Ονειρική συνταγή: Ζουμερά κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πως να τα κάνεις μόνη σου σπίτι

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Ονειρική συνταγή: Ζουμερά κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και γεύσεις, η κουζίνα αναδεικνύεται ως ένας παγκόσμιος χώρος εναρμόνισης γεύσεων και παραδόσεων. Και τίποτα δεν εκφράζει τον πλούτο αυτόν καλύτερα από ένα πιάτο κανελόνια με κιμά.

Αυτή η κλασική συνταγή, της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, γεμάτη από ζουμερό κιμά και αρωματικές σάλτσες, είναι η οριστική απόδειξη ότι η απλότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε βήμα προς βήμα πώς να δημιουργήσουμε αυτό το εκλεπτυσμένο πιάτο στην άνεση του σπιτιού μας, αφού ετοιμάσουμε τον γευστικό κιμά και συνθέσουμε ένα απόλαυστο φαγητό που θα κερδίσει τις καρδιές και τους γευστικούς ουρανίσκους των καλεσμένων μας.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τα κανελόνια με κιμά

  • 24 κανελόνια

Για τον κιμά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένο
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 400 γρ. ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την κρέμα

  • 1 lt γάλα
  • 4 κ.γ. κορν φλάουρ γεμάτες
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 1 αβγό (προαιρετικά)

Για την σάλτσα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (ή βασιλικό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Πίτσα Deep Dish: Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή της διασημότερης πίτσας των ΗΠΑ

Η γέμιση
  1. Σε μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τον κιμά στο λάδι να ροδίσει για 5-6 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα να πιούν τα υγρά τους για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να μαραθούν.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ, ψήνουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και την κανέλα.
  5. Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά
  6. Αφήνουμε να σιγοβράσει η γέμιση για 15-20 λεπτά να μειωθούν τα υγρά.
  7. Αφαιρούμε τα αρωματικά μετά από 5 λεπτά, ή αν θέλουμε πιο έντονα αρώματα τα αφήνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο βρασμός.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση.
  9. Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο.
Η κρέμα
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και προαιρετικά το αυγό).
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά πριν τα βάλουμε στη φωτιά.
  3. Πρέπει να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ μέσα στο γάλα.
  4. Αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά, να βράσει ανακατεύοντας για λίγα λεπτά και να δέσει.
  5. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά.
  6. Στο τέλος, πασπαλίζουμε το μοσχοκάρυδο και μόλις δέσει η κρέμα αποσύρουμε απ’ τη φωτιά.
  7. Προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά), ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα.
  8. Προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.
Η σάλτσα
  1. Βάζουμε μια κουταλιά σάλτσα σε πυρίμαχο σκεύος 35×25.
  2. Προσθέτουμε και 2 κουταλιές κρέμα.
  3. Δημιουργούμε δηλαδή, ένα υγρό στρώμα με κρέμα και σάλτσα, για να ακουμπήσουμε τα κανελόνια.
  4. Τα γεμίζουμε με κουταλάκι ή με τα δάχτυλα.
  5. Τα βάζουμε επάνω τους.
  6. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και την υπόλοιπη κρέμα.
  7. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Τελικό στάδιο
  1. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
  2. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά περίπου.
  3. Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά στον πάγκο και τα σερβίρουμε ζεστά, με την κρεμένια σάλτσα τους να τρέχει στο πιάτο.
ΠΗΓΗ Argiro.gr