Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Τα αντικείμενα που τοποθέτησαν στο φέρετρό του

Σε εξέλιξη η εξόδιος ακολουθία του

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Τα αντικείμενα που τοποθέτησαν στο φέρετρό του

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και πριν από λίγο έφτασαν όλοι και επίτιμοι προσκεκλημένοι (δείτε εδώ αναλυτικά όσοι βρίσκονται στο τελευταίο αντίο του).

Τι βρίσκεται στο φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Μάλιστα, στο φέρετρο έχουν τοποθετηθεί το Ολυμπιακό μετάλλιο, τα παράσημα και τα βασιλικά διακριτικά της στολής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, από την εποχή της μοναρχίας του. Ανάμεσα σε αυτά και το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Dannebrog με διαμάντια το οποίο του είχε απονεμηθεί το 1964 κατά την άνοδο του στον ελληνικό θρόνο.

Ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Danneborg με διαμάντια, όπως τον φιλοτέχνησε ο Ανδρέας Μέγκος για το βιβλίο του «Εραλδικά Σύμβολα και Διάσημα του Βασιλείου της Ελλάδος». Κρεμιέται στον λαιμό από την χαρακτηριστική κορδέλα του (λευκή με κόκκινες παρυφές) και το παραπάνω κόσμημα φέρει το μονόγραμμα του Βασιλέως Φρειδερίκου ΙΧ, είναι το κόσμημα του Βασιλέως Παύλου και του Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Την υψηλή αυτή διάκριση φέρει ο εκάστοτε Βασιλιάς της Δανίας και μπορεί να την απονείμει σε άλλα επτά ακόμη άτομα. Αμέσως μετά τον θάνατο του κάθε δικαιούχου, το διαμαντένιο κόσμημα του Dannebrog επιστρέφεται στον Βασιλέα της Δανίας για να το απονείμει, όποτε αυτός κρίνει,σε έναν επόμενο δικαιούχο.

Επίσης, οι γιοι του τέως βασιλιάς Κωνσταντίνου τοποθέτησαν μέσα στην εκκλησία πάνω στο φέρετρο το στεφάνι με το οποίο η Άννα Μαρία αποχαιρέτησε τον σύζυγό της η οποία επέλεξε να στείλει στεφάνι στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο με λουλούδια που είχαν παραγγείλει στον γάμο τους και το οποίο έγραφε: «Η αγαπημένη σου Άννα Μαρία» (δείτε εδώ βίντεο με την συγκίνησή της).

Η νυφική ανθοδέσμη έχει μείνει μνημειώδης καθώς τα συγκεκριμένα φίνα και ευαίσθητα λουλουδάκια είναι δύσκολο να βρεθούν και επομένως η παραγγελία είχε γίνει πολλούς μήνες πριν.

Το «Δάκρυ της Παναγιάς» ή αλλιώς «Κρίνο της Κοιλάδας» είναι το λουλούδι μιγκέ, με το έντονο, ιδιαίτερο, εκλεπτυσμένο άρωμά του και τη λεπτή, φίνα εμφάνισή του. Η λέξη μιγκέ είναι γαλλική (muguet) και οι ολάνθιστες καμπανίτσες του θεωρούνται γούρι και σύμβολο ευτυχίας για τους Γάλλους. Σύμφωνα με ένα μύθο, το αηδόνι δεν κελαηδάει αν πρώτα δεν ανθίσει το μιγκέ. Στη συμβολική γλώσσα των λουλουδιών συμβολίζει την επιστροφή στην ευτυχία.