάλα. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας με το μίξερ. Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, λιώνουμε λίγο βούτυρο (για να μην κολλήσει η κρέπα) σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε μια δόση από το μίγμα μας (εμείς χρησιμοποιήσαμε μια κουτάλα της σούπας για μετρητή) και περιμένουμε να ροδίσει από τη μια πλευρά. Τη γυρίζουμε (χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή στον αέρα, αν μπορούμε…) και περιμένουμε να ροδίσει και από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε ξανά την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας.

Small Tips:

Το προσούτο δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανές στη συνταγή. Οπότε αν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο ζαμπόν για φθηνότερη επιλογή, ή ακόμα και να το παραλλείψετε εντελώς.
Εμείς βάλαμε αρκετά παραπάνω από μία κούπα σάλτσα ντομάτας και 1/4 τριμμένη παρμεζάνα. Το νόημα είναι να καλυφθούν οι κρέπες ώστε να ψηθούν καλύτερα.
Επειδή η ρικότα είναι εντελώς ανάλατο τυρί, μπορούμε να βάλουμε λίγο αλάτι ή λίγο παρμεζάνα μέσα στο μείγμα ρικότα-σπανάκι με το οποίο θα γεμίσουμε τις κρέπες. Δείτε και την συνταγή της για τριφτή βασιλόπιτα

Φτιάξε γρήγορα και εύκολα το πιο νόστιμο κέικ κανέλας

Αγαπάτε τα κέικ κανέλας και θέλετε να τα φτιάχνετε εύκολα και γρήγορα;

Σας έχω τη λύση και μάλιστα είναι τόσο νόστιμη όσο δεν φαντάζεστε...

Όταν θα φτιάξετε αυτό το κέικ, όλο το σπίτι θα μυρίσει μεθυστική κανέλα! Τόσο απλό και τόσο αφράτο που θα το φτιάχνετε συνέχεια και ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά θα ξετρελαθούν!

Υλικά Συνταγής

1 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
1½ φλ. ζάχαρη
4 αυγά
1 κοφτή κ.σ. κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο και βιολογικό)
1/2 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1/4 φλ. κονιάκ
3½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.σ. βούτυρο για το άλειμμα του κέικ
λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για το κέικ κανέλας, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5΄-6΄, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και τέλος την κανέλα και το ξύσμα. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα.

Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 10΄ στη φόρμα. Έπειτα το βγάζουμε σε σχάρα.

Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι. Μόλις αρχίσει να αχνίζει, το αποσύρουμε. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλο το κέικ με το βούτυρο. Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.

2 + 1 μυστικά κανέλας: Κάθε γυναίκα πρέπει να τα γνωρίζει! Θα σου λύσουν τα χέρια χωρίς έξοδα...