Βάσια Παναγοπούλου: «Η Ελλάδα έγινε διεθνώς ρεζίλι με όλο αυτό»

«Απειλήθηκε η ζωή μας, μας έλεγαν ότι θα σκοτώσουν εμάς και τα παιδιά μας»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Βάσια Παναγοπούλου: «Η Ελλάδα έγινε διεθνώς ρεζίλι με όλο αυτό»

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν και τη δημοσιογράφο Μαρία Σοφιανού παραχώρησε πρόσφατα η Βάσια Παναγοπούλου. Η ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις καταγγελίες -όπως είχε κάνει κι παλαιότερα- αλλά και σε μια ακραία αντίδραση που βίωσε σε παράσταση της.

Οι δηλώσεις της Βάσιας Παναγοπούλου

Εκτός από την πανδημία, έχουμε και τις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν για συναδέλφους σας. Ποια είναι η γνώμη σας για όλο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί ο χώρος του θέατρου;

Θεωρώ ότι τον επηρέασε πολύ τον χώρο του θεάτρου όλο αυτό. Είναι πολύ ωραίο όταν έρχεται η στιγμή της αλήθειας και κάποια πράγματα που μπορεί να έχουν ταλαιπωρήσει ανθρώπους, βρίσκουν τη δύναμη αυτοί οι άνθρωποι και τα καταγγέλλουν, ώστε να πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Καταλαβαίνω, συμπάσχω και νιώθω έναν άνθρωπο που έχει αναγκαστεί όχι μόνο να υποστεί τη βία οποιασδήποτε μορφής, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει να το κουβαλάει μέσα του και να το καταπίνει χρόνια ατέλειωτα.

Τους θαυμάζω που βρήκαν τη δύναμη να πουν την αλήθεια. Από την άλλη μεριά, ναι σαφώς το επηρέασε το θέατρο. Υπήρξαν κάποιοι που βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν γι’ άλλη μια φορά τον χώρο μας, ότι μέσα σ’ αυτόν συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι ο μόνος εργασιακός χώρος που γίνονται τέτοια πράγματα. Ωστόσο, επαναλαμβάνω πως επειδή είχε παραγίνει το κακό, καλώς έγινε ό,τι έγινε. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και κανείς δεν πρέπει να φοβάται να καταγγείλει τέτοια γεγονότα.

Εσείς έχετε βιώσει κάτι ανάλογο;

Έχω βιώσει άσχημες συμπεριφορές. Ο καθένας έχει τον τρόπο του να τις διαχειρίζεται. Ας πούμε ότι εγώ είχα πάντα έναν τσαμπουκά, σήκωνα το χέρι και έλεγα «μέχρι εδώ, δεν σου επιτρέπω». Το κληρονόμησα από τον πατέρα μου αυτό. Αυτό το θάρρος όμως, κατανοώ απόλυτα αυτούς που δεν το έχουν, γιατί υπάρχει ο φόβος. Δεν είναι όλοι γεννημένοι ήρωες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους συμπεριφέρεσαι σαν σκουπίδια.

Ας μιλήσουμε λίγο για την παράσταση «Corpus Christi», την οποία και αναγκαστήκατε να κατεβάσετε…

Αυτή είναι μια περίπτωση που ασκήθηκε βία σε μια παράσταση από κάποιες παραθρησκευτικές οργανώσεις και ανθρώπους που πια έχουν καταδικαστεί και βρίσκονται στη φυλακή και αναφέρομαι στους Χρυσαυγίτες. Απειλήθηκε η ζωή μας, μας έλεγαν ότι θα σκοτώσουν εμάς και τα παιδιά μας, ότι θα μας κάψουν ζωντανούς. Τώρα μπορεί να τα λέω έτσι απλά, αλλά τα βιώσαμε όλοι τραγικά.

Η Ελλάδα έγινε διεθνώς ρεζίλι με όλο αυτό, καθώς έγινε θέμα σε όλες τις εφημερίδες στο εξωτερικό. Ήρθαν απεσταλμένοι από τον κόσμο στο «Χυτήριο», για να δουν με τα μάτια τους τι συμβαίνει, γιατί δεν το πίστευαν. Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε την προστασία της αστυνομίας και φυσικά πήρα την απόφαση να κατεβάσω την παράσταση, προκειμένου να διασφαλίσω τη σωματική ακεραιότητα όλων των συντελεστών, αλλά και γιατί η πρόθεσή μου όταν ανεβάζω ένα έργο, δεν είναι να προκαλώ.

 Βάσια Παναγοπούλου συνέντευξη

«Αν δεν μάθεις το παιδί να σέβεται τις γυναίκες, δεν περιμένουμε ότι θα καλυτερεύσει ο κόσμος»

Η Βάσια Παναγοπούλου βρέθηκε καλεσμένη στο Καλοκαίρι #not και μέσα σε όλα αναφέρθηκε στις περιπτώσεις βιασμών, κακοποιήσης και δολοφονίας που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο τον τελευταίο καιρό, με τελευταία αυτή στη Φολέγανδρο.

«Θεωρώ ότι οι μαμάδες των αγοριών έχουν τεράστια ευθύνη. Αν δεν μάθεις τον γιο σου να σέβεται πρώτα εσένα… Γιατί έχω δει γιους να φέρονται αισχρά στις μάνες τους. Στο όνομα της υπέρμετρης αγάπης οι μαμάδες πολλές φορές δέχονται συμπεριφορές, που δεν έχουν σεβασμό. Αν δεν μάθεις το παιδί σου να σέβεται εσένα και τις γυναίκες, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα καλυτερεύσει ο κόσμος. Είμαι πολύ αυστηρή με τους γιους μου.

Έχω βάλει μέχρι και τιμωρία στον γιο μου γιατί μίλησε άσχημα σε μια κοπέλα. Του είπα ότι θεωρώ ότι πρέπει να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά, δεν μπορεί να ντρεπόμαστε λόγω συμπεριφοράς. Πρέπει να μάθεις ότι σε όποια γυναίκα είτε είναι η δασκάλα σου είτε η φίλη σου είτε η συμμαθήτριά σου, την σέβεσαι.

Αν από την άλλη ένα παιδί δει τον πατέρα του να μιλά άσχημα στη μητέρα του, τι παράδειγμα θα πάρει; Το κορίτσι πρέπει να μάθει να στέκεται στα πόδια του κι ότι δεν είναι ένδειξη αγάπης ούτε να σε βρίσει ο άλλος κι εσύ να υποχωρείς, ούτε να σε χτυπήσει και να πεις το κάνει από ζήλια. Έχω ζήσει σε πολύ κοντινό μου πρόσωπο τέτοια συμπεριφορά κι είχε αποδεχτεί να υπάρχει κάμερα να την παρακολουθεί. Όπου πήγαινε της έλεγε άνοιξε το κινητό ή την κάμερα να δω που είσαι».