Σχολή Καλών Τεχνών: Φοιτήτριες καταγγέλλουν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες των περιγραφών τους

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Σχολή Καλών Τεχνών: Φοιτήτριες καταγγέλλουν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση

Δύο φοιτήτριες καταγγέλλουν για σεξουαλική παρενόχληση καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με τις περιγραφές τους να σοκάρουν.

Οι καταγγελίες ήρθαν στο φως μέσα μέσω πλατφόρμας η οποία δημιουργήθηκε από την Φοιτητική Πρωτοβουλία Καταγραφής Παρενοχλήσεων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) με σκοπό να έρθουν στο φως τέτοιες καταστάσεις. Οι καταγγελίες σε αυτή την εφαρμογή γίνονται ανώνυμα, ωστόσο, επώνυμες καταγγελίες αποστέλλονται και στο protovoulia.katagrafon@protonmail.com.

Οι δύο καταγγελίες αφορούν τον ίδιο καθηγητή, ο οποίος προσπάθησε επανειλημμένα να στρέψει την προσοχή σε ζητήματα σεξουαλικά, προσκαλούσε φοιτήτριες στο γραφείο του, κερνούσε τσίπουρα και προσπαθούσε να τους αποσπάσει πληροφορίες για την σεξουαλική τους ζωή. Μάλιστα σε εκδρομές της ΑΣΚΤ, παρενόχλησε τη μια κοπέλα φέρνοντας το κορμί του πάνω της και λέγοντάς της πως θα κοιμηθεί μαζί του, ενώ σε άλλη εκδρομή θώπευσε στα γεννητικά της όργανα την δεύτερη φοιτήτρια.

Και όταν δεν πέτυχε το στόχο του, ο καθηγητής μετέτρεψε το μάθημά του σε κόλαση για τις φοιτήτριές του. Τις προσέβαλε, άφηνε σεξουαλικά υπονοούμενα και τους απηύθυνε μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Στο μεταξύ, μια νέα καταγγελία για πασίγνωστο ηθοποιό βγήκε στο φως της δημοσιότητας!

Φοιτήτριες καταγγέλλουν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση

Η πρώτη καταγγελία στην ΑΣΚΤ

Σχολή Καλών Τεχνών πρώτη καταγγελία

Η δεύτερη καταγγελία στην ΑΣΚΤ

Σχολή Καλών Τεχνών δεύτερη καταγγελία

Και ακόμη έχουν αναρτηθεί και οι εξής καταγγελίες για καθηγητές της ΑΣΚΤ:

Σχολή Καλών Τεχνών καταγγελίες

Σχολή Καλών Τεχνών καταγγελίες φοιτητριών

Σχολή Καλών Τεχνών καταγγελίες φοιτήτριες

Δώδεκα γυναίκες καταγγέλλουν γνωστό σκηνοθέτη- «Κλείδωσε την πόρτα και μίλαγε για τις σεξουαλικές του επιδόσεις»

Απανωτά φαίνεται πως είναι τα σοκ για τον χώρο του θεάτρου καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News, δώδεκα γυναίκες αποφάσισαν να καταγγείλουν έναν γνωστό σκηνοθέτη, ο οποίος σύμφωνα με τη μία μαρτυρία, κλείδωνε την πόρτα και μιλούσε για τις σεξουαλικές του επιδόσεις.

«Η πρώτη επαφή με αυτό τον σεναριογράφο ήταν το 2016 και στη συνέχεια το 2017. Εγώ ήμουν τότε 26 χρονών και εκείνος 55. Το 2016 είχα πάει σε κάστινγκ για σπικάζ. Τότε μου είχε κάνει ένα κακόγουστο σεξιστικό αστείο. Μετά από έναν χρόνο, με κάλεσε στο γραφείο του για να μιλήσουμε για έναν θεατρικό ρόλο. Όταν πήγα στη συνάντηση, αυτός κλείδωσε την πόρτα όταν μπήκα.

Στη συνέχεια, ο κύριος αυτός με χαρακτήριζε αριστερή, επικαλέστηκε τις δεξιές του απόψεις και μου έλεγε πως έχουν περάσει από το κρεβάτι του όλες οι γυναίκες της Αριστεράς της ΕΡΤ1. Το κομματικοποιούσε και με χαρακτήριζε χωρίς να έχει καμία γνώση για τα πολιτικά μου πιστεύω, χωρίς να έχουμε να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Εγώ είχα πάει εκεί για δουλειά» είπε στην εφημερίδα η ηθοποιός και ποιήτρια, Έλλη Γιαννακοπούλου, ενώ για την παρενόχληση που έχει δεχθεί μίλησε και η Τζούλια Νόβα.

Έλλη Γιαννακοπούλου καταγγελία

Η ίδια συμπλήρωσε: «Ακολούθησε μια υποτίμηση της δουλειάς μου. Με μείωνε συστηματικά ως προς τα βήματα που είχα κάνει μέχρι τότε στον καλλιτεχνικό χώρο. Είχε δει το βιογραφικό μου και γι’ αυτό υποτίθεται ότι με είχε καλέσει. Επικαλέστηκε ουσιαστικά την εξουσία που έχει, τις γνωριμίες του και το τι έχει καταφέρει στη ζωή του. Ακολούθησε ένας μονόλογος, στον οποίο αναφερόταν στις σεξουαλικές του επιδόσεις, έκανε αναφορές στα χρήματα που κερδίζει και στον τρόπο ζωής του.

Ουσιαστικά, με προέτρεπε να ακολουθήσω έναν τρόπο ζωής μαζί του, με αντάλλαγμα γεύματα σε ακριβά εστιατόρια, πως θα έρχεται να με παίρνει από τι σπίτι έτσι όπως κάνει η… «μπουρζουαζία», μια λέξη που μεταχειριζόταν συνεχώς. Φυσικά όλο αυτό με αντάλλαγμα να συνάψω σεξουαλική σχέση με τον εν λόγω κύριο.

Ύστερα από αυτό τον μονόλογο, εγώ, παγωμένη και προσπαθώντας κάπως να αμυνθώ, τον ρώτησα αν σκοπεύει να μου πει κάτι για τον ρόλο, υπενθυμίζοντας του και τον λόγο για τον οποίο είχα πάει εκεί. Επιδιώκοντας ενδεχομένως να με ξαναδεί, μου απάντησε πως ο χρόνος τελείωσε και πως δεν προλαβαίναμε να μιλήσουμε για τον ρόλο. Στη συνέχεια, για αρκετό καιρό, μου έστελνε κάποια e-mail, στα οποία είχε φωτογραφία με τοπία για να με καληνυχτίσει.

Έχω κάνει επίσημη καταγγελία στο Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών και, απ’ ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχουν προβεί σε καταγγελίες για τον ίδιο σκηνοθέτη άλλες 11 γυναίκες. Επειδή αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ηθοποιός, αλλά σκηνοθέτης, η υπόθεση δεν θα πάει στο πειθαρχικό αλλά το ΣΕΗ θα μεριμνήσει έτσι ώστε να μην έχει κανένας την αντίληψη πως υπάρχει πιθανότητα να μείνει ατιμώρητος. Έχω συμβουλευτεί τη δικηγόρο μου, η οποία με έχει ενημερώσει για το πως θα κινηθώ νομικά στην πορεία».