Πίτσα Deep Dish: Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή της διασημότερης πίτσας των ΗΠΑ

Με πλούσια γέμιση τυριού και σάλτσα ντομάτας! Την λατρεύουν οι celebrities

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
shutterstock
shutterstock

Το όνομά της κυριολεκτικά σημαίνει «βαθύ πιάτο» και αποτελεί μία από τις διασημότερες πίτσες των ΗΠΑ με καταγωγή από το Σικάγο. Ψήνεται σε βαθύ σκεύος και χαρακτηριστικό της είναι τα ψηλά τοιχώματα ζύμης και η πλούσια γέμιση τυριού και σάλτσας ντομάτας.

Υλικά πίτσας

  • 3 1/4 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & 2-3 κ.σ. έξτρα για πασπάλισμα
  • ½ φλιτζ. τσαγ. καλαμποκάλευρο
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 1 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 11 /4 φλιτζ. τσαγ. νερό ζεστό (όχι καυτό)
  • ½ φλιτζ. τσαγ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1-2 κ.γ. ελαιόλαδο

Για την σάλτσα ντομάτας

  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1 κρεμμύδι ξερό μικρό, ψιλοκομμένο
    3/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
  • 3/4 κιλού σάλτσα ντομάτας
  • 1/4 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για την επικάλυψη

  • 4 φλιτζ. τσαγ. μοτσαρέλα φρέσκια, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • ½ φλιτζ. τσαγ. παρμεζάνα, τριμμένη

Εκτέλεση

Πίτσα Deep Dish: Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή της διασημότερης πίτσας των ΗΠΑ
shutterstock

Δείτε επίσης: Συνταγή από τα βάθη της Καππαδοκίας - Η ονειρική πίτα που τρώνε αβέρτα στην Καισάρεια

  1. Ρίξτε στον κάδο του μίξερ τα δύο είδη αλευριού, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατέψτε τα με ένα κουτάλι να ενωθούν μεταξύ τους. Προσθέστε το ζεστό νερό μαζί με 1 /4 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο, αφού πρώτα το λιώσετε
    στη χαμηλή ισχύ του φούρνου μικροκυμάτων (και το έχετε αφήσει να κρυώσει για 5΄). Χτυπήστε το μείγμα με το εξάρτημα γάντζος σε χαμηλή για 4΄-5΄ μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Αν η ζύμη σας βγει σκληρή μην ανησυχείτε αυτό οφείλεται στο καλαμποκάλευρο. Ωστόσο αν δείτε ότι είναι πολύ σκληρή τότε προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού ζεστό νερό. Αποσύρετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ και πλάστε τη σε σχήμα μπάλας. Αλείψτε με το ελαιόλαδο ένα μεγάλο μπολ, κυλήστε τη ζύμη να πάρει το ελαιόλαδο περιμετρικά και περάστε τη ζύμη από όλες τις πλευρές ώστε να εμποτιστεί με το λάδι. Σκεπάστε το μπολ με αλουμινόχαρτο και αφήστε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για 1-2 ώρες.
  2. Αλευρώστε μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. Πλάστε την έτσι ώστε να φύγει ο αέρας και ανοίξτε τη με τη βοήθεια ενός πλάστη ώστε να πάρετε ένα φύλλο διαστάσεων 15χ12 εκ. Αλείψτε το φύλλο με το υπόλοιπο βούτυρο σε όλη την επιφάνειά του και κόψτε με ένα μαχαίρι στη μέση κατά μήκος. Πλάστε τα δύο κομμάτια σε σχήμα μιας μπάλας το καθένα και ξαναβάλτε τα στο λαδωμένο μπολ. Σκεπάστε και πάλι με αλουμινόχαρτο και βάλτε το μπολ για 1 ώρα στο ψυγείο.
  3. Ρίξτε το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα και αφήστε να λιώσει σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε για 5΄ μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο, τη σάλτσα ντομάτας,
    τη ζάχαρη, το μπούκοβο, τη ρίγανη, και το αλάτι, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 30’ έτσι ώστε να πήξει και να βγάλει όλα τα αρώματα. Υπολογίστε ότι θα πρέπει να αποκτήσετε 2½ φλιτζάνια τσαγιού
    σάλτσας. Αν έχετε παραπάνω τότε αφήστε τη κι άλλο στη φωτιά να πήξει.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 °C στον αέρα.
  5. Πασπαλίστε ξανά την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και πάρτε τη μία μπάλα ζύμης (την άλλη αφήστε στο ψυγείο όσο ανοίγετε την πρώτη) και ανοίξτε τη με τον πλάστη ώστε να πάρετε ένα δίσκο διαμέτρου 30 εκ. Επαναλάβετε τη διαδικασία και για το δεύτερο δίσκο ζύμης. Λαδώστε και αλευρώστε δύο βαθιά ταψιά διαμέτρου 22 εκ. και απλώστε τη ζύμη ομοιόμορφα ώστε να καλύψει τη βάση και τα τοιχώματά τους. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόψτε όση ζύμη περισσεύει από τα ταψιά. Με ένα πινέλο αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο τις βάσεις και απλώστε από πάνω ομοιόμορφα τη μισή μοτσαρέλα σε κάθε πίτσα. Καλύψτε το τυρί αδειάζοντας από πάνω ισόποσα τη σάλτσα και τέλος πασπαλίστε με την τριμμένη παρμεζάνα κάθε πίτσα.
  6. Ψήστε τις πίτσες για 20΄-28΄ και αν δείτε ότι παίρνουν πολύ χρώμα καλύψτε τις με αλουμινόχαρτο μετά τα πρώτα 15΄ του ψησίματος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε τις πίτσες να σταθούν και να κρυώσουν για 10΄ πριν κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Tip
  • Αν θέλετε ακόμα πιο πλούσια γεύση, αφού απλώσετε τη μοτσαρέλα και πριν ρίξετε τη σάλτσα, προσθέστε στην πίτσα σας μερικές φέτες μπέικον και λίγο πεπερόνι κομμένο σε λεπτές φέτες.