Φανταστικά ψωμάκια κανέλας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Θα μυρίσει όλο το σπίτι

Απίστευτη συνταγή

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Φανταστικά ψωμάκια κανέλας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Θα μυρίσει όλο το σπίτι

Από τα... χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου βρήκαμε μια συνταγή για φανταστικά και πεντανόστιμα ψωμάκια με γεύση κανέλας. Πρόκειται να "πλημμυρίσει" όλο το σπίτι σας από την απίστευτη μυρωδιά.

Την συγκεκριμένη συνταγή θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Την βρήκαμε στο Argiro.gr

Αυτά είναι τα υλικά για τα ψωμάκια κανέλας της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

  • 550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβο νωπή μαγιά (25 γρ.)
  • 200 ml (3/4 ποτήρι νερού) γάλα χλιαρό
  • 3 κ.σ. γεμάτες βούτυρο λιωμένο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 250 γραμ. μαύρη ή καστανή μαλακή ζάχαρη
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κανέλα

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τα ψωμάκια κανέλας (αλεύρι, μαγιά, γάλα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλάτι) στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαζευτούν σε μία μπάλα. Η ζύμη θα είναι λίγο υγρή.
  • Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και αλευρώνουμε και τον πάγκο εργασίας.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, αφράτη και να μην κολλάει πια στα χέρια. Τη βάζουμε σε αλευρωμένο ή λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για μία – μιάμιση ώρα. Ενώνουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε καλά με κουτάλι, να γίνουν πάστα.
  • Αφού ανέβει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο και με πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα. Αλείφουμε την επιφάνειά της με την πάστα-γέμιση αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω. Την τυλίγουμε σε ρολό. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους 3 εκ.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες. Αραδιάζουμε τα στρογγυλά ψωμάκια κανέλας (12 ή 14 βγαίνουν), αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί φουσκώνουν. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξαναφουσκώσουν. Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
  • Αφού φουσκώσουν τα ψωμάκια, τα αλείφουμε γύρω γύρω και από πάνω με αυγό και γάλα ή σκέτο γάλα και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν καλά. Όταν είναι ζεστά, είναι συγκλονιστικά!

Για τη μαγιά

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Όλο το σπίτι σας πρόκειται να μυρίσει και με αυτή την απίστευτη συνταγή για γλυκό ψυγείου με άρωμα λεμονιού. Ένα γλυκό που έχει «τρελάνει» μικρού και μεγάλους. Δείτε την συνταγή εδώ.

Φανταστικές είναι και οι αυγόφετες με σοκολάτα, καραμελωμένες μπανάνες και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα πάθετε "εγκεφαλικό" με αυτή την κολασμένη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου! Γεμιστές αυγόφετες με σοκολάτα, κανέλα και καραμελωμένες μπανάνες!

Οι αγαπημένες αυγοφέτες των παιδικών μας χρόνων σε μια εκδοχή που όλοι θα ξαναγίνετε παιδιά και θα βουτάτε το δάχτυλο στην μαγική καραμέλα στην βάση του ταψιού. Ακαταμάχητο!

Υλικά Συνταγής

  • 20 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. κατά προτίμηση μαύρη ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 κάψουλες βανίλιας
  • 4 -6 κ.σ. πραλίνα σοκολάτας ή 125 γρ. τριμμένη σοκολάτα της αρεσκείας σας
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συνταγές κανέλας

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

  • 3 ώριμες και σφιχτές μπανάνες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2-3 πρέζες κανέλα

Εκτέλεση

  • Για τις αυγοφέτες γεμιστές στο φούρνο με σοκολάτα και μπανάνα, θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος 23 χ33 εκ.
  • Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το γάλα να ενωθούν.
  • Αλείφουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Πασπαλίζουμε επάνω την μαύρη ζάχαρη φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα.
  • Απλώνουμε 2-2 φέτες ψωμί ενωμένες, κάνοντας μια παχιά στρώση και κόβοντας τα λίγο αν χρειαστεί για να γεμίσει η βάση και οι γωνιές του ταψιού. Περιχύνουμε σιγά σιγά με 1 -1/2 φλ. μείγμα αυγό – γάλα.
  • Ρίχνουμε σε στρώση τις καραμελωμένες μπανάνες και σε στρώση την πραλίνα.
  • Καλύπτουμε με το υπόλοιπο ψωμί. Η επιφάνεια του ταψιού καλύπτεται με 6 ολόκληρες φέτες και μισή φέτα κομμένη στη μέση.
  • Πιέζουμε ελαφρά να κολλήσουν οι στρώσεις. Περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά (αυγά – γάλα). Αφήνουμε να σταθεί και να ρουφήξει για 30′. Αν έχετε χρόνο, όσο περισσότερο το αφήσετε να ποτίσει το ψωμί, τόσο πιο αφράτο και νόστιμο θα γίνει το γλυκό.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 40′ περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
  • Αφήνουμε για 10′ στον πάγκο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγη άχνη ή περιχύνουμε με λίγο μέλι.
  • Είναι ένα υπέροχο γλυκό που άνετα το βγάζετε σε τραπέζι ζεστό όπως βγαίνει από τον φούρνο και σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό. Πραγματικά, κόλαση καραμέλας- σοκολάτας!

Για τις καραμαλωμένες μπανάνες

  • Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Βάζουμε τις μπανάνες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.

Κι αν γενικά έχετε όρεξη να δημιουργήσετε στην κουζίνα σας φτιάξτε αυτό το γρήγορο γλυκό ψυγείου με σοκολάτα και λεμόνι!