Αυτό το "άνοστο" φαγητό για πολλούς θα σε βοηθήσει να ξεφουσκώσεις και να χάσεις βάρος

Με αξιοσημείωτα οφέλη και χαμηλές θερμίδες

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Στη θέα του πιάτου αυτού οι περισσότεροι γυρίζουμε το κεφάλι και προτιμάμε να φάμε κάτι άλλο - ακόμα και μια συνηθισμένη (και άνοστη) σαλάτα είναι καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, αυτό το "άνοστο" φαγητό θα σε βοηθήσει να ξεφουσκώσεις και να χάσεις κιλά, αφού έχει πολλαπλά οφέλη και λίγες θερμίδες.

Μην υποτιμάτε, λοιπόν, τις φακές, που ανήκουν στην κατηγορία των παραδοσιακών φαγητών, αφού έθρεψαν γενιές και γενιές και ήταν το πιάτο στο τραπέζι κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (μαζί με τη φασολάδα), λόγω νηστείας.

Τα οφέλη που έχει αυτό το "άνοστο" φαγητό

Οι φακές θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Εδώ και αρκετό καιρό, οι διατροφολόγοι εκθειάζουν διαρκώς τα οφέλη που έχουν οι φακές, αυτά τα... ξεχασμένα όσπρια που προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα: εκτός από το ότι παρέχουν μια καλή δόση φυτικών πρωτεϊνών και πολλή ενέργεια (όπως μας θύμισαν οι γιαγιάδες μας), είναι επίσης τέλεια τροφή για να χάσετε βάρος.

Προφανώς, αν συνοδεύονται από λουκάνικα και μπέικον σε παχαίνουν, αλλά οι φακές από μόνες τους δεν είναι ιδιαίτερα θερμιδικές, ενώ είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους δίαιτας γιατί είναι πολύ χορταστικές. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να συνοδεύονται από λαχανικά, κατά προτίμηση πλούσια σε βιταμίνη C, όπως ντομάτες ή πιπεριές, γιατί αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν.

φακές μαγειρική

Επιπλέον, είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, καθιστώντας τες μια εξαιρετική τροφή για κατανάλωση μετά την άσκηση, βοηθώντας στην αποκατάσταση των μυών.

Οι φακές θα σε ξεφουσκώσουν

Παραδοσιακά, τα όσπρια θεωρούνται τροφές που προκαλούν φούσκωμα, αλλά οι φακές βελτιώνουν το πρήξιμο της κοιλιάς, επειδή η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, εάν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί, γιατί τα συστατικά της φακής μπορεί να ζυμωθούν υπερβολικά και να εντείνουν τα συμπτώματα της διαταραχής.

Οι φακές παρέχουν ενέργεια

φακές

Οι φακές περιέχουν ταυρίνη, ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και τη δύναμη και βοηθά στη μείωση της κούρασης. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (έτσι αποφεύγετε η λαχτάρα για γλυκά). Μάλιστα, αποτελούν και ιδιαίτερα συνιστώμενη τροφή κατά την έμμηνο ρύση.

Οι φακές είναι καλή τροφή για τα μαλλιά

Οι φακές συνιστώνται για την υγεία των μαλλιών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, που διευκολύνουν την ανάπτυξη και την επανόρθωση των μαλλιών, διατηρώντας τους σμηγματογόνους αδένες που περιβάλλουν τους θύλακες της τρίχας σε καλή κατάσταση.