Εκτροχιασμός επιβατικού τρένου στην Ολλανδία - 1 νεκρός, 30 τραυματίες

Μνήμες ξυπνούν στους Έλληνες...

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Εκτροχιασμός επιβατικού τρένου στην Ολλανδία - 1 νεκρός, 30 τραυματίες

Λίγο καιρό μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ακόμα ένας εκτροχιασμός τρένου μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων κι όχι μόνο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι ολλανδικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και αρκετοί άλλοι «τραυματίστηκαν σοβαρά» όταν επιβατική αμαξοστοιχία, που μετέφερε τουλάχιστον 50 άτομα, εκτροχιάστηκε αφού προσέκρουσε σε κατασκευαστικό εξοπλισμό (μηχάνημα έργου) που βρισκόταν πάνω στις ράγες στη νότια Ολλανδία.

Σύμφωνα με τον απολογισμό των τραυματιών που ανακοίνωσαν οι ολλανδικές αρχές, 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά. Σε χωριστή δήλωση, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανέφερε σε ολλανδικό ραδιόφωνο ότι 19 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Άλλοι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα στο σημείο.

Τα δύο πρώτα βαγόνια του τρένου έχουν εκτροχιαστεί. Το μπροστινό βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκε και έπεσε σε χωράφι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP. Το δεύτερο έγειρε στο πλάι και στο πίσω βαγόνι ξέσπασε φωτιά. Η φωτιά έχει σβηστεί, σύμφωνα με το ANP.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν σπεύσει στην περιοχή όπου έγινε η σύγκρουση, κοντά στο χωριό Βούρσχοουτεν, ανάμεσα στη Χάγη και στο Άμστερνταμ, κατά την ίδια πηγή.

Οι πρώτες εικόνες από τις καταστροφές στο σημείο της σύγκρουσης

Ελλάδα - Τέμπη: Πραγματοποιήθηκε το πρώτο δρομολόγιο μετά την τραγωδία - Οι συγγενείς των θυμάτων μοίραζαν φυλλάδια με τα ονόματά τους

Μετά από πολλές απεργίες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν ξανά τα δρομολόγια του Intercity και η πρώτη διαδρομή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 3/4 στις 10:28. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Κατά τη διαδρομή, λοιπόν, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το τρένο πέρασε από τα Τέμπη, εκεί 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη και η συγκίνηση μεγάλη. Μάλιστα, ο οδηγός, τη στιγμή που προσέγγιζε το σημείο του δυστυχήματος, έκοψε ταχύτητα και κόρναρε ως συμβολική κίνηση για τα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας.

Όλοι οι επιβάτες κοιτούσαν βουρκωμένοι έξω από τα παράθυρα το εικονοστάσι που έχει στηθεί εκεί για τους νεκρούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι συγγενείς αυτών μοίραζαν, πριν ξεκινήσει το δρομολόγιο, φυλλάδια με τα ονόματα και τις ιστορίες των ανθρώπων που "έφυγαν" προκαλώντας ρίγη ανατριχίλας.