Έχεις εύκολο το ψέμα & δεν ξέρεις πώς να κόψεις την «κακή» αυτή συνήθεια; Δες τι λέει ο ψυχολόγος

Ο ειδικός του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Η αλήθεια είναι ότι πολύ εύκολα μπορεί να πει κανείς ένα αθώο ψέμα παρά να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αυτός εξάλλου είναι και ο βασικός λόγος που αρκετοί από εμάς λέμε συχνά «κατά συνθήκη» ψέματα, που θα μας βγάλουν από μια δύσκολη θέση. Τι γίνεται όμως όταν αυτό αποτελεί πια μια μόνιμη άσχημη και κακή συνήθεια; Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε;

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας αναλύει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση. (δες και για την «Κοινωνική» φοβία, τι είναι & πώς μπορείς να τη διαχειριστείς)

Έχεις εύκολο το ψέμα & δεν ξέρεις πώς να κόψεις την «κακή» αυτή συνήθεια; Δες τι λέει ο ψυχολόγος

Πολλά άτομα που νιώθουν παθολογικοί ψεύτες αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την παρόρμησή τους να πουν ψέματα. Είναι μια άσχημη συμπεριφορά που συχνά ξεκινάει από την εφηβική ή την παιδική ηλικία και ακολουθεί το άτομο σχεδόν σε όλη την ενήλικη ζωή.

άνδρας αμφισβητεί γυναίκα σε συζήτηση
Unsplash

Τα ψέματα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι τόσο υπερβολικά που το άτομο καταλήγει να μη θυμάται πλέον ποια είναι η πραγματική αλήθεια και ποια όχι, ενώ τα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συνήθεια είναι πολύ δυσάρεστα. Παρόλα αυτά, όλα αυτή η αρνητική επιφόρτιση μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να πάρεις δύναμη προκειμένου να αρχίσεις να αλλάζεις.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σίγουρα δεν πληγώνεις μόνο τον εαυτό σου με αυτό που κάνεις, αλλά και τους ανθρώπους που είναι κοντά σου και αγαπάς! Χρειάζεται λοιπόν να καταλάβεις από πότε στη ζωή σου ξεκίνησε αυτή η παθολογική συνήθεια και κάτω από ποιες συνθήκες δυναμώνει ή ελαττώνεται. Τι «κερδίζεις» από αυτή τη συμπεριφορά; Το ενδιαφέρον και την προσοχή των άλλων; Αν από μόνος σου ή μόνη σου δεν μπορείς να διαχειριστείς αυτή τη δυσκολία, τότε θα πρέπει να μιλήσεις από κοντά με έναν ψυχολόγο.