Θα μείνεις με το... κουτάλι στο χέρι με το "ξεμαλλιασμένο" γλυκό ψυγείου με αβγά και βούτυρο

Ότι πιο δροσερό και καλοκαιρινό

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Θα μείνεις με το... κουτάλι στο χέρι με το

Αυτό είναι ένα από τα πιο δροσερά και καλοκαιρινά γλυκά ψυγείου με αβγά, βούτυρο και άλλα οικονομικά πολύ υλικά. Έχει την ονομασία "ξεμαλλιασμένο" και αυτό λόγω της εμφάνισης του.

Ένας απίστευτος συνδυασμός καθαρών και δυνατών γεύσεων.. Πάμε να δούμε ωστόσο, την συνταγή και την εκτέλεση...

Συστατικά

  • καταιφι - 250 γρ. φύλλο
  • βούτυρο - 110 γρ. αγελαδος λιωμένο

ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΌΠΙ

  • ζάχαρη - 334 γρ.
  • νερό - 230 ml
  • βανίλια - 1 κάψουλα
  • κανέλα - 2 πρέζες σκόνη

ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΆ

  • αβγά - 4
  • βούτυρο - 240 γρ. αγελαδος
  • λεμονάδα - 400 ml σπιτική
  • ζάχαρη - 160 γρ
  • κορν φλάουρ - 4 κ. γλυκού γεμάτα
  • κανέλα - 3 πρέζες σκόνη

ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΆΛΥΨΗ

  • κρεμά γάλακτος - 200 ml παγωμένη χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγί η’ενα φάκελο Γκαρνι ζαχαροπλαστικής με 200 γρ. γάλα
  • κανέλα - λίγη πασπαλισμένη
  • κοντιτα λεμονιού - προαιρετικά λίγη

Πριν δείτε την εκτέλεση, δείτε και το απίστευτο γλυκό ψυγείου που έχει μέσα πορτοκάλι και μπισκότα.

Εκτέλεση

  • Ξάνουμε με τα δάχτυλα μας πολύ καλά το φύλλο καταιφι να αφρατεψει και το τοποθεθετουμε σε ταψί Νο 32 επί 25
  • Περιχύνουμε επάνω του το λιωμένο βούτυρο
  • και με τα χεριά μας το ανακατεύουμε πολύ καλά να ποτιστεί όλο το φύλλο.
    Το στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψάκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να
    ροδοκοκκινίσει το φύλλο.
  • Όσο ψήνεται το καταιφι ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά σε κατσαρολιτσα ανακατεύουμε μέχρι
    να λιώσει η ζάχαρη και σταματάμε. Από την ώρα του βρασμού κρατάμε 3-4 λεπτά και το κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Σιροπιάζουμε ομοιόμορφα το καταιφι μόλις βγει από το φούρνο και το αφήνουμε να τραβήξει το σιροπακι του.
  • Σε μια κατσαρολιτσα βάζουμε τα αυγά τα χτυπάμε με το σύρμα,
  • και κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για την κρεμά εκτός της κανέλας.
  • Τα ανακατεύουμε όσο μπορούμε να λιώσουν ελαφρά
  • και τοποθετούμε το κατσαρολακι στην εστία της φωτιάς και ανακατεύουμε
    συνεχώς μέχρι να δούμε την κρεμά μας να πήζει. Δεν θα πήξει παρά πολύ όσο είναι στην φωτιά, αλλά όταν θα κρυώσει.
  • Αφού δούμε ότι η κρεμά μας είναι έτοιμη
  • τότε ρίχνουμε την κανέλα ανακατεύουμε και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της.
  • Παίρνουμε ατομικά μπολάκια (εγώ έβαλα μιας χρήσης) και μοιράζουμε το σιροπιασμένο καταιφι στα μπολ για βάση.
  • Πάνω από το καταιφι μοιράζουμε την κρεμά λεμονί αφήνοντας περιθώριο για να βάλουμε την σαντιγί.
  • Με κορνε γαρνίρουμε το κάθε μπολ με την σαντιγί, πασπαλίζουμε με ελάχιστη κανέλα, και ψιλοκομμένη κοντιτα λεμονιού.
  • Παγώνουμε το γλυκό μας και απολαμβάνουμε την δυνατή, δροσερή γεύση του στον ουρανίσκο μας.

Το απόλυτο γλυκό ψυγείου με κακάο, μπισκότα και αβγά

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου δείχνει πως να φτιάξεις το απόλυτο γλυκό ψυγείου για όλες τις περιστάσεις. Μερικά από υλικά που λατρεύουν μικροί, αλλά και μεγάλοι είναι το κακάο και τα μπισκότα. Με αυτή την συνταγή θα φας όλο το ταψί, χωρίς καν να το καταλάβεις.

Την πεντανόστιμη αυτή συνταγή βρήκαμε στο argiro.gr, όπως πάντα και παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα υλικά και τα βήματα για την εκτέλεσή της. Είναι έτοιμη σε 40 λεπτά.

Γλυκό ψυγείου για όλες τις περιστάσεις

Υλικά Συνταγής

Για την κρέμα βανίλια

  • 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 6 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
  • 1 βανίλια (μπαστουνάκι)
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα σοκολάτα

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1/3 φλ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ (80 γραμ.)
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 1/2 φλ. ξύσμα κουβερτούρα
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το στήσιμο

  • 1½ πακέτο μπισκότα πτι μπερ
  • 1 φλ. φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 90 γραμ. τρούφα

Εκτέλεση

Για την κρέμα βανίλιας

Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα. Το υπόλοιπο το βάζουμε στη φωτιά με τη ζάχαρη. Χαράζουμε το μπαστούνι της βανίλιας κατά μήκος και με τη λάμα μαχαιριού αφαιρούμε τους σπόρους. Τους ρίχνουμε στο γάλα. Το αφήνουμε να ζεσταθεί και αλατίζουμε ελαφρώς. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα που κρατήσαμε και το ρίχνουμε, ανακατεύοντας στην κατσαρόλα. Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για την κρέμα σοκολάτας

Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα από το 1 λίτρο. Το υπόλοιπο το βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά μαζί με τη ζάχαρη. Διαλύουμε το κορν φλάουρ και το κακάο στο γάλα που κρατήσαμε. Μόλις ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε, ανακατεύοντας καλά με σύρμα, το διαλυμένο κορν φλάουρ και αλατίζουμε ελαφρώς. Αφήνουμε λίγα λεπτά να πήξει η κρέμα. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, την αποσύρουμε. Τότε, προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας κι ανακατεύουμε.

Για το στήσιμο του γλυκού

Θα χρησιμοποιήσουμε ταψάκι 24×30 εκ. Βάζουμε σε ένα μπολ το κρύο γάλα και το κονιάκ. Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα και τα στρώνουμε στο ταψάκι. Αδειάζουμε τη μισή κρέμα βανίλια πάνω στα μπισκότα. Στρώνουμε μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα-κονιάκ. Αδειάζουμε σε μία στρώση την κρέμα σοκολάτας.

Επαναλαμβάνουμε μία στρώση μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα-κονιάκ. Πατάμε τα μπισκότα ελαφρά, να κολλήσουν στην κρέμα. Αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα βανίλιας. Θρυμματίζουμε λίγα μπισκότα και πασπαλίζουμε το γλυκό. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζουμε με την τρούφα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Δείτε και πως να φτιάξετε και νηστίσιμο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα!