Εποχική γρίπη & κρυολόγημα: Οι διαφορές και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Τι μπορείς να κάνεις για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και ήδη ο ιός της εποχικής γρίπης αλλά και το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζουν έξαρση, ενώ η επιστημονική κοινότητα αναμένει και περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. (δες και 6 σούπερ τροφές για καλή υγεία & μακροζωία- Τις προτείνουν και διατροφολόγοι!)

Η εποχική γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τρεις τύπους ιών γρίπης, τους: A, B και C, με τους πρώτους (Α ή Β) να αποτελούν τα βασικά της αίτια, που προσβάλλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο αναπνευστικό (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Από την άλλη το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από διαφορετικούς ιούς από αυτούς της γρίπης εμφανίζοντας πιο ελαφριά συμπτώματα.

Εποχική γρίπη VS κρυολόγημα: Που διαφέρουν & πως μπορείς να τα ξεχωρίσεις

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν: πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή, πόνο στο λαιμό, κεφαλγία, μυαλγία, καταβολή και ρίγη ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που αρκετοί εμφανίζουν εμετούς και διάρροια.

Τα συμπτώματά ενός κρυολογήματα από την άλλη συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια παρουσιάζουν επιπλοκές.

Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.

woman_sick
Unsplash

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τον οργανισμό σου από την εποχική γρίπη;

To αντιγριπικό εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία από τη γρίπη. Συστήνεται να γίνεται κάθε χρόνο μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου όμως στην περίπτωση που δεν έχει γίνει τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης. Κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται όσοι ανήκουν σε υψηλές ομάδες κινδύνου όπως: άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, έγκυες, εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και όλοι όσοι έχουν στενή επαφή με παιδιά κάτω από 6 μηνών ή φροντίζουν ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην περίπτωση που νοσήσεις με γρίπη υπάρχουν ειδικά αντι-ιικά φάρμα που μπορούν να σου χορηγηθούν μετά από συνταγογράφηση του γιατρού σου. Αυτά μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα πιο ήπια προλαμβάνοντας επιπλοκές όπως η πνευμονία. Μάλιστα η έγκαιρη χορήγησή τους, εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Σε κάθε περίπτωση, εάν εμφανίσεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα το σημαντικό είναι να σταματήσεις τη διασπορά παραμένοντας στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες περιορίζοντας τις επαφές σου με άλλα άτομα προκειμένου να μην τη μεταδώσεις.

Ακόμη, φρόντισε να πλένεις καλά τα χέρια σου ή να χρησιμοποιείς αλκολούχο-αντισηπτικό διάλυμα, να μην αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, να καλύπτεις το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι και να καθαρίζεις καλά και συχνά επιφάνειες και αντικείμενα με τις οποίες έχεις έρθει σε επαφή.

Tips & tricks για να θωρακιστείς ενάντια στην εποχική γρίπη & στο κρυολόγημα

  • Πιες ένα ζεστό ρόφημα, όπως ένα τσάι, που ανακουφίζει το λαιμό και προλαμβάνει τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που περιέχει.
  • Πες ναι στην πρωτεΐνη αλλά και στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το άπαχο κρέας, τα αυγά αλλά και τα όσπρια μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τον οργανισμό σου.
  • Πρόσθεσε λίγο τζίντζερ στο φαγητό σου. Και αυτό γιατί έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που αντιμετωπίζουν τα πρώιμα συμπτώματα ενός κρυολογήματος.
  • Φρόντισε να κοιμάσαι καλά. Το να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες ημερησίως λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό σου μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνιση γρίπης ή κρυολογήματος.
ΠΗΓΗ ΕΟΔΥ