6 Μαϊου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας και γιορτάζουμε με σοκολάτα - Τα είδη με τις λιγότερες θερμίδες

Η ιδέα της σοκολάτας πρέπει να σε γλυκαίνει και όχι να σε γεµίζει με τύψεις

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ένα κομμάτι σοκολάτας ή ένα σοκολατένιο γλυκό; Δύσκολα θα βρεις άνθρωπο που θα πει "όχι" σε μια τέτοια προσφορά, οπότε καταλαβαίνεις αυτόματα πως η σοκολάτα είναι εθισμός και κάτι σαν... επιδημία ανά τον πλανήτη.

Έτσι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας που πλησιάζει στις 6 Μαϊου, δεν θα μπορούσαμε παρά να γιορτάσουμε με σοκολάτα, αφού είναι αυτό το λαχταριστό "φετίχ" στο οποίο ανατρέχουμε όταν είμαστε λυπημένες, αγχωμένες, χαρούμενες, μόνες, με παρέα, στις βραδινές λιγούρες αλλά και στα διαλείμματα στη δουλειά. Τυχαίο; Ούτε καν! Ποιο είδος, όμως, σοκολάτας έχει τις λιγότερες θερμίδες;

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας... με σοκολάτα: Τα είδη με τις λιγότερες θερμίδες

σοκολάτα σε πλάκες
Unsplash

Η ιδέα της σοκολάτας πρέπει να σε γλυκαίνει και όχι να σε γεµίζει από τύψεις και αγωνία για το πώς θα χάσεις τις επιπλέον θερµίδες. Μάθε τις θερµίδες που έχουν τα 5 πιο κοινά είδη, για να τρως... άφοβα!

Σοκολάτα γάλακτος

Τρως: 28 γρ.

Παίρνεις: 151 θερµίδες

Λευκή σοκολάτα

Τρως: 28 γρ.

Παίρνεις: 153 θερµίδες

Μαύρη σοκολάτα µε αµύγδαλα

Τρως: 28 γρ.

Παίρνεις: 149 θερµίδες

σοκολατάκια
Unsplash

Σοκολάτα µε 0% ζάχαρη

Τρως: 28 γρ.

Παίρνεις: 120 θερµίδες

Μαύρη σοκολάτα µε 45%-59% κακάο

Τρως: 28 γρ.

Παίρνεις: 155 θερµίδες

Οφέλη της σοκολάτας

Κόβει τον βήχα

Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωµίνη που καταπολεµά τόσο τον οξύ όσο και τον χρόνιο βήχα. Οι Βρετανοί επιστήµονες έκαναν µια µελέτη στην οποία χορηγούσαν σε ασθενείς που είχαν επίµονο βήχα, ένα πλακάκι σοκολάτα δύο φορές την ηµέρα, για δεκατέσσερις ηµέρες. Το 60% των ασθενών ανακουφίστηκαν από το βήχα.

Μειώνει το άγχος

Όλοι στα δύσκολα ψάχνουµε ένα γλυκό να πνίξουµε τον πόνο µας. Aµέσως µετά όµως νιώθουµε ενοχές. Η συνήθεια να τρως γλυκά όταν αισθάνεσαι πίεση αποδεικνύεται ότι βοηθάει πολύ. Από την πατρίδα της σοκολάτας, την Ελβετία, έρχεται η είδηση ότι αρκούν µόνο 40 γραµµάρια καθηµερινά για δύο εβδοµάδες ώστε να µειωθούν τα επίπεδα των ορµονών που ευθύνονται για το άγχος.

ρευστή σοκολάτα
Unsplash

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Κάνεις διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους οπότε ξέρεις ότι πρέπει να στερηθείς τη σοκολάτα. Όχι πια. Μια μελέτη αλλάζει τα δεδομένα καθώς δείχνει ότι η μαύρη σοκολάτα παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης, που κατ' επέκταση θα σε βοηθήσει στο αδυνάτισμα.

Ο νευροεπιστήμονας Will Clower, PhD, έγραψε το βιβλίο "Eat Chocolate, Lose Weight", όπου περιγράφει πώς η κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας πριν ή μετά τα γεύματα ενεργοποιεί ορμόνες που δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι είσαι χορτασμένος. Φυσικά, χρειάζεται προσοχή μη γίνει η κατανάλωση... υπερκατανάλωση, οπότε θα έχεις τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Highlight: Η πιο µεγάλη έκπληξη είναι πως ο συνδυασµός σοκολάτας και άσκησης είναι θαυµατουργός! Σε µια πρόσφατη έρευνα Αυστραλών επιστηµόνων αναφέρεται πως η γυµναστική για τους υπέρβαρους είναι πιο αποτελεσµατική σε συνδυασµό µε µικρές ποσότητες σοκολάτας πλούσιας σε αντιοξειδωτικά.