Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του Ζάχου Χατζηφωτίου

Φίλοι και συγγενείς θα τον οδηγήσουν στην τελευταία του κατοικία

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
NDP Photos
NDP Photos

Από την ζωή έφυγε πριν μερικές μέρες ο Ζάχος Χατζηφωτίου σε ηλικία 99 ετών, σκορπώντας θλίψη στα οικεία του πρόσωπα αλλά και στον δημοσιογραφικό χώρο.

Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του Ζάχου Χατζηφωτίου

Ο ίδιος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία αυτή την Τετάρτη 5/10 στις 13.00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Όπως γνωστοποίησε ο Κώστας Μπακογιάννης με μια ανάρτηση που έκανε νωρίτερα στα social media (δείτε την εδώ), η κηδεία του δημοσιογράφου και συγγραφέα θα πραγματοποιηθεί, τιμής ένεκεν, με δημοτική δαπάνη.

«Άμα πεθάνω στο φέρετρο μπαίνει σημαία. Να το έχετε υπόψιν σας. Έχω οικογενειακό τάφο, έχει δημοσιευτεί ο τάφος μου. Έχω φτιάξει την προτομή μου που γράφει “Έζησα όπως ήθελα, χαίρεται”» είχε πει ο Ζάχος Χατζηφωτίου σε συνέντευξή του στο “Σπίτι μου, σπιτάκι μου” στον Alpha το 2016, αναφορικά με τον οικογενειακό του τάφο.

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Λίγα λόγια για τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας. Καταγόταν από τα Ψαρά, η οικογένεια του έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος στις 28 Σεπτεμβρίου 1923.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην ΙΙΙη Ορεινή Ταξιαρχία - Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Στα Δεκεμβριανά η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956. Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».