Αυτή η απλή σωματική άσκηση θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις & να βελτιώσεις τη μνήμη σου!

Δεν φαντάζεσαι ποια είναι!

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Το να ασχολείσαι με κάποιο άθλημα και να παραμένεις δραστήρια έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, ωστόσο, ότι η συστηματική προπόνηση -ακόμη και μέσω μιας ήπιας άσκησης- εκτός του ότι συμβάλλει σε μια καλή φυσική κατάσταση είναι επίσης το μυστικό για μια καλή μνήμη;

Στην πραγματικότητα, εδώ για χρόνια, πολλές μελέτες έχουν δείξει πώς η σωματική άσκηση όχι μόνο χαλαρώνει αλλά βελτιώνει και τη μνήμη μειώνοντας ακόμη και τον κίνδυνο νευρο-εκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, έχει αποδεδειχθεί, βάσει ερευνών, πώς ακόμη και μια ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως είναι το περπάτημα, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη μνήμη αλλά και στην πνευματική ευεξία.(δες και το burpees, την απόλυτη άσκηση για ολόκληρο το σώμα)

Με αυτήν την σωματική άσκηση θα βελτιώσεις σημαντικά τη μνήμη σου

Μια μέτρια σωματική δραστηριότητα, περίπου 10 λεπτά την ημέρα, που μπορεί να περιλαμβάνει μόνο περπάτημα ενδέχεται να αυξήσει σημαντικά τις γνωστικές σου λειτουργίες (προσοχή, μνήμη, προσανατολισμός, γλώσσα), υποστηρίζουν οι περισσότεροι ειδικοί.

γυναίκα περπατά έξω
Unsplash

Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι μια από τις πιο κατάλληλες ασκήσεις για πλήρη διέγερση της μνήμης είναι το περπάτημα. Έτσι, το ιδανικό είναι να προσπαθήσεις να ακολουθήσεις έναν υγιή τρόπο ζωής αποφεύγοντας την καθιστική ζωή και εντάσσοντας την απλή αυτή σωματική άσκηση στη ζωή σου.

Γιατί το περπάτημα είναι τελικά τόσο ωφέλιμο;

Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο το αίμα ρέει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης μιας άσκησης ή μιας σωματικής δραστηριότητας, όπως το περπάτημα, γεγονός που επηρεάζει θετικά τη γνωστική δραστηριότητα.

Σε όλα αυτά πρόσθεσε ότι, μέσα από τη σωματική άσκηση διεγείρονται και συγκεκριμένοι μύες, οι οποίοι πιστεύεται ότι μπορούν να απελευθερώσουν ορμόνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, η σωματική δραστηριότητα ενδέχεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία είναι θεμελιώδη για την ανάπτυξη της μνήμης.