"Ανοίγει" η συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων - Όλα όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

"Μειώσαμε την επίπτωση του κορωνοϊού κατά 80%"

Όλο και πιο ευχάριστα νέα έχουμε όσον αφορά τον ιό που έχει πλήξει όλον τον πλανήτη. Από χθες άρχισε να "ανοίγει" σιγά - σιγά η συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων. Δείτε όλα όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναλυτικά.

Την Τετάρτη, 22 Απριλίου, η Ελλάδα παρουσίασε μηδενικές απώλειες ζωών από τον νέο κορωνοϊό και μόλις επτά νέα κρούσματα, παράλληλα με τη μείωση των διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία. Οι δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, επισημοποίησαν την πρώτη μεγάλη νίκη της χώρας μας απέναντι στη πανδημία, καθώς τα περιοριστικά μέτρα απέδωσαν και η επίπτωση της ασθένειας Covid-19 μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον οι αρμόδιοι, είναι σε θέση να συζητήσουν επί μίας στέρεας βάσης, τη σταδιακή μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, δίχως αυτό να σημαίνει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα που γνωρίζαμε πριν το ξέσπασμα της επιδημίας.

Το σύνολο των κρουσμάτων, με τα επτά που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ανέρχεται σε 2.408, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 55, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 67 έτη. Άλλοι 51 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. Ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 παρέμεινε στο 121 (32 γυναικες και 89 άνδρες). Παράλληλα, έχουν συνολικά ελεγχθεί 56.944 κλινικά δείγματα.

Όλα όσα ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την σταδιακή άρση των μέτρων

Ο καθηγητής ανέφερε ότι, με βάση τα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να μειώσουμε την επίπτωση του κορωνοϊού κατά 80%. Επίσης, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμα στην πρότασή της για τα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός 48 ωρών. Έχουμε μαθηματικό μοντέλο, είπε ο καθηγητής, για να υπολογίσουμε άμεσα τις πιθανότητες διασποράς του ιού με το άνοιγμα των σχολείων.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού θα γίνει με την χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, ωστόσο θα γίνονται συστάσεις για την ορθή χρήση τους. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για την σωστή χρήση των γαντιών, λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό, τόσο όταν τα φοράει κανείς όσο και όταν τα αφαιρεί. Την ίδια στιγμή σοκ επικρατεί με τις δηλώσεις του γιατρού που ανάρρωσε από τον κορωνοϊό. Δείτε όλα όσα ανέφερε.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». «Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία. Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου, όπως αναφέρει και το protothema.gr

H προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα για το νέο κύμα του κορωνοϊού

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού προειδοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Τι είπε ο καθηγητής για τον ιό και το νέο κύμα. Πότε αναμένεται;

Στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του δεύτερου «κύματος» της επιδημίας της νόσουCOVID-19, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σωτήρης Τσιόδρας Άγιο Όρος

Απαντώντας σε ερώτηση του ygeiamou.gr για το τί προβλέπεται για την καλύτερη προστασία των ευπαθών ομάδων και το ενδεχόμενο χορήγησης χημειοπροφύλαξης, όπως στους υγειονομικούς εργαζόμενους, ο κ. Τσιόδρας είπε:

«Πρέπει να χτίσουμε σταδιακά ανοσία στην κοινότητα. Μια καθολική ανοσία θα μεταφραζόταν σε χιλιάδες νεκρούς. Χρειαζόμαστε τη σταδιακή ανοσία ώστε να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Σε ό,τι αφορά στη χημειοπροφύλαξη, γίνονται πειράματα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με διάφορα φάρμακα. Αλλά η καλύτερη προφύλαξη μπορεί να γίνει με ένα εμβόλιο.

Εμείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, σχεδιάσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα με κάποια φάρμακα και μένει να δούμε αν είναι αποτελεσματικά ή όχι. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή. Ελπίζουμε σε μια μείωση των κρουσμάτων, αλλά σαφώς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, όπως κι αν αυτό έρθει, το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε το πρωτόκολλο χημειοπροφύλαξης των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με αυτό, γιατροι, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή των δομών που διαχειρίζονται κρούσματα κορωνοϊού έχουν τη δυνατότητα να λάβουν είτε φωσφορική χλωροκίνη, είτε κολχικίνη.

Και τα δύο φάρμακα, θα λαμβάνονται από τους υγειονομικούς εργαζομένους καθημερινά και για όσο χρόνο ο ιός «κυκλοφορεί» στην κοινότητα (8-12 εβδομάδες) σε δοσολογίες χαμηλότερες αυτών του θεραπευτικού πρωτοκόλλου για νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι λήπτες χημειοπροφύλαξης θα ενταχθούν σε ειδικό Μητρώο για την καλύτερη παρακολούθησή τους, ενώ ανά τακτά διαστήματα θα δίνουν πληροφορίες για την υγεία τους.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο ειδικό πρωτόκολλο της προφυλακτικής αγωγής έχει ήδη αρχίσει να απευθύνεται στο προσωπικό των νοσοκομείων που νοσηλεύουν κρούσματα COVID-19 (με έμφαση σε όσους έρχονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με πιθανά ή πραγματικά κρούσματα), των Κέντρων Υγείας για τον κορωνοϊό και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, καθώς εκτιμάται ότι εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν. Εκτιμάται ότι, οι πρώτοι υγειονομικοί αναμένεται να λάβουν προφυλακτική θεραπεία τις προσεχείς ημέρες.