Γιατί είσαι φουσκωμένη; 7 αιτίες που δεν υποψιάζεσαι

Γιατί είσαι φουσκωμένη; 7 αιτίες που δεν υποψιάζεσαι

Νιώθεις σαν μπαλόνι… και η ζυγαριά σε δείχνει μερικά κιλά παραπάνω; Δες τι μπορεί πραγματικά να φταίει.

Αισθάνεσαι δυσφορία σαν να έχεις φάει ένα τεράστιο γεύμα, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που έφαγες ήταν μια σαλάτα; Πολλές φορές για το φούσκωμα ευθύνονται διάφορες άλλες αιτίες εκτός από το φαγητό. Αντιμετώπισέ τες και απόκτησε ξανά φλατ κοιλιά! Διαβάστε παρακάτω...

1η αιτία: Πάσχεις από σπαστική κολίτιδα

Η σπαστική κολίτιδα ίσως είναι η αιτία που σε κάνει να νιώθεις φούσκωμα, παρόλο που δεν έχεις φάει πολύ. Είναι μια διαταραχή που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, πόνο στην κοιλιά και φουσκώματα. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως αλλιώς λέγεται, αφορά περισσότερο τις γυναίκες (εμφανίζεται δύο φορές συχνότερα στο «ασθενές» φύλο). Το στρες επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή σου (δεν ευθύνονται, όμως, και για την εκδήλωση του προβλήματος).

Δείτε ακόμη: Χάσε 6 κιλά σε 6 μέρες με αυτή την χημική δίαιτα!

Τι να κάνεις: Στην περίπτωση που έχεις ευερέθιστο έντερο είναι σημαντικό να εντοπίσεις ποια τροφή επιδεινώνει τα συμπτώματα. Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να προτιμάς μικρά και συχνά γεύματα, αποφεύγοντας τις λιπαρές τροφές, τα τηγανητά και τα πολλά γαλακτοκομικά. Αν είσαι καπνίστρια, ο περιορισμός του καπνίσματος επίσης θα σε βοηθήσει. Αν έχεις δυσκοιλιότητα, πρέπει να αυξήσεις σταδιακά τη λήψη φυτικών ινών στη διατροφή σου. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα, η ύπνωση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική θεραπεία για όσους πάσχουν από το σύνδρομο. Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 360 άτομα και πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο της Σουηδίας, διαπιστώθηκε ότι το 40% των ασθενών που υποβλήθηκε σε θεραπευτική ύπνωση εμφάνισε βελτίωση των συμπτωμάτων, που κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα.

2η αιτία: Σε πειράζουν τα γαλακτοκομικά

Η δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη μπορεί να ευθύνεται για το φούσκωμα που νιώθεις.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ουσιαστικά η αδυναμία του οργανισμού σου να διασπάσει ένα φυσικό σάκχαρο που λέγεται λακτάση και το οποίο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν γενικά σε πειράζει το γάλα, προτίμησε να το πίνεις μαζί με το φαγητό, για να μπορεί το πεπτικό σου να χωνέψει πιο εύκολα τη λακτόζη που αυτό περιέχει.

Τι να κάνεις: Αν έχεις δυσανεξία, πρέπει να διαβάζεις τις ετικέτες, αποφεύγοντας κάθε τρόφιμο που την περιέχει (γάλα, τυριά, παγωτά). Στα φαρμακεία θα βρεις επίσης συμπληρώματα λακτάσης, που βοηθούν όσους έχουν δυσανεξία να διασπάσουν τη λακτόζη η οποία εισέρχεται στον οργανισμό από την κατανάλωση κάποιου ροφήματος ή τροφής που την περιέχει. Θα πρέπει να παίρνεις το συμπλήρωμα πριν την κατανάλωση κάποιας τέτοιας τροφής, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου. Επίσης, στα σούπερ μάρκετ θα βρεις γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Δείτε ακόμη: H Tάμτα μας αποκάλυψε το μυστικό της: "Πώς από 70 κιλά... έπεσα στα 55"

Η δυσανεξία στη γλουτένη (ή κοιλιοκάκη) είναι η μη ανοχή του οργανισμού στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κριθάρι, το σιτάρι, τη βρόμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του πεπτικού στα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα συστατικά έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση διαφόρων συμπτωμάτων, όπως φούσκωμα, δυσπεψία, αίσθημα κόπωσης, αυξημένο αίσθημα κορεσμού κ.λπ.

Τι να κάνεις: Απευθύνσου σε ένα γαστρεντερολόγο προκειμένου να διαπιστώσεις με εξετάσεις ότι έχεις κοιλιοκάκη. Είναι κληρονομική πάθηση και θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπευτική αγωγή και φάρμακα. ο μοναδικός τρόπος είναι ο αποκλεισμός των τροφών που περιέχουν γλουτένη και αυτό αρκεί για το έλεγχο της πάθησης.

3η αιτία: ‘Εχεις το H. Pylori

Το ελικοβακτήριο του πυλωρού (H. pylori) είναι ένα βακτήριο το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση έλκους. Αν το έχεις, είναι πιθανό να αντιμετωπίζεις συμπτώματα όπως μετεωρισμό (φούσκωμα), πόνο ή κοιλιακές κράμπες, ναυτία και, συχνά, τάση για εμετό. Είναι σημαντικό να το διαπιστώσεις το συντομότερο δυνατό, ώστε να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με την κατάλληλη θεραπεία.

