Γιατί είναι καλό να κοιμόμαστε στο σκοτάδι - 5 λόγοι για να σβήσεις το φως στην κρεβατοκάμαρα

Ένας καλός ύπνος έχει θεαματικά οφέλη στην υγεία

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Ο καλός ύπνος θεωρείται από τους ειδικούς ως ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες για την προώθηση της μακροζωίας και της καλής υγείας του οργανισμού. Ο τρόπος ζωής, μαζί με τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αντιπροσωπεύουν μία από τις μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τη γήρανση.

Η μη σωστή ανάπαυση επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας την ημέρα και κατ' επέκταση την υγεία του σώματος. Η έλλειψη ύπνου παρεμβαίνει στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, επηρεάζοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και σωματικές πτυχές. Οπότε αυτό που πρέπει ο καθένας να κάνει είναι να φροντίσει να κοιμάται σωστά, για να ζήσει καλύτερα και να χαρίσει στον οργανισμό του περισσότερα χρόνια ζωής.

Ο ύπνος στο σκοτάδι έχει ευεργετικές ιδιότητες

Το ήξερες ότι είναι κακό να κοιμάσαι με αναμμένο φως; Το μπλε φως είναι ο εχθρός της ξεκούρασης. Το να κοιτάς την οθόνη κινητού ή υπολογιστή πριν αποκοιμηθείς δεν βοηθά στη χαλάρωση του σώματος, που είναι απαραίτητη για να αποκοιμηθείς και καταστέλλει την αυθόρμητη έκκριση μελατονίνης που συνδέεται στενά με το σκοτάδι.

Επιπλέον, η έκθεση στο φως σε ακατάλληλες ώρες μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς ύπνου-εγρήγορσης με μεγάλη επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία - θυμήσου την καλύτερη ώρα για να πας για ύπνο!

ύπνος
Unsplash

Το πρωί, το φως του ήλιου μας βοηθά να ξυπνήσουμε και ευθυγραμμίζει το εσωτερικό μας ρολόι με το εξωτερικό περιβάλλον. Αλλά το να έχουμε αναμένο φως αργά το βράδυ καθυστερεί τον κιρκάδιο ρυθμό μας, με αποτέλεσμα να βγαίνει εκτός συγχρονισμού.

Επιπλέον, το νυχτερινό φως φαίνεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις μεταβολικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ανοχής στη γλυκόζη και της μειωμένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη - δηλαδή παχαίνουμε κιόλας!

5 οφέλη του ύπνου στο σκοτάδι

  • Σε παίρνει ο ύπνος νωρίτερα και πιο εύκολα
  • Κάνει καλό στα μάτια, που δεν κουράζονται
  • Ο κιρκάδιος ρυθμός τηρείται και το σώμα είναι πιο ισορροπημένο
  • Το μυαλό είναι επίσης πιο ισορροπημένο και με τον καλύτερο ύπνο καταπολεμάς το άγχος και την κατάθλιψη
  • Ο κιρκάδιος ρυθμός μπορεί επίσης να επηρεάσει τις μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης

Πώς θα συνηθίσεις να κοιμάσαι στο απόλυτο σκοτάδι

βράδυ ύπνος
Unsplash

Ένα πρώτο βήμα είναι να κάνεις το δωμάτιο όσο πιο σκοτεινό γίνεται. Εάν δεν έχεεις παντζούρια χρησιμοποίησε κουρτίνες συσκότισης που εμποδίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού φωτός από τον δρόμο ή τα αυτοκίνητα να μπει μέσα στο δωμάτιο.

Ένα άλλο βήμα είναι η μείωση ή η εξάλειψη της τεχνολογίας στην κρεβατοκάμαρα. Είναι απόλυτα χρήσιμο να απενεργοποιήσεις το τηλέφωνο ή να το κλείσεις στο συρτάρι δίπλα στο κρεβάτι. Ακόμη και η τηλεόραση πρέπει να καταργηθεί από την κρεβατοκάμαρα.

Η χρήση μάσκας ύπνου θα μπορούσε να βοηθήσει, επειδή φιλτράρει όλους τους τύπους φωτός που δεν μπορούμε να εμποδίσουμε με κανέναν άλλο τρόπο.