Αισθάνεσαι ότι σε χρησιμοποιούν, δεν σε σέβονται και νιώθεις συνεχώς θύμα! Δες τι λέει ο ψυχολόγος!

Ο ειδικός του You Weekly συμβουλεύει

Unsplash
Unsplash

Είμαι δυσαρεστημένη από τον εαυτό σου; Νομίζεις ότι οι άλλοι διαρκώς σε χρησιμοποιούν και δεν σε σέβονται; Δυσκολεύεσαι να πεις όχι και στο τέλος αισθάνεσαι το «θύμα»; Μην απογοητεύεσαι γιατί έτσι νιώθεις αρκετοί άνθρωποι.

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας αναλύει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση. (δες και για την «Κοινωνική» φοβία, τι είναι & πώς μπορείς να τη διαχειριστείς)

Αισθάνεσαι ότι σε χρησιμοποιούν, δεν σε σέβονται και νιώθεις συνεχώς θύμα! Δες τι λέει ο ψυχολόγος!

Αρχικά έχεις όλη την καλή πρόθεση! Ξεκινάς να βοηθήσεις τους άλλους και σκέφτεσαι όλους τους τρόπους ώστε να κάνεις τη ζωή τους πιο εύκολη. Το ενδιαφέρον σου είναι ειλικρινές και καταλαβαίνεις πόσο ο άλλος δυσκολεύεται και χρειάζεται βοήθεια. Όμως φαίνεται ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια που κάνεις κάπου χάνεις τα όρια και τελικά καταλήγεις να «κουβαλάς» τα προβλήματα των άλλων. Ίσως υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου για το τι μπορείς να προσφέρεις.

γυναίκα προβληματισμένη πιάνει το κεφάλι της
Unsplash

Ίσως καταλήγεις να βοηθάς κάποια άτομα τα οποία στην πραγματικότητα δε θέλεις αλλά το κάνεις επειδή «πρέπει». Και προφανώς υπάρχουν διάφορες συνέπειες από τα παραπάνω. Είναι αναμενόμενο να νιώθεις ότι πιέζεσαι, ότι κουράζεσαι, ότι «χάνεται» η ενέργειά σου, ενώ ακόμη αισθάνεσαι ότι όσο προσπαθείς τόσο πολύ οι άλλοι σε αντίστοιχη περίπτωση δεν θα έκαναν το ίδιο.

Όλα αυτά είναι πολύ άδικα για εσένα και έχεις να καταλάβεις για ποιο λόγο λειτουργείς έτσι. Μήπως είχες «μάθει» από παιδί ή έφηβη να φορτώνεσαι τις δυσκολίες των άλλων και να αισθάνεσαι την ευθύνη να τους «ξελασπώσεις»; Προφανώς αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγάλωσες και το τι περίμεναν οι γονείς σου από εσένα.

Βέβαια, αυτό έχει και ένα άλλο κόστος ότι έχεις γίνει ενοχική, για αυτό και δεν μπορεί να πεις κάποια «όχι». Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις πόσο επιβαρύνεις τον εαυτό σου με τη συμπεριφορά. Ξεκίνησε λοιπόν να βάζεις όρια και προστάτευσε τον εαυτό σου!