Τι να κάνεις: Μπορείς να διαπιστώσεις αν έχεις το ελικοβακτήριο του πυλωρού με εξετάσεις, που περιλαμβάνουν εξέταση αίματος, τεστ αναπνοής και, αν χρειαστεί, γαστροσκόπηση – θα σου δώσει συγκεκριμένες οδηγίες ο γιατρός σου. Για την εκρίζωση του ελικοβακτήριου χορηγείται συνήθως αντιβίωση, την οποία θα σου χορηγήσει ο γαστρεντερολόγος. Με την κατάλληλη θεραπεία, η οποία διαρκεί συνήθως περίπου δύο εβδομάδες, υποχωρούν όλα τα συμπτώματα, και βέβαια το φούσκωμα.

4η αιτία: Τρως βιαστικά

Μήπως τρως βιαστικά; Στην περίπτωση αυτή, ανεξάρτητα από το τι τρως, είναι πιθανό να καταπίνεις μαζί με το φαγητό σου μεγάλες ποσότητες αέρα κι έτσι μετά από λίγο νιώθεις φούσκωμα. Είναι φυσιολογικό, όταν τρως ή πίνεις κάτι, να εισέρχεται στο στομάχι σου και κάποια ποσότητα αέρα, αν όμως συνηθίζεις να τρως βιαστικά, χωρίς να μασάς καλά, πιθανώς γεμίζεις το στομάχι σου με πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αέρα.

Τι να κάνεις: Τρώγε αργά το φαγητό , απολαμβάνοντας και μασώντας καλά την κάθε μπουκιά. Απόφυγε τα ανθρακούχα αναψυκτικά και το μάσημα τσίχλας, ιδίως με άδειο στομάχι. Τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να σου προσφέρουν μια παροδική αίσθηση ανακούφισης, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνουν τον όγκο αερίων στο στομάχι σου. Το ίδιο ισχύει και για το μάσημα της τσίχλας.

5η αιτία: Περιμένεις περίοδο

Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να περιμένεις περίοδο ή να βρίσκεσαι σε αρχικό στάδιο εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λίγο πριν την περίοδό σου, τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης είναι κάπως πιο αυξημένα απ’ ο,τι συνήθως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η κινητικότητα του εντέρου, πράγμα που σημαίνει ότι το φαγητό περνάει μέσα από το σώμα σου πιο αργά προκαλώντας σου φούσκωμα και πιθανώς δυσκοιλιότητα.

Τι να κάνεις: Για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση και να ξεφουσκώσεις, πήγαινε έξω να περπατήσεις για 20 λεπτά μετά το φαγητό, ώστε να χωνέψεις πιο εύκολα, και κατανάλωνε άφθονες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και νερού. Αν έχεις διαταραχές στον κύκλο σου, θα πρέπει να συμβουλευτείς γυναικολόγο.

Δείτε ακόμη: Η γρήγορη δίαιτα για να μπεις στο μαγιό σου! Χάσε 10 κιλά σε 10 ημέρες!

6η αιτία: Είσαι αγχωμένη

Αν φυσάς και ξεφυσάς από το άγχος, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να νιώσεις την κοιλιά σου φουσκωμένη. Έχεις κοιλιακό φούσκωμα και παράλληλα έχεις ερυγές (ρεψίματα) και νιώθεις ζαλισμένη; Όλα αυτά τα συμπτώματα μάλλον οφείλονται σε υπεραερισμό. Τις περισσότερες φορές, ο υπεραερισμός εκδηλώνεται εξαιτίας του άγχους, αφού, όταν κάποιος είναι στρεσαρισμένος ή βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, αναπνέει πιο γρήγορα.

Τι να κάνεις: Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση πανικού, μπορείς να κάνεις μερικές εισπνοές και εκπνοές μέσα σε μια χαρτοσακούλα. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσεις την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εισπνέεις, με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα συμπτώματα του υπεραερισμού που αντιμετωπίζεις. Δυστυχώς, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις, το φούσκωμα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πιο σοβαρών καταστάσεων, επομένως, αν επιμένει και νιώθεις διαρκώς φουσκωμένη χωρίς κάποια προφανή αιτία, καλό είναι να συμβουλευτείς ειδικό. Προσπάθησε όσο μπορείς να κρατάς το στρες υπό έλεγχο. Αν δεν τα καταφέρνεις μόνη σου, καλό είναι να απευθυνθείς σε ψυχολόγο.

7η αιτία: Δεν πας στο WC

Δεν τρως πολύ και, παρόλ’ αυτά, δεν έχεις την επίπεδη κοιλιά που θα ήθελες; Μια ακόμη πιθανή αιτία είναι η δυσκοιλιότητα. Στην περίπτωση αυτή, μαζί με το υπόλοιπο περιεχόμενο του εντέρου μπορεί να παγιδεύονται και μεγάλες ποσότητες αερίων. Αν θέλεις να απαλλαγείς, θα πρέπει πρώτα να επιλύσεις το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας που αντιμετωπίζεις.

Τι να κάνεις: Το μυστικό για να απαλλαγείς από το φούσκωμα αυτής της μορφής είναι να αυξήσεις πολύ σταδιακά τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Έχε υπόψη σου ότι η απότομη αύξηση των φυτικών ινών που προσλαμβάνεις μπορεί αρχικά να επιδεινώσει το αίσθημα φουσκώματος που νιώθεις. Θα σε βοηθήσει, επίσης, το να καταναλώνεις πολλά υγρά και κυρίως νερό. Αν το πρόβλημα επιμένει, καλό θα ήταν να επισκεφτείς γαστρεντερολόγο, που ίσως σου δώσει κάποιο υπακτικό